Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: "ubity" rog akwa  (Przeczytany 1376 razy)
meen88
Nowy
*

« : Październik 18, 2009, 00:21:15 »

witam,
chciałem zapytac, bo w sumie nowosc, z tym sie jeszcze nie spotkałem...->
moje stare akwa spadło z kilku cm i "wbiło" a raczej ubiło na podłodze. wynik- dziura wielkości kilku mm kwadratowych w samym rogu dni, tylko dolna płyta uszkodzona, trójkącik tak jakby odpadł, boczne bez sladu..
czy jest szansa odratowania tego stanu rzeczy bez wymiany całej szyby? chodzi generalnie o czas...
czy jest mozliwość zalepienia od srodka takiej powierzchni? np szkana kostka o boku 2 cm osadzona scisle w roku przylepiona silikonem a z zewnatrz czymkolwiek wypełniajacym? albo jakikolwiek inny sposob?

bardzo dziekuje za szybka odp, nie ukrywam, ze czas gra wazna dla mnie role...:|

pozdrawiam, mike
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2009, 12:50:06 »

Moim zdaniem można tak zrobić - aczkolwiek specem-szklarzem nie jestem. Pół biedy że to dno - jeśli przykleisz kawałek szyby na dno (silikon akwarystyczny) a potem dopełnisz od spodu tym silikonem to nie powinno nic poważnego się stać. Ja mam jeden z rogów na górze z lekka ubity ale "zalałem" go silikonem i jest ok. Myślę że wspomnianą naprawę powinieneś zrobić jak najszybciej, zalać testowo do połowy i odczekać trochę. Jak nic się nie będzie działo to... no cóż.. Twoja decyzja. Ja bym zaryzykował.

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 29, 2009, 20:32:44 »

Tylko musisz pamięta, że jak przyklejasz to rób to od góry większym kawałkiem szkła niż jest dziura tak żeby przykryć ją z naddatkiem:) jak będziesz chciał wpasować tylko tyle szkła ile ma dziura to ciśnienie wody Ci to rozsadzi. Wiec przykryj to solidnie płytką szklaną.

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: