Joł, wymyśliłem sobie taką obsadę mojej 112-stki:
- bojownik - harem 1+3 (na razie jest samiec)
- krewetki amano (7 sztuk w aqwa, dokupić jeszcze, czy starczy?)
i do tego mam zamiar dokupić
- otoski
- pseudomugil gertrudae (modrook gertrudy)
Jeśli na razie jest OK, to napiszcie ile najlepiej sztuk tychże żyjątek zakupić i czy można dokupić do tego zestawu kiryski LUB krewetki filtrujące?
EDIT
1. ZASADA
Podstawowymi, najważniejszymi rzeczami jakie powinno się podać przy prośbie o zaproponowanie obsady są:
- litraż akwarium wraz z wymiarami zbiornika - 112L wymiary standardowe
- parametry wody (zwłaszcza temperatura, twardości i pH) - nie wiem, jutro zmierzę, temp. 25
OC
- ogólny opis wyglądu akwarium (jaki żwir, ilość i rodzaj żywych roślin) - żwir rzeczny o drobnej granulacji, roślin średnio, kilka moczarek, sporo mchu na korzeniu, kilka valisinerii i kilka sztuk czegoś, czego nazwy jeszcze nie ustaliłem

- inni mieszkańcy akwarium - patrz wyżej
- jaka filtracja (dokładny opis filtrów wraz z wkładami) - tetratec ex700, wkłady standardowe prócz węgla
- ewentualny biotop lub zamierzenie stworzenia takowego - akwarium towarzyskie z pomieszanymi biotopami
- czy akwarium już jest działające i jeśli tak to jak długo? - ponad 4 tygodnie, bojek wpuszczony po trzech, krewetki przedwczoraj
- jeśli żadnego akwarium jeszcze nie posiadasz czy znane Ci są podstawy zakładania akwarium i informacje o dojrzewaniu (cykl azotowy)? - zanim założyłem akwarium ponad rok wertowałem fora internetowe, więc informacje teoretyczne jakieś tam posiadam

Reszta sprzętu
- grzałka aquael 150W
- pokrywa samoróbka z pcv
- światło 48W narva daylight
JEST TO MOJE PIERWSZE AKWARIUM ...