Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 200-240l jaki sprzet kupic???  (Przeczytany 9240 razy)
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Styczeń 03, 2005, 22:59:15 »

filtry Eheima to tzw. "mercedesy" wśród filtrów, choć dużo akwarystów jest też zadowolonych z Fluvali... wybór tak naprawdę należy do Ciebie...

kupuj grzałkę z termostatem, bo jak kupisz bez to trzeba jeszcze bedzie kupić termostat np. RT-2 ew. możesz go sama zrobić.... wiadomo że grzałka z termostatem to trochę większy wydatek ale nie trzeba będzie już kombinować jak utrzymać stałą temperaturę w akwa...

jeśli natomiast chodzi o podstawę to zależy jak porządna jest ta szafka, którą masz w domu... pamiętaj tylko że akwarium 200 litrowe to 200 kg samej wody !!! do tego trzeba jeszcze dołożyć ciężar żwiru, ew. korzeni itd.
moim zdaniem lepiej mieć pewność że z szafką pod tym cięzarem nic się nie stanie...

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 04, 2005, 08:01:32 »

Ja mam nowiutkiego EHEIMa 2213 w 220 l już prawie rok działa, i na po jakiś 2, 3 m-cach zaczął mi szwankować zapychać się co dwa tygodnie, płukałem, myłem wszystkie elementy i znów to samo 2 tyg. ok a potem kicha.
Nawet oddawałem do sklepu, bo na gwarancji, ale też nie wiedziałem co się dzieje. W końcu kiedyś zauważyłem, że zależy jak się wsadzi do gniazdka to raz lepiej działa raz gorzej,ale do końca sam nie wiem o co chodzi, ale teraz działa juz ok.
Także niby mercedes a jednak szwankuje.
Pozdrawiam
Paweł
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 04, 2005, 12:24:19 »

może to jednak coś z Twoim gniazdkiem było...
nie kwestionuje tego że Twój egzemplarz mógł być jakiś felerny.... ale moim zdaniem dużo większe szanse są na to że to coś z gniazdkiem było... szczególnie jeśli teraz już wszystko dobrze działa i nie ma takiego problemu  Cheesy

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 04, 2005, 14:02:40 »

Z gniazdkiem to na pewno wszystko było ok, bo sam jestem elektrykiem,
a poza tym w sklepie tez działał kiepsko, gdy go oddałem do reklamacji.
tyle tylko, że sklep oddaje do jedynego punktu serwisowego w Polsce EHEIMa , a Ci stwierdzili że wszystko jest dobrze, choć nie było.
Ale mimo wszystko i tak uważam, że jak juz chodzi dobrze ten filtr to rzeczywiście pracuje cichutko.
A jeśli chodzi o mnie to miałem po prostu pecha, bo tak naprawdę nikt nie wiedział o co chodzi, niektórzy podejrzewali, że mam za duzo ryb i za bardzo one brudzą, tyle że wcale tak nie było. A teraz przy podobnym stanie liczebności ryb wszystko jest ok.
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #19 : Styczeń 04, 2005, 22:44:55 »

Kochani problem mi sie rozwiazal,wyczailam na allegro akwa za 700 PLN,192l :!:  :!:  :!: ,ze wszystkim(kubelek,wewnetrzny,i wszystko inne)+ szafka,ryby i ksiazki :lol:  :lol:  :lol:  :!: Jutro po to jade.Akwa i sprzet dzialaja1.5 roku,sprzety na gwarancji :!: Ludzie sprzedaja bo musza,oczekuja dziecka i robia miejsce na lozeczko.Jak sie czegos b.chce to sie spelni Cheesy  Cheesy  Cheesy

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 07, 2005, 01:36:57 »

No i jestem szczesliwa posiadaczka 192 l Cheesy  Tongue  Cheesy  Tongue  :lol:
.Mam pytanie poniewaz nie znam sie na kubelkach:jaki material powinnam wlozyc do koszyczkow.Mam FLUVALA 204 i wewnetrzny AQUAEL FAN3(chyba,nie moge sie upewnic bo jest w pokoju gdzie spi dziecko),Ale glownie chodzi mi o te wypelnienia.Od pana Wojtka,ktory mi sprzedal ten zestaw dostalam wegiel(2 torebki),i takie porowate walce z dziura w srodku,ten kubelek ma 4 gabki a potem 3 koszyczki-w trzecim dodatkowo czwarty(taki o polowe mniejszy).Poradzcie mi cos taniego bo zapozyczylam sie na to cale akwa a tu trzeba jeszcze roslin nakupowac :!:  :!:  :!: Co tam wlozyc i czy do wszystkich koszyczkow?Huh

Czytalam o problemach z takimi kubelkami(podobno sie czesto zapychaja),czy jesli u mnie tak bedzie to czy mozna zalozyc gabke,taka jak do brzeczyka na ta rure pobierajaca wode z akwa(gdzies to przecztalam na naszm forum) :?: pozdro...

Ted
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 07, 2005, 07:26:07 »

Witaj
ta gąbka to tzw prefiltr i wiekszość posiadaczy kubełków go stosuje,węgiel sobie zostaw na cięzsze czasy (oby nigdy nie nadeszły)stosuje się go po chorobach ryb i stosowaniu leków,co do wypełnienia to mogę Ci napisać że ja mam tak:
fluval404-4koszyczki
całkiem na dole wata akwarystyczna
następnie zeo-carb
a 2 górne zasypane karmezytem-jakby w sklepie typu Obi,Nomi nie wiedzieli co to jest to szukaj na dziale ogród czesto stosuje się to do drenażu kwiatków doniczkowych
na wyjscie założona deszczownia i woda kryształek.
wszystkie wkłady przepłucz,karmezyt wygotuj,kubełek zamknij i zalej do pełna,szybciej się odpowietrzy.
to chyba tyle na poczatek jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz a napewno ktoś Ci odpowie
pozdrawiam Ted
lipton
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 07, 2005, 22:27:33 »

to samo co ted tylko ze ja mam 304 Smiley

pozdrawiam i zycze miłego godowania Smiley

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeń 07, 2005, 22:36:22 »

Dzieki...a moge wlozyc torf w granulkach,podobno dobry dla roslin i ryb tropikalnych.Zadnych testow nie posiadam i nie posiade...pustawo w kieszeni :placz:  :cry:  :cry: Mam jeden duzy korzen i pol kokosa,bedzie jeszcze jedna polowka dla bocji.

>Jeszcze jedno:bimbrownia,deszczownia...czy to niezbedne  Nic nie wiem o tych wynalazkach  .Rozumiem,ze sa potrzebne...  dla roslin ale czy bez tego nie uda mi sie wychodowac ladnej zieleninki...    Kto ma ladne rosliny i jak to robi bez... tych urzadzen  W nowym akwa mam 2 swietlowki po 30 W.
Pozdrowionka

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 09, 2005, 22:24:59 »

Leniuszki...nikomu nie chce sie odpisac(chocby zdawkowo :?: )
Ja czekam na rady doswiadczonych akwarystow... :?  :!:

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 09, 2005, 23:05:51 »

...ale czy bez tego nie uda mi sie wychodowac ladnej zieleninki...

Przy tej ilości światła podawanie CO2 nie ma sensu, z  nawozeniem też umiarkowanie.Jeśli chcesz mieć ładną zieleninke to musisz dołożyć przynajmniej jedną świetlówke a najlepiej dwie - bedzie to wymagało przeróbki pokrywy lub zrobienie nowej i wtedy CO2 bedzie niezbedne.Przy oswietleniu które masz obecnie nie spodziewaj sie dobrych efektów, o roślinach bardziej wymagajacych zapomnij.

...a moge wlozyc torf w granulkach...

Oczywiście że możesz, najlepiej po wkładzie bio.Na dłuższą mete lepsze jednak bedą preparaty np TORFEX lub QUEREX Trpicala, tańsze, łatwiej dobrać i kontrolować dawkę.

385 l - dyskowce
ero
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Styczeń 13, 2005, 15:08:47 »

Witam wszystkich  !!!

Planuje założyć akwarium 240L. i  proszę was o radę ..... chodzi mi o filtry jakie najlepiej będzie użyć w takim akwarium,czy wystarczy fluval 304 który będzie pracował mechanicznie i biologicznie ,a może wystarczy fluval 204 i filtr wewnętrzny dodatkowo i tu chciałbym wiedzieć  jaki .

Czekam na rady ..........

pozdro...... Cool [/img]
lipton
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Styczeń 13, 2005, 17:08:26 »

ERO patrz wyżej :]

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #28 : Styczeń 13, 2005, 17:57:48 »

Cytat: beata mlodawska
Leniuszki...nikomu nie chce sie odpisac(chocby zdawkowo :?: )
Ja czekam na rady doswiadczonych akwarystow... :?  :!:

może tu takich nie ma...  :roll:
otrf oczywiście możesz, ale uważaj bo ten w granulacie jest bardziej skondensowany. zbyt duża dawka może spowodować "poparzenie" skóry ryb. Torf ma równiez skłonności do zapychania filtra. Po kilku (6-8) tygodniach wydajność spada o 80%. (piszę o preparatach hagena).
Ja po kilku miesiącach zrezygnowałem z torfu, W zamian wsadziłem duży korzeń, który mam ponad pół roku i który wciąż pięknie barwi wodę na herbacianą Wink

gg:1384140
ero
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Styczeń 13, 2005, 18:58:56 »

o tym czy wystarczy fluval 204 jako filtr biologiczny i dodatkowo filtr wewnętrzny np. fluval 3 plus jako mech.  w akw. 240l  nigdzie tutaj nie wyczytałem  ....ani o tym czy wystarczy sam fluval 304 służacy jak filtr bio i mech. czytałem wszystkie pod stronki  i radzi sie aby zakupić do takiego akwarium  np.fluval 304 i dodatkowo wew. jako mech,ale może  i nie bedzie zle jesli  zastosuje opcje tą pierwszą ,gdybam dlatego pytam,a jeśli już chciało Ci się napisać to krótkie zdanie to mogłeś już dołożyć drugie ,a ja  znał bym odpowiedz na pytanie

pozdro.........
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: