Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwne zielone ciągnące się Glony. Akwa jak bagno.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zielone ciągnące się Glony. Akwa jak bagno.  (Przeczytany 6766 razy)
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« : Sierpień 02, 2009, 23:28:50 »

Witam serdecznie od niedawna pojawiły się u mnie w akwa dziwne zielone, glutowate glony pływające po powierzchni wody. Usuwałem już ro rośliny pływające podmieniałem wodę i nic nie skutkuje. Prosze o jakieś rady odnośnie tych glonów.

Poniżej zamieszczę fotki oraz napisze troszkę danych jeśli chodzi o wodę i akwa.

Więc tak akwa ma już ok półtora roku. 2oo L
Oświetlenie 2x30 W DAYLIGHT oraz POWER GLO + Odbłyśniki oświetlam codziennie dokładnie 10 godzin jest wyłącznik czasowy Smiley
Naworzenie akwa. Co2, Gainer CLassic i Gainer Ferro+
Parametry wody
PH 7,2
KH 12
GH 21

Co do ryb glonorzernych to mam tam małe stadko koiarek i nic nie zaradziły.

Wodę wymieniam ok 1/4 raz w tygodniu i odmulam dno gdzie się da ponieważ akwa mam prawie całe zarośnięte roślinami.

Jesli coś jeszcze trzeba podać to proszę pisać.

Jeszcze jedno pytanie korzystając z okazji? Po jakim czasie powinien być zalecany całkowity restart akwa?? 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2009, 23:37:05 wysłane przez jamnik_sst » Zapisane

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2009, 07:10:08 »

Qrde wygląda mi to na sinice ... ale troche słabe zdjęcia ... przydałaby się fotka samego "glona" ale w wodzie ...
Nie ma czasem przykrego zapachu dodatkowo :?:

Jaki jest poziom NO3 Huh

Po jakim czasie powinien być zalecany całkowity restart akwa?? 
Jeśli nie ma powodów ku temu - nigdy ...

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2009, 07:15:19 »

Stawiam na sinice...nie było za dużo lania nawozów w wody toń? Jaki poziom NO3? Choć jak woda mocno śmierdzi to zapewne sinice

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
jamnik_sst
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2009, 08:01:47 »

jak mam zrobić fotke samego glona??? Kiedy to są ciemno zielone gluty i gdy je wyjmę to wyglądają tak jak na palcu. CO do nawozów to te dwa o których napisałem lałem dużo rzadziej niż tam piszą na etykiecie tak więc wątpię by była to wina nawozów. A NO3 niestety nie mam narazie jak zmierzyć bo nie posiadam testu.  A Co do smrodu wody to pachnie normalnie wiadomo jak woda z akwa ma swój charakterystyczny zapach ale nie capi nie wiadomo jak.

Sam już nie wiem co z tym zrobić.

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2009, 09:13:07 »

A jakie masz oświetlenie i temp wody (obecnei była fala upałów)? Masz dużo światła słonecznego na akwa? Widzę też ze masz dużo Limnobium i dajesz CO2 - może masz słabo natlenioną wode? Może po prostu oprócz glutowaytch glonów (ciągnących się niczym błona - sinice)  po prostu zakwitła ci po prostu woda w tych warunkach?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 12:36:23 wysłane przez Reno » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2009, 12:12:58 »

jak mam zrobić fotke samego glona??? Kiedy to są ciemno zielone gluty i gdy je wyjmę to wyglądają tak jak na palcu

w słoiku albo szklance z czysta woda ...

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Sierpień 03, 2009, 12:47:46 »

zbierz to jak najlepiej się da i koniecznie zwiększ ruch tafli
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 12:52:47 wysłane przez ala » Zapisane

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2009, 14:35:17 »

Przewietrz dobrze akwa

jamnik_sst
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #8 : Sierpień 03, 2009, 18:25:04 »

oświetlenie to 2x30 W haj napisałem normalne jarzeniówki. Tenperatura to ok 28 stopni. co do napowietrzania to możliwe ze jest go mało bo rzadko włączam napowietrzacz. A co do ruchu tafli wody to mam jeden filtr kaskadowy który ruszą troszkę taflę  oraz jeden zwykły filtr który wstawiłem do akwa bez gompki tak by tylko ruszał woda ale i to chyba jest za mało.

Dzisiaj zabiore się za czesciową podmianę wody co wiec mam zrobić po kolei?? Wyzbierać ile się da glonów przerzedzę rośliny pływające i będę ostro napowietrzał akwa ? Czy to na razie wystarczy?

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 03, 2009, 20:02:51 »

Najważniejsze to ustalić czy to zielenice czy sinice ..Spora podmiana wody w żadnym wypadku nie powinna zaszkodzić
Wyzbieraj tego glona ile zdołasz ,roślin bym nie przerzedzał szczególnie pisti     a wręcz dokładał szczególnie szybko rosnących .

Młode ampularie oddam
jamnik_sst
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #10 : Sierpień 03, 2009, 20:14:20 »

MOje akwa jest bardzo zasośnięte jesli chodzi o rośliny. Podmieniłem wody wyzbiertałem glony i ostro napowietrzam Smiley ZObaczymy co będzie. A fotkę glona pokaże jak najszybciej zdołem.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 03, 2009, 20:49:05 »

Tu chodzi o rośliny szybko rosnące .

A może mi ktoś wyjaśnić co ma napowietrzanie do walki z glonami ?

Młode ampularie oddam
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #12 : Sierpień 03, 2009, 20:59:36 »

-zbyt mała ilość roślin szybko rosnących,
-stare, zużyte świetlówki,
-osad mułu na dnie akwarium,
-wzrost zanieczyszczen azotanami i fosforanami
to tylko niektóre z możliwych przyczyn.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 03, 2009, 21:23:25 »

na powierzchni masz biofilm bakteryjny spowodowany zbyt malym ruchem tafli wody obrośniętej limnobium. i całe kolonie cyjanobakterii. moim zdaniem rośliny takie jak pistia czy limnobium w walce z sinicami nie pomagają a wręcz odwrotnie. żrą o wiele więcej związków azotu niż fosforu a sinice to IMO zbyt dużo fosforu w stosunku do azotu. kup sobie testy na azotany i fosforany by to potwierdzić.

właśnie wróciłem po 2 tyg. i moje ryby dostawały podwójna dawkę mrożonego żarcia a w nim jest dużo fosforanów. ryby są w dobrej kondycji ale mam też wysyp sinic na jednym korzeniu i na tafli wody - wśród liści pistii. jak dorwę jakieś testy to sprawdzę ale moim zdaniem masz to samo co u mnie tylko na większą skalę.   

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2009, 21:36:37 »

Podepnę się pod temat bo mam te same długie, zielone, cieniutkie, paskudne nitki, tylko akwa mniejsze. Też mam pistię i limnobium na powierzchni i ogólnie mocno zarośnięty zbiornik. NO3 - ok. 5, PO4 - 0,2 - 0,6. I jak mam zrobić ruch wody kiedy mam bojka a one tego nie lubią? Ogólnie wylot filtra mam zwrócony na jedną szybę żeby nie robić zbyt wielkiego zamieszania.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: