Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zwariowana Ludwigia...  (Przeczytany 1882 razy)
takose
Nowy
*

« : Maj 12, 2009, 06:58:49 »

Witam,

Zakładam dopiero akwarium i kupiłam doń Ludwinię repens. Wsadziłam ją w podłoże w tą gąbką sklepowa - tak mi nakazał koleś w sklepie, ole ona jest zwariowana i zaczyna chyba puszczać korzenie powyżej tej gąbki - takie płożące, długie włochate nitki Grin I teraz właściwe pytanie: czy powinnam te korzenie wsadzić w podłoże żeby ludwisia sobie rosła? Czy może tak stać w tej gąbce? :|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2009, 07:29:13 »

Po 1. wyjmij gąbkę bo korzenie właściwe zgniją.
Po 2. Ludwigia tak ma, bo u mnie tak samo miała i puszczała te korzenie na różnych wysokościach - można z tego skorzystać i sadzić nowe roślinki, bo Ludwigia ultraszybko rośnie przy odpowiednim oświetleniu (a wymagań nie ma dużych, bo swoje warunki oświetleniowe oceniam na przeciętne, a rosła błyskawicznie).
Co do ukorzeniania się na łodydze to niech się jeszcze wypowiedzą specjaliści, bo ja z roślin to mam korzeń w akwarium Smiley (to oczywiście lekka przesada, ale nie jestem biegły - mam anubiasa, wgłębkę i rogatka sztywnego z roślin co dobrze rosną, a żabienica i microsorium tak sobie :/)

I consider myself as a one fish wolf pack
takose
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2009, 08:36:27 »

To wiele tłumaczy! Grin

Wyciągnęłam tę gąbkę i posadziłam w podłoże, teraz czekam aż urośnie Grin
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2009, 12:32:31 »

Możesz jej te korzenie lekko 'wtykać' w podłoże, ale przy tempie rozrostu tej roślinki będziesz musiała to robić co 2-3 dni, więc chyba lepiej dać jej święty spokój, sama sobie świetnie poradzi.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2009, 12:39:46 »

Ekspertem nie jestem ale stary akwarysta mnie uczył że rośliny z gąbki się wyciąga, czasem ładuje się je w doniczki dla ryb-kopaczy ale nigdy nie sadzi się ich w gąbce bo korzenie gniją.
Co do Ludwigii można ją "rozmnażać" urywając kawałek po wykształceniu się bocznych korzeni -taka nowa roślinka powinna wykształcić w tym miejscu nowy system korzenny jeśli będzie zasadzona w podłożu.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: