Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium  (Przeczytany 4861 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 01, 2009, 14:11:34 »

Bardzo podabają mi sie microrasborki więc w moim akwa ich nie zabraknie ;p
Ale zdajesz sobie sprawę że Microrasborek nie dostaniesz za 1zł/sztukę? Smiley To dość rzadkie rybki. Widziałem ogłośzenia po 15-30zł/sztukę. Na Allegro można dostać bardzo młode po 10zł. Jeśli myślisz o co najmniej 10sztukach to koszt... sam policz. Nie lepiej na początek tanie rybki, które jak padną to będzie tylko płacz "humanitarny" a nie finansowy? Celuj w ryby po złotówce.

Wybierz akwarium PROSTE, nie profil. Sam mam profil ponieważ dostałem je od kolegi. Ale gdybym miał do wyboru to proste jest lepsze pod każdym względem. Przede wszystkim nie zniekształca obrazu. po drugie nie zniekształca obrazu. A po trzecie przyjemniej się ogląda wodny świat ponieważ proste akwarium nie zniekształca obrazu. Można by jeszcze wiele zalet prostego akwarium przytoczyć. Nie kupuj profilu. Po prostu zniekształca..
;-)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 14:13:39 wysłane przez Agnus » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2009, 18:14:42 »

Wybierz akwarium PROSTE, nie profil. Sam mam profil ponieważ dostałem je od kolegi. Ale gdybym miał do wyboru to proste jest lepsze pod każdym względem. Przede wszystkim nie zniekształca obrazu. po drugie nie zniekształca obrazu. A po trzecie przyjemniej się ogląda wodny świat ponieważ proste akwarium nie zniekształca obrazu. Można by jeszcze wiele zalet prostego akwarium przytoczyć. Nie kupuj profilu. Po prostu zniekształca..
;-)

To się uśmiałem HEHEH.
Bierz proste - będziesz miał efekty wycinka wody a nie jakieś tam rozmazane rybki...

Co do mikrorazborek to wszystko jest kwestią kasy. Ale można faktycznie najpierw "potrenować" na innej rybie ławicowej.
Neonki zasadniczo są dobrym rozwiązaniem...

I consider myself as a one fish wolf pack
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 02, 2009, 09:05:46 »

Profil w akwarium nic nie daje, tylko zniekształca obraz i utrudnia ustawienie, bo akwarium jest szersze.

Jak to szersze?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 02, 2009, 09:47:43 »

Jak to szersze?
Myślę że Muchomorek miał na myśli to że jest węższe (płytsze) na bokach i szersze (głębsze) po środku. Zatem jest mniej "ustawne" jeśli nie dysponujemy szafką pod wymiar podstawy.

EDIT: Przepraszam bloniu, jak czytasz forum to zauważyłeś że pomyliłem też Alę z Emi. Dzisiaj nie jestem w formie. Gorączka robi swoje :/ Już poprawione.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 12:08:32 wysłane przez Agnus » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 02, 2009, 11:32:52 »

Myślę że bloniu miał na myśli to że jest węższe (płytsze) na bokach i szersze (głębsze) po środku. Zatem jest mniej "ustawne" jeśli nie dysponujemy szafką pod wymiar podstawy.
Dokładnie o to mi chodziło. Jeśli po bokach jest węższe, to w środku musi być szersze niż o takiej samej objętości tradycyjny prostopadłościan.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 02, 2009, 11:43:07 »

A co ja mam od tego? Szersze pisał Muchomorek...

I consider myself as a one fish wolf pack
artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 02, 2009, 13:31:35 »

Kupilem akwarium ma 60l pomozcie mi dobrac filtr,grzalke i wszystkie potrzebne  zeczy no i jakie rybki mam w nik chodowac Huh prosze o pomoc Wink
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 02, 2009, 13:43:40 »

artur1995 (hodować a nie "chodowac")
A ile Ci zostało pieniędzy na osprzęt? Filtr najlepiej kaskadowy (np AquaClear), dający mozliwość włożenia różnych wkładów filtracyjnych i to bez ingerencji w zbiorniku. Do tego grzałka z termostatem np. AquaEl o mocy 100W (akurat do 60L akwa) aby szybko ustalała temperaturę. Przydałby Ci się wyłącznik czasowy sterujący światłem (może być mechaniczny za 10zł). To w zasadze wszystko. Przydałyby Ci się też testy wody ale nie wiem czy starczy Ci pieniędzy.
Bimbrownię CO2 możesz zrobić sam wg. instrukcji, która jest gdzieś na forum. Ona nie jest konieczna jeśli masz słabe światło lub nie zamierzasz sadzić bujnej roślinności w zbiorniku.

Co do obsady - nie masz żadnego pomysłu? Może przewertuj katalogi rybek i sprawdź, które chciałbyś hodować a forum zrewiduje Twój wybór pod kątem doboru do litrażu i współistnienia tych gatunków. Od razu powiem Ci że w 60L za wiele nie zmieścisz. Nastaw się na mniejsze ryby.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 13:46:20 wysłane przez Agnus » Zapisane

artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 02, 2009, 14:06:51 »

ja pożyczyłem od mamy 350zl akwa kopiłem za 150zl zostało mi 150 nie wiem jakie mam oświetlenie ale sprawdzę. ( są 2 żarówki)

Myślę o hodowli molinezji  mieczyków jakiegoś glonojada parę neonek i możne parka gupików

Jak byście mogli to napiszcie ile tego kupić

PS. od razu możecie napisać  co je dana rybka  Cheesy dzięki za pomoc
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 02, 2009, 14:14:17 »

artur1995
Sprawdź ile masz łącznie mocy z tych żarówek. Czy to żarówki w pokrywie? Myślałem że do 60L ładują już świetlówki...
Co do Mieczyków to nie wiem ale one potrzebują dość dużego akwarium, myślę że harem 1+2 byłby ok. Co do "glonojada" to jak się nie nauczysz mówić poprawnie wyślę w Twoim kierunku gołębia z niespodzianką. Jeśli masz na myśli ciemną rybkę z przyssawką to zapewne na myśli masz Zbrojnika Niebieskiego a nie "glonojada". A Zbrojnik niebieski potrzebuje akwarium od 100L w górę ponieważ dorasta do sporych rozmiarów i jest rybką terytorialną nie tylko w trakcie tarła.
"Parę Neonek" - błąd. Neony to ryby ławicowe. Od 15sztuk w górę. Jeśli dołożysz parkę Gupików to po paru miesiącach dojdzie do PRZERYBIENIA akwarium chyba że będziesz odławiał. Oczywiście Gupiki dają na początku zabawy akwarystycznej sporo radości gdy zaczynają się rozmnażać. Jednak po jakimś czasie ryb się robi zdecydowanie za dużo.

Co do "co je dana rybka": www.google.com.

Weź pod uwagę moje w/w rady i napisz obsadę, którą chciałbyś kupić. Zweryfikuje się.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 14:16:47 wysłane przez Agnus » Zapisane

artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 02, 2009, 16:09:32 »

W tym akwarium są świetlówki tylko źle napisałem ;p Tak chodziło mi o zbrojnika niebieksiego
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: