beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
 |
« : Grudzień 30, 2004, 16:36:33 » |
|
Udalo mi sie namowic moja druga polowe na duze akwa! :lol: Teraz intensywnie mysle o sprzecie,naj...o filtrze(tani a dobry).Czy kaskada(podobno cicha) wchodzi w gre???Co lepsze kaskada czy kubelek i dlaczego?Pomozcie...
|
|
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
Silver
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2004, 17:27:19 » |
|
do takiego litrażu kaskada nie będzie zbyt dobrym rozwiązaniem , ja uznaję zasadę że do 100 l najlepiej kaskadę a powyżej 100 l kubełek (jaki by nie był ale kubełek),wewnętrznego jako głównego filtru nie ma sensu stosować co najwyżej jako wymuszenie obiegu wody lub do filtracji mechanicznej (do tego nadaje sie idealnie)
tani i dobry jest aquael fzkn (nowe kubełki) mam go i wg mnie za te cenę nic lepszego sie nie kupi (nowego,bo używanego jeśli się trafi to i oczywiście :wink: ) , sprawdzałem jak jest w rzeczywistości a jak widzi się producentowi (aquael często zawyża wydajnośc itp. swoich produktów) producent podaje że pojemnośc filtra to 5 l otóż po włożeniu wszystkich koszyków z wkładami (jednak bez osłony lampy UV - w tym miejscu włożyłem watę perlonową na wcisk) do filtra wchodzi ponad 5 l wody (pojemość rzwecziwista jest dużo większa) , jeśli chodzi o wydajnośc producent podaje 450 l/h przy pomiarach (kilku) najstarszą sprawdzoną metodą wiaderkową wychodzi 420l/h co jest dość przyzwiotym wynikiem :wink: , obecnie zamontowałem sobie lampę UV do tego filtra (DIY nie kupowaną - po co płacić 180 PLN za 5 W skoro można zrobić sobie 15 W za ~ 60 PLN) na wężach oraz podaję na jego wlot CO2 o dziwo pomimo takiego obciążenia wydajność nie spadła i ciągle jest 420 l/h , filtr dośc dobrze znosi podawanie CO2 - nie ma żadnych hałasów,ani awaii , of kozzzz wkład węglowy mozna zostawić w pudełku - wiadomka;w to miejsce trzeba włożyć coś innego WSZYSTKO CO NAPISAŁEM DO TEJ PORY TYCZY SIE AQUAEL FZKN-150 , do Twojego litrażu zastosowałbym np.FZKN-250 + ewentualnie jakiś wewnętrzny albo sama głowicę do wymuszenia obiegu wody , oczywiście wszystko zalezy od tego co chcesz hodować :wink: jednak do typowego akwarium ozdobnego taki zestaw będzie aż nad stan , do malawi lub tanganiki trzeba by coś dołozyć albo sump :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lipton
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2004, 18:40:09 » |
|
Filtr kubełkowy Hagen Fluval 304:) ten filtr zrobi z wody kryształek:) Grzałka Nathura200W albo Tronic 200W  Róznica w cenach jest znacząca  Filtr 350zł + grzałka ~ 50zł = 400zł  ale sprzęt porządny i na lata 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2004, 20:51:42 » |
|
grzałka 200 W troche za mało z 300 by się sprzydało będzie lepiej nagrzewała i mniejsze wachannia temp bedziesz miał a co to filtra oczywiście kubełek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2004, 23:12:07 » |
|
grzałka 200 W troche za mało z 300 by się sprzydało będzie lepiej nagrzewała ... A jak nie daj... zawiesi ci sie termostat to masz zupe rybna. Bez przesady ale 300W to troche dużo, chyba ze róznica miedzy temp. pokojowa a akwarium wynosi ok 10`C, ale wtedy i tak bezpieczniej dac 2 grzałki niz jedna o tak dużej mocy. W swoim akwa mam 150 i 100 (łącznie 250W  ) i max moge podgrzac wode do 34-35`C (paletki taka temp. wytrzymaja, ale z innymi gatunkami gorzej), a co mo moze zrobic 300W w mniejszym zbiorniku ? IMHO 200W w takim zbiorniku wystarczy.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2004, 23:13:43 » |
|
nie wiem po co 300W grzałka... mój konfig jest następujący:
fluval 304 wspomagany mechanicznie przez aquaszut 600 z gąbką grzałka jagera 150W (wystarczająca w 200l)
jeśłi obsada nie będzie "brudząca" spokojnie możesz zamiast kubła użyć kaskady, np aquaclear 300. przy kąsaczach w zupełności zda egzamin.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2004, 23:27:02 » |
|
Tzn,ze jezeli teraz mam nowiutka grzalke 75W to moge dokupic 125W i bedzie spoko...?
Bylabym b.zadowolona gdyby wystarczyla kaskada(koszt).Moglabym ja wspomagac jakims wewnetrznym.Ale nadal czekam na podpowiedzi,to pomoze mi w podjeciu decyzji. Jesli chodzi o obsade to zakochalam sie w bocjach i mam zamiar zebrac stadko roznych (Ile bocji +moja obecna obsada bede mogla dokupic majac np.200l)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 31, 2004, 01:40:30 » |
|
Tzn,ze jezeli teraz mam nowiutka grzalke 75W to moge dokupic 125W i bedzie spoko...? Jeśli akwa stoi w pomieszczeniu z temp. pokojową to w zupełności wystarczy. Bylabym b.zadowolona gdyby wystarczyla kaskada(koszt). Nie kupuj filtra "na styk", moze sie okazac ze bedzie za słaby.Pamietaj ze wydajnosc filtra jest zwykle zawyżona przez producenta i ze spada juz pare dni po uruchomieniu.Lepiej niech ma zapas.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 31, 2004, 09:02:37 » |
|
Mam kaskadę AquaClear 300 i wew. FAN-2 w 200 l. Z doświadczenia powiem że to mało i na pewno teraz kupiłbym kubełek. Kaskadę muszę czyścić co 3 tygodnie, a wewn. nawet co tydzień. Ale wszystko zależy chyba od obsady. U mnie glonojady i kirysy robią młyn. Do tego jeszcze poważne cięcie pokrywy przy kaskadzie. Przy pokrywie Aqua-el kaskada ledwie się mieści. Jest 1 mm. od opraw na świetlówki.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 31, 2004, 10:21:00 » |
|
GP i dobrze że czyścisz co tydzień. Ja równeż tak robię. Gąbki w kubełku mniej/więcej co 4-6 tygodni. nie używam prefiltra.
fluval 304 podaje wydajność 1100l/h auqaclear 300 do 1150l/h różnica polega na tym że kubeł ma więcej miejsca na wkłady filtracyjne.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
lipton
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2004, 11:08:38 » |
|
Beata ostatnio byłem w tej samej sytuacji co ty i również rozmyslałem czy oszczędzić troszke na filktrze czy dać troche wiecej ale być pewnym ze to naprawde wystarczy  Wybrałem tą droższą opcje Fluval 304  Na allegro jest okazja : fluval 304 + grzałka 200W Hagen Tronic za 380zł naprawde sie opłaca. Ja kupiłem własnie z tej oferty i nie załuje  naprawde dobrze sie zastanów. Nie ma co sępic  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ted
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2005, 10:16:20 » |
|
Witam też mi sie wydaje że nie warto oszczędzać na filtrze mam akwa z pyszczakami 170l i do tego udało mi sie dokupić kubełek Fluwala 404 niby na 400l więc jest trochę w zapasie a kupiłem go w sklepie za 385zł nówka nie z odzysku. Wiem że kubełek to trochę kosztuje ale nie żałuję zbierałem na niego prawie roczek,ale sie opłacało nareszcie woda kryształek,a rybciom chyba też odpowiada.Planuję go otworzyć za miesiąc,ale tylko z ciekawości co i jak bo pracuje i jako mechaniczny i biologiczny. Pozdrawiam Ted
|
|
|
|
|
|
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2005, 21:08:21 » |
|
>Nie bede juz kombinowac,kupie kubelek :cry: Jaka firma :?: czy ktos zawiodl sie na jakims :?: >I jeszcze pytanko w sprawie grzalki-pisalam,ze mam 75W Atmana z termostatem.Moge dokupic 150W,tylko jaka :?: ,chodzi mi o to czy z termostatem czy bez... :?: >Kolejna sprawa to szafka-czy do takiego akwa musi byc jakas specjalna,czy wystarczy solidny zwykly mebel (typu komoda lub szafka)-dostepne z zasobow domowych :?: Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Puma
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2005, 21:45:07 » |
|
kup eheima - to jak konto w "szfajcarji"  zreszta nie polacal bym fluvali maja zla opinie aczkolwiek zdarzaja sie wypaly :> reszta to nie wypaly :twisted:
|
|
|
|
|
|
60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
|
|
|
lipton
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 03, 2005, 21:52:05 » |
|
Fluval 404 lub ew. 304 
|
|