Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szkodniki w akwarium  (Przeczytany 4426 razy)
Anetka
Nowy
*

« : Sierpień 04, 2009, 08:27:33 »

Proszę pomóżcie mi. Jak mam pozbyć się z akwarium malutkich ślimaków, które zżerają mi roślinki. Proszę o radę czy jest na nie jakiś sposób.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2009, 08:35:24 »

Malutkie ślimaki o których piszesz to pewnie zatoczki, nie zjadają zdrowych roślin. Jest kilka sposobów na zmniejszenie ich populacji:
1. Karmić oszczędnie ryby - ślimaki mają mniej jedzenia i jest ich dużo mniej nie stanowią plagi i są pożyteczne zjadajac resztki roślin (NAJLEPSZA metoda).
2. Wyjmować nadmiar ślimaków z akwarium:
     a) ręką, (Męcząca metoda)
     b) pułapką na ślimaki (Słaba metoda)
     c) na marchewkę - wrzucić do akwarium wieczorem/ w nocy marchewkę i wyjąć razem ze ślimakami. Czynność tą można powtażać wielokrotnie, aż do uzyskania zadowalającej liczby ślimaków - ważne, żeby polować na nie w nocy - bo wtedy wszystkie wychodzą jak zrobi się jasno to najedzone zejdą z marchewki i się pochowają (DOBRA metoda).
3. Restart akwarium - ograniczy liczbę ślimaków najszybciej - ale na krótko i spowoduje inne problemy (ZDECYDOWANIE nie polecam)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2009, 08:37:47 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2009, 08:48:38 »

Niedawno udalo mi sie rozmnozyc Helenki (nie, nic nie sprzedaje!). Utrzymuja populacje zatoczków na stałym poziomie.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2009, 09:11:16 »

miałem plagę zagtoczków
różne rozwiązania sprawdzałem:
- wyjmowanie zgniatanie ręczne - IMO do niczego za dużo tego było i w ten sposób zawsze i tak dużo zostanie
- marchewka gotowana - musiała być mocno nawożona - skutek zniszczona róznowaga, skaczące NO2, śmierć neonka
- zakup 1 helenki - bez różnicy
- zakup kolejnych 4helenek - i po miesiacu zero szkodników-ślimaków

więc zdecydowanie polecam ślimaka Anetome Helena! jest coraz tańszy i moze się zwrócić Cheesy u mnie już 2 raz się rozmnaża Cheesy

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 04, 2009, 09:29:52 »

Na temat zwalczania ślimaków na forum już było nie raz. Wystarczy poszukać. Zamykam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: