Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Glony a parametry wody - pytanie do znawców tematu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony a parametry wody - pytanie do znawców tematu  (Przeczytany 3152 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Maj 05, 2009, 19:52:56 »

Mam akwa 72l, mocno zarośnięte roślinkami i parszywymi glonami nitkowatymi. Parametry wody na dzień przed podmianą wg Zooleka:
KH - 10
GH - 14     
ph - 7,6
NH3 - 0
NO2 - 0
NO3 - 5
PO4 - 0,05
Fe - 0
Oświetlenie 2x24W 12 godz.
Co jest nie tak Huh Co powinnam podwyższyć, co obniżyć żeby pozbyć się glonisków?   

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2009, 19:56:23 »

Ja bym dał trochę żelaza, trochę potasu i podwyższył NO3 i po tym zaczekał na reakcję.
Po co Ci takie wysokie pH?
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2009, 20:00:53 »

Po co Ci takie wysokie pH?
No w zasadzie to po nic Smiley Mam twardą wodę w kranie to i ph jest wysokie mimo podawania CO2.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2009, 21:24:23 »

Nie radzę podawać żelaza - nitki uwielbiają żelazo - a to że jest nie wykrywalne na testach wcale nie oznacza ze  w wodzie go nie ma , a pozatym to tak jak Muchomorek pisze - ja bym w tym celu podała azotan potasu . A jesteś pewna że to nitki masz? bo tak wysokie ph i twardość to krasnorosty lubią bardzo...

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2009, 22:31:24 »

Dzięki za wskazówki.
A jesteś pewna że to nitki masz? bo tak wysokie ph i twardość to krasnorosty lubią bardzo...
Krasnorosty też mam Smiley Co do żelaza masz rację Alu, roztwór testowy był tak bardzo bladziutki że uznałam jego wartość za zerową, ale można przyjąć że jakieś tam setne mg istnieją w wodzie.
A czy jako źródło potasu może być nawóz potasowy Planty - Aquapotas?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2009, 04:41:14 »

masz twardą wodę więc gloniska wygrywają z roślinami walkę o węgiel bo kozystają z jego jonów HCO3- i CO32-
zaś większość roślin woli pobierac rozpuszczony CO2
pewnie pomoze dawkowanie CO2

aquapotas jest dobry, powoduje wzrost tylko potasu, a przydałoby sie tez wiecej azotu wiec bez kno3 sie nie obedzie chyba ze masz gotowy nawóz
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2009, 09:19:26 »

Pethro ale Esmi podaje Co2. Esmi azotan potasu nie sam potas

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2009, 10:51:14 »

Mimo to stężenie CO2 w akwarium ma ok. 7,5  ppm - czyli nie za wiele - ja bym zwiększył dawkowanie, podmieniał regularnie wodę, przyciał regularnie rośliny i wyrzucał nadmiar nitek.

U mnie nitki też są - w miejscach najmocniej oświetlonych - wynika to prawdopodbnie z dostępności żelaza które rośnie pod wpływem silnego oświetlenia - jednak nie radziłbym ograniczać świecenia, a raczej dodać więcej CO2 i zmierzyć parametry wody jeśli poziom N jeszcze mocniej spadnie - do dodać też azotu (tak jak radzono azotan potasu może być OK).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2009, 20:42:41 »

Mimo to stężenie CO2 w akwarium ma ok. 7,5  ppm - czyli nie za wiele - ja bym zwiększył dawkowanie
Nigdzie nie napisałam jakie mam stężenie CO2.
Esmi azotan potasu nie sam potas
A jaką dawkę powinnam zastosować? Tzn. ile gram proszku w 1l wody i ile takiego roztworu podawać na 72l?
Dzięki za wszelkie sugestie Smiley

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2009, 07:58:13 »

KH - 10
ph - 7,6

CO2 - 7.535659294528747 ppm

http://www.holenderskie.pl/?m=12/a/kalkulator_co2

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2009, 08:07:20 »

Od siebie napiszę tak:
- więcej CO2; przy kh=10 ph doprowadzić do poziomu około 7
- żadnego nawożenia (w szczególności wystrzegać się mikro i żelaza)
- podawać tylko potas jeśli trzeba

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2009, 08:30:01 »

Od siebie napiszę tak:
- więcej CO2; przy kh=10 ph doprowadzić do poziomu około 7
- żadnego nawożenia (w szczególności wystrzegać się mikro i żelaza)
- podawać tylko potas jeśli trzeba
Tak oczywiście ale: No3=0 a Po4=0,05 !!! Więc imo bez podania N się nie obejdzie - pomóżcie koleżance:
A jaką dawkę powinnam zastosować? Tzn. ile gram proszku w 1l wody i ile takiego roztworu podawać na 72l?
ja nie stosowałam nigdy tych soli więc nie mogę powiedzieć nic o dawkowaniu pozatym że lepsze codzienne niż tygodniowe

Edit:
NO3 - 5 (czyli nie jest to jakaś tragedia - ale może brakować - niech obserwuje)
PO4 - 0,05
no fakt juz mi sie chyba wątki pomieszały
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 08:48:36 wysłane przez ala » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2009, 08:42:54 »

NO3 - 5 (czyli nie jest to jakaś tragedia - ale może brakować - niech obserwuje)
PO4 - 0,05

Dawkowanie - jest podawane w aukcjach z solami. Polecam:  http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_mikrowity.html
Potasu sugeruje się dać 20ppm (tyle powinno być i tyle sugeruje się podać przy podmianie) ja bym podał do 10ppm - żeby nie zabrakło Mg lub Ca - niby twardość kH 10 - ale... np. u mnie szybko Ca i Mg się kończy....

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #13 : Maj 09, 2009, 17:59:08 »

Dzięki wszystkim za podpowiedzi i za linki (trochę skomplikowane te kalkulatory Smiley ) Na razie wg wskazówek nie nawożę (oprócz potasu), NO3 też nie chcę podwyższać, w końcu do tej pory robiłam wszystko żeby było jak najniższe (mam trochę niedopasowaną obsadę i jeszcze krewetki). Teraz poczekam na efekty moich działań papa

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 09, 2009, 18:35:35 »

Cierpliwości. Efekty i tak będą widoczne na nowych liściach - bo już powstałe dziurki nie znikną...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: