Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112 L - czy może być taka obsada?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112 L - czy może być taka obsada?  (Przeczytany 1791 razy)
rudy2007
Zainteresowany
**

« : Sierpień 07, 2009, 17:58:07 »

Joł, wymyśliłem sobie taką obsadę mojej 112-stki:
- bojownik - harem 1+3 (na razie jest samiec)
- krewetki amano (7 sztuk w aqwa, dokupić jeszcze, czy starczy?)
i do tego mam zamiar dokupić
- otoski
- pseudomugil gertrudae (modrook gertrudy)
Jeśli na razie jest OK, to napiszcie ile najlepiej sztuk tychże żyjątek zakupić i czy można dokupić do tego zestawu kiryski LUB krewetki filtrujące?

EDIT
1. ZASADA

Podstawowymi, najważniejszymi rzeczami jakie powinno się podać przy prośbie o zaproponowanie obsady są:

- litraż akwarium wraz z wymiarami zbiornika - 112L wymiary standardowe
- parametry wody (zwłaszcza temperatura, twardości i pH) - nie wiem, jutro zmierzę, temp. 25OC
- ogólny opis wyglądu akwarium (jaki żwir, ilość i rodzaj żywych roślin) - żwir rzeczny o drobnej granulacji, roślin średnio, kilka moczarek, sporo mchu na korzeniu, kilka valisinerii i kilka sztuk czegoś, czego nazwy jeszcze nie ustaliłem  Cheesy
- inni mieszkańcy akwarium - patrz wyżej
- jaka filtracja (dokładny opis filtrów wraz z wkładami) - tetratec ex700, wkłady standardowe prócz węgla
- ewentualny biotop lub zamierzenie stworzenia takowego - akwarium towarzyskie z pomieszanymi biotopami
- czy akwarium już jest działające i jeśli tak to jak długo? - ponad 4 tygodnie, bojek wpuszczony po trzech, krewetki przedwczoraj
- jeśli żadnego akwarium jeszcze nie posiadasz czy znane Ci są podstawy zakładania akwarium i informacje o dojrzewaniu (cykl azotowy)? - zanim założyłem akwarium ponad rok wertowałem fora internetowe, więc informacje teoretyczne jakieś tam posiadam  Wink

Reszta sprzętu
- grzałka aquael 150W
- pokrywa samoróbka z pcv
- światło 48W narva daylight

JEST TO MOJE PIERWSZE AKWARIUM ...
 Grin
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2009, 18:51:55 wysłane przez rudy2007 » Zapisane
Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2009, 11:15:32 »

Proponuję otoski 8 sztuk i gertrudy 10 sztuk  Wink Akwarium jest spore, więc powinno być im dobrze. Krewetki filtrujące nadają się jak najbardziej, Amanek już nie kupuj, pamiętaj za to, żeby je dobrze karmić spiruliną, bo bywają czasem agresywne  Wink Kirysków bym nie dawała, za dużo dennych rybek.

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2009, 12:12:10 »

Ok, a filtrujących ile proponujesz? Oczywiście Atyopsis Moluccenis, bo Atya Gabonensis mi się za duże wydają, i nienaturalnie by takie wielkie byki wyglądały.  Wink
margin
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 08, 2009, 13:01:59 »

Proponuję otoski 8 sztuk i gertrudy 10 sztuk  Wink Akwarium jest spore, więc powinno być im dobrze. Krewetki filtrujące nadają się jak najbardziej, Amanek już nie kupuj, pamiętaj za to, żeby je dobrze karmić spiruliną, bo bywają czasem agresywne  Wink Kirysków bym nie dawała, za dużo dennych rybek.
Przepraszam, ale gdzie jest za dużo dennych rybek, ja nie widzę Huh
Jak najbardziej dałabym kiryski.

Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #4 : Sierpień 08, 2009, 13:55:38 »

Chodziło o otoski, jeśli dodałoby się do tego kiryski, to byłoby za dużo  Wink
Myślę, że moluccensis wystarczą ze 2. One też bardzo duże jak na krewetki rosną Smiley

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
margin
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 08, 2009, 15:17:29 »

Moje otoski wcale nie siedzą na dnie, buszują po szybach, roślinach i korzeniach, więc nie uważam ich za ryby denne.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: