Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwne zielone ciągnące się Glony. Akwa jak bagno.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zielone ciągnące się Glony. Akwa jak bagno.  (Przeczytany 6759 razy)
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #15 : Sierpień 07, 2009, 09:03:48 »

Więc tak podmieniłam wodę wsadziłem dwie kostki napowietrzające i filtr wewnętrzny i ustawiłem go tak by jak najbardziej poruszał taflą wody od momentu podmiany narazie jest o wiele lepiej a do tego jeszcze całkowicie nie odsłaniam rolety w pokoju dopiero po południu,  niby akwa nie stoi przy oknie ale jego lewa ścianka może mieć kontakt z promieniami. Tak wiec jak narazie nie zaobserwowałem glonów od trzech cni co jest stosunkowo dziwne:) Co do roslin szybko rosnących to mam nadwódki, nurzance (bardzo ich dużo) kabomby, na górze pływają Piscje są też kryptokoryny i strzałka na pierwszym planie.

-zbyt mała ilość roślin szybko rosnących
, - Tutaj raczej nie bo tak jak mówię mam osadzone całe akwa roślin, sliczie rosną ale nie są to gatunki wymagające i rosną bardzo szybko:)
-stare, zużyte świetlówki, - Sądze ze nie jedna jest starsza ale Power GLo była niedawno wymieniana.
-osad mułu na dnie akwarium, - Odmulam regularnie, jednak w niektórych miejscach muł może zalegać bo nie mogę tam odmulić ze względu na geste porośnięcie roślinami.
-wzrost zanieczyszczen azotanami i fosforanami - Tutaj się nie wypowiem ale kupię testy to wszystko tutaj napiszę Smiley

Tu chodzi o rośliny szybko rosnące .
A może mi ktoś wyjaśnić co ma napowietrzanie do walki z glonami ?

Sądze ze tutaj nie chodzi o tamo napowietrzanie jako zawartość tlenu w wodzie jak o to by poruszyć taflę wody, ale mogę się mylić.

Podepnę się pod temat bo mam te same długie, zielone, cieniutkie, paskudne nitki, tylko akwa mniejsze. Też mam pistię i limnobium na powierzchni i ogólnie mocno zarośnięty zbiornik. NO3 - ok. 5, PO4 - 0,2 - 0,6. I jak mam zrobić ruch wody kiedy mam bojka a one tego nie lubią? Ogólnie wylot filtra mam zwrócony na jedną szybę żeby nie robić zbyt wielkiego zamieszania.

TAk się zastanawiam że ja bym chyba podpiął deszczownie i wsadził ją tak by stykała się z powierzchnią wody wtedy z każdej dziurki wypływa ci mniejszy prąd niż z jednego wylotu, u mnie ten sposób sprawdził się już w akwarium u mojej znajomej i w krewetkarium u mnie w domu. Możesz zrobić deszczownie sam ja zrobiłem tak, że uciąłem wężyk do spuszczania wody wsadziłem w niego drucik (wczesniej wsadzony w węrzyk do napowietrzania tak by stal nie miała styczności z wodą z akwa) następnie zatkałem końcówkę wężyka do spuszczania wody Zrobiłem w nim tyle dziurek ile uważam za konieczne u mnie to było chyba 6 i drugą stronę założyłem na wylot filtra. A następnie dzięki temu że wczesniej do środka wsadziłem drut mogłem sobie ją tak wygiąć by pasowała mi wszędzie. Jeśli nie zrozumiałeś to zrobię tutka jak to zrobić:P

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: