Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Światło UV  (Przeczytany 4524 razy)
Zeber
Nowy
*

« : Kwiecień 24, 2009, 15:51:06 »

Mam pytanko co do światła UV bo mam 2 tuby(świetlówki UV) Dł 20cm i sie zastanawiam czy to coś pomoże na glony i bakterie. bo wiem ze istnieje coś takiego http://allegro.pl/item608394946_sterylizator_uv_c_lampa_uv_7w_nowa_2latagwar.html. i nie wiem czy działanie będzie podobne.... proszę o rady

Akwarium 112 l
Filtr TETRA TEC EX 700
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2009, 22:16:23 »

promieniowanie UV typu C stosuje sie do odkarzania   .. swiatlo taki zabija bakteri wirusy i takie tam   jest szkodliwe dla organizmów zwierzecych ... dla roslin moze nawet bylo by ok ale dla rybek nie ...  a co do tych twoich swietlówek to zalezy jakie to sa skąd to masz??  to napewno sa typu c ??

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2009, 17:05:24 »

Przy okazji UV C zabia wszelką faunę bakteryjną w akwa.

fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2009, 09:23:06 »

no tak jesli bedzie bezposrednio swiecic na miejsce wystepowania bakteri    dlatego sterylizatory są zamknięte zeby uv-c swieciło tylko na wode przepływająco przez filtr a nie na całe akwa czy na filtr

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Gucio_55
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2009, 12:11:10 »

Możesz stosować lampy UV i są one skuteczne, z kilkoma jednak zastrzeżeniami. Nie podłączasz lampy, żeby świeciła do akwarium, bo wytępisz wszystkie bakterie. Lampa powinna oświetlać wodę np. wypływającą z filtra i to nie dłużej niż 2 godziny dziennie.
Możesz wspomóc (zastrzegam-wspomóc) zwalczanie szkodliwych bakterii, wirusów oraz zarodników glonów.
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2009, 13:42:16 »

Kolego . Świetlówki o których piszesz na pewno emitują promieniowanie UV-A czyli najmniej szkodliwe dla organizmów żywych aczkolwiek duże dawki takiego promieniowania mogą nawet doprowadzić do poparzenia . Promieniowanie UV-C jest po prostu ZABÓJCZE dla żywych organizmów dlatego właśnie źródła takiego promieniowania produkowane są w postaci żarników które można instalować w specjalnych tubach blokujących emisję promieni na zewnątrz. Nie wierzcie również w antyglonowe diody wbudowane w filtrach jak na przykład Aqela bo są to najzwyklejsze diody UV-A. Poprostu chwyt marketingowy dla naiwnych. Świetlówki jak już podłączysz to sobie możesz wykorzystać przy okazji najbliższej imprezki na chacie  Cheesy
Pozdro

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2009, 16:22:02 »

Jeżeli to UV C to ostrożnie-najgorszy typ UV,ale jeżeli UV A to spokojnie.światło UV A nie jest tak szkodliwe dla bakterii.Z tego co pamiętam UV A powoduje raka,UV B poparzenia a UV C jest zabójcze.Nie wiem czy nie pomyliłem UV A z B.UV A masz np. w solarium Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: