Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyki:/:/  (Przeczytany 5968 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #15 : Maj 20, 2009, 16:56:36 »

Coś w tym jest to co pisze Damianos115  bo jak wyłączałem filter na noc to piana sie nie robiła ale po kilku godzinach znowu była :/:/

Woda Kalana to znaczy że woda nie jest taka czysta (krystaliczna) a filter wypłukuje w wrzącej wodzie

Filtra się NIE płucze we wrzącej wodzie tylko lekko w wodzie z akwarium.
Zabiłeś sobie bakterie nitryfikacyjne, masz dużo ryb, poziom związków azotu wzrósł i ryby zaczęły padać.

Taka jest moja teoria.

I consider myself as a one fish wolf pack
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 20, 2009, 20:14:12 »

a potwierdzeniem tego że ryby zameczyłeś przez zatrucie jest własnie piana która powstaje przez obecność w wodzie związków organicznych. Poczytaj o procesach nitryfikacyjnych zachodzących w akwarium, a zanim zabierzesz się za trzymanie kolejnych zywych zwierząt zdobądz jakąś elementarną wiedzę o warunkach w jakich żyją. Unikniesz zamęczenia kolejnych zwierząt.. ;\
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #17 : Maj 20, 2009, 21:27:36 »

Woda Kalana to znaczy że woda nie jest taka czysta (krystaliczna) a filter wypłukuje w wrzącej wodzie
O Boże! Roll Eyes Proponuję żebyś te biedne stworzenia, które jeszcze być może pozostały przy życiu w twoim akwa oddał komuś, albo do sklepu i zainwestował w wiedzę o akwarystyce. Dopiero kiedy pojmiesz na czym to polega możesz zakładać zbiornik od nowa.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Maj 20, 2009, 21:39:23 »

] a jak masz gurami to mozliwe ze jest kotna

Toś napisał Smiley

Po 2. Gurami może robić pieniste gniazdo, ale nie wiemy czy gość ma gurami, poza tym gniazdo gurami nie wylatuje z filtra (a piana wydobywa się ponoć z filtra), gurami nie jest kotna, bo nie jest żyworódką, a więc nie rodzi, tylko składa ikrę.

no moze nie trafilem bo same zyworodki mam ;p a co do tej piany chodzi mu moze o babelki powietrza ktore wylatuja z filtra? Afro Afro Grin Wink

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 20, 2009, 21:45:17 »

Damianos115 już ***** napisałem że ta piana powstaje przez obecność związków organicznych w wodzie Tongue

Seboos: Powstrzymaj się od epitetów. Następnym razem - warn
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2009, 22:36:28 wysłane przez Seboos » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #20 : Maj 21, 2009, 02:51:20 »

Zastanawiam się czy temat jeszcze da się odratować, tzn. podmienić 50% wody, pakować biostarter w dawkowaniu jak przy zakładaniu akwarium (nitrivec naprawdę jest doby Smiley), plus do tego...hmm no właśnie...najlepiej by było "pobrudzić" filtr w podmienianej wodzie kogoś kto ma równowage biol. w akwa?

I oczywiście filtr musi trzaskać na maksa od tej pory 24/7!

Sam nie wiem...Ta piana to już ciężki temat jest... A co się teraz dzieje? Zdechło więcej coś?

I consider myself as a one fish wolf pack
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #21 : Maj 21, 2009, 10:21:33 »

Podepnę przy okazji trochę na temat.
Zauważyłem, że przy dużej ilości amoniaku i związków organicznych po dobrym napowietrzaniu wystepuje zauważalna poprawa, choćby samego zapachu wody. Nie jest reakcja bakterii, bo zauważa się to za szybko. Czy to jest tylko przewietrzanie amoniaku z wody i znad powierzchni wody, czy również jakaś inna reakcja?
Jaka jest skuteczność takiego przewietrzania? Czy ktoś robił testy?
Musi być to skuteczne, bo widać, gdy ktoś ma wysoki amoniak i przewietrzy, to ryby już nie siedzą przy powierzchni wody.

Ta pianka, to, według mnie, wynik opisywanej sytuacji. Białka + amoniak + coś jeszcze
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 21, 2009, 10:46:43 »

przy intensywnym przewietrzaniu to sie dzieje w akwarium przy udziale bakterii nitryfikacyjnych => Nitrosomonas + NH3 + O2 → NO2- + 3H+ + 2e
później => Nitrobacter + NO2- + H2O → NO3- + 2H+ + 2e

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #23 : Maj 21, 2009, 11:09:43 »

przy intensywnym przewietrzaniu...
Tak, ale musi to trochę trwać. Jak długo, dobę czy mniej? A po napowietrzaniu od razu poprawiają się parametry.
adiii16
Zainteresowany
**

:):):)

« Odpowiedz #24 : Maj 21, 2009, 14:19:28 »

Więcej ryb nie zdechło   Grin Grin Grin tej piany jest już co raz mniej SmileySmiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: