Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chora platka  (Przeczytany 1980 razy)
Corn
Nowy
*

« : Marzec 19, 2009, 20:32:20 »

witam, moja platka (samiec) chyba czymś się zatruła albo ma Daktylogyrozę? Nie pływa tak jak zawsze za samiczką, siedzi w krzakach, albo tuż po powierzchnią wody. Czasem pływa normalnie, tzn. z góry na dół przy szybie. Ma opuchnięte, czerwone skrzela (ma na nich takie coś białe, jakby malutkie nitki). Oddycha bardzo szybko pyszczkiem. Apetyt jak na razie ma, ale jedzenie chyba sprawia mu problemy, nie potrafi chwycić płatków, wypluwa za duże kawałki. Zrobiłam mu dwie kąpiele w roztworze soli, nie zauważyłam znacznej poprawy =(.

Akwarium ma około 38 litrów, mam w nim dwa karliki szponiaste, 9 platek (7 młodych) i danio (wiem ze akwarium jest za małe ale mam już ją 5 lat i bardzo się do niej przywiązałam =(). Ph około 7,5. Ostatnio troszkę "zapuściłam" się przy wymienianiu wody, może to przez to =(. 30% wymieniłam w ostatnią niedzielę. Strasznie mi żal tej rybki, widać, że się męczy... Co mogłabym jeszcze dla niej zrobić, proszę o pomoc.
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 12:30:55 »

Pewnie jest chora.
Zakup płyn odkarzający wodę.
Zakup też plyn na pleśniawkę.
To powinno pomóc.

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 13:08:25 »

... Co mogłabym jeszcze dla niej zrobić, proszę o pomoc.
w takim akwarium nic.. najlepiej oddać bo powodem może być ciasnota... te platki też oddaj i zostaw sobie ze 4 , bo 38l to ma moje wiaderko w którym podmieniam wode.. co z tego że się do nieś przywiązałaś? jak naprawde się przywiązałaś to powinnaś chcieć dla niej jak najlepiej a nie na chama walisz to co ci się podoba bez względu na to, czy będzie Ok... rybka pewnie zdechnie, bo w takim akwa jej nie wyleczysz! Paletki to bardzo duże ryby, na 1 powinno przypadać ok 50l wody a w twoim przypada może niecałe 5...
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 13:10:31 wysłane przez Melmin » Zapisane

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
margin
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2009, 18:46:49 »

..."Paletki to bardzo duże ryby, na 1 powinno przypadać ok 50l wody a w twoim przypada może niecałe 5..."

Jakie paletki, ja widzę platki Shocked
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 18:49:32 wysłane przez margin » Zapisane

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2009, 19:59:18 »

acha, no tak Tongue

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Corn
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2009, 15:45:55 »

... Co mogłabym jeszcze dla niej zrobić, proszę o pomoc.
w takim akwarium nic.. najlepiej oddać bo powodem może być ciasnota... te platki też oddaj i zostaw sobie ze 4 , bo 38l to ma moje wiaderko w którym podmieniam wode.. co z tego że się do nieś przywiązałaś? jak naprawde się przywiązałaś to powinnaś chcieć dla niej jak najlepiej a nie na chama walisz to co ci się podoba bez względu na to, czy będzie Ok... rybka pewnie zdechnie, bo w takim akwa jej nie wyleczysz! Paletki to bardzo duże ryby, na 1 powinno przypadać ok 50l wody a w twoim przypada może niecałe 5...

nie mam w akwarium paletek, przeczytaj dokładnie zanim kogoś zjedziesz =)
oczywiście masz prawo mi zarzucić, że z pełną premedytacją przetrzymuję ją w za małym akwarium, ale do zoologicznego jej nie oddam, nie znam nikogo kto hoduje rybki i miałby dla niej warunki.
Akwarium założyłam jakieś pół roku temu i bardzo się starałam dobrać dobrą obsadę do tego wiaderka, żeby nie popełnić błędu jak kilka lat temu z danio. Wydawało mi się że 9 platek w 38 l to nie za dużo??

Wracając do tematu, nie napisałam tego, ale wolałabym nie używać żadnej chemii. Nie wiem czy lek na pleśniawkę coś da, bo to raczej nie ta choroba.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: