Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy  (Przeczytany 3480 razy)
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« : Marzec 02, 2009, 21:21:29 »

Chciałem wykonac oswietlenie nocne ale niestety niemam pomysłu jak to wykonać! czytałem tam wątki i nawed byłem w sklepie ale babka mnie olsniła
 pytałem sie jej czy dostane te diody led  a ona mnie sie  zapytała jakiego to maja byc rodzaju   czy cos takiego !!! i tu lipa
czy ktoś by mi pomugł i napisał co musze kupic w enegetycznym jezeli chcem miec 

8 diud  czerwonych 
i czy ktos mi doberze do tego rezystor itp co tam do niego mam miec   zgory dziekujeeee :Dza pomoc
akwarium mam 90 l i czy te 8 starczy diud
                       dziekuje i prosze o wyrozumiałosc
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2009, 21:41:31 »

dioda - diód... tak po pierwsze.

Po drugie, kup kilka diodek, zasilacz do nich - jak masz diody ~3.7 V to może być nawet ładowarka od telefonu... Podłączasz, mocujesz i działa...

A jak nie wiesz jak się za to zabrać, to najpierw kup gotowe, zobacz co jest potrzebne aby działało i zrób drugie takie same Tongue

omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2009, 21:53:45 »

a moze mi ktos napisać jak te dioty sie nazywają i jaki mam kupic rezystor
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2009, 23:21:27 »

Dioda to dioda  porostu led    na pewno sprzedawczyni chodziło o kolor a co do doboru rezystora to zalezy dla jakiego napiecia zasilania chcesz to zrobic  podam przykładowo :
dla 5v  ok100ohm
dla 10v   ok 300 ohm
12V   ok 450 ohm 
a jesli masz nietypowe zasilanie to podam ci jeszcze najprostrzy sposób obliczenia rezystora
najlepiej znajdz w katalogu ile twoja dioda ma spadku napiecia w kierunku przewodzenia
jak nie znajdziesz to mozesz przyjac 2,5v -3v 
potem od twojego napiecia zasilania odejmujesz spadek na djodzie np :
5V-3V   masz 2 wolty
taki spadek musi byc na rezystoze
szukasz w katalogu prad diody zazwyczaj od 10-20mA   (ja przyjełem 20mA)
I=U/R    czyli R=U/I   
czyli 2v /20mA =100ohm
to wszystko

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2009, 08:41:18 »

Dioda to dioda  porostu led 

A wcale że nie ... dioda led to jedna z diód jakie można spotkać w elektronice.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda

na pewno sprzedawczyni chodziło o kolor

Jeśli nie sprecyzowałeś, że chodzi o diodę led, mogła pytać o to czy to ma być zenerka, Schottky'ego itp itd Smiley dodatkowo pytając na jakie napięcie i jaki prąd Tongue

A co do wartości - zazwyczaj ludzie w sklepie z elektroniką są zorientowani, na pewno dysponuja katalogami częsci - powinni doradzić.
Najlepiej zacząć od wyboru zasilacza (w tym przypadku niewielki, moze byc od komórki jak ktoś sugerował), a poźniej dobrać tak resztę, żeby układ wytrzymał napięcia i prąd przez niego płynący ...
P.S.
Jeszcze raz zobacze diota, djoda i inną nowomowę to normalnie walnę po ostrzeżeniu za ortografię ...

« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 08:43:33 wysłane przez Seboos » Zapisane

omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2009, 12:13:50 »

Ta babka w sklepie pytała sie mnie  w jakiej postaci ma byc ona !! ale juz mam kupione w innym sklepiem i i tam normalnie wiedziała o co mi chodzi
dostałem tam 6 po 12v czy to wystarcZy ??
 wystarczy tylko zasilacz od komorki i juz nic niemusze miec?? czy musi byc jeszcze rezystor
woda i ryby
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2009, 12:25:21 »

Chciałem wykonac oswietlenie nocne ale niestety niemam pomysłu jak to wykonać!

Moze ten temat Cie zainteresuje http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20176.0
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2009, 14:12:29 »

czy wkoncu mi ktos odpowie czy musze jeszcze mie c dotego rezystor
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2009, 14:20:15 »

Człowieku? A wiesz co to jest rezystor?Huh

To takie coś, co powoduje spadek napięcia. Jak będziesz mieć zasilacz, to dobierz do niego diody i ewentualny rezystor.

Na przykład: masz transformator dający 12V o mocy powiedzmy 10W - są takie np w Castoramie.

Dokupujesz do tego diody 12V na allegro i nie potrzebny Ci rezystor.

A jak kupisz diody np 6V to już musisz mieć rezystor o wartości wyliczonej z wzoru wyżej.

Tak się zapytam - czy przeczytałeś cokolwiek jak zrobić takie oświetlenie, czy po prostu w ciemno zapytaleś, bo leń z Ciebie i nie chce Ci sie szukać?

Na prawde, wystarczy wpisać w Google: jak zrobić oświetlenie LED i będziesz miał zylion odpowiedzi na swój problem....

omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2009, 14:25:36 »

ok dzieki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2009, 14:27:22 »

Chcesz robić oświetlenie nocne, które jest zwykłym niepotrzebnym bajerem, a żałujesz paru groszy na żwirek?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 03, 2009, 21:09:29 »

zrobiłem te oswitlenie ale cos słabo sie swiecą  Embarrassedmoze  zasłaby zasilacz diody 12v??
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 04, 2009, 08:58:47 »

Diody, zasilacz i rezystor to nie wszystko. Trzeba umieć jeszcze policzyć ile prądu trzeba podać przy zastosowaniu X sztuk diód i jaki rezostor podłączyć. Sposób połączenia diód (szeregowo czy równolegle) też ma znaczenie.
Tu pomocne linki:
http://www.neoled.pl/technika-led/licznik-rezystancji-dla-diod-led.html
http://ledcalc.com/

fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2009, 17:25:46 »

Dioda to dioda  porostu led 

A wcale że nie ... dioda led to jedna z diód jakie można spotkać w elektronice.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda

na pewno sprzedawczyni chodziło o kolor

Jeśli nie sprecyzowałeś, że chodzi o diodę led, mogła pytać o to czy to ma być zenerka, Schottky'ego itp itd Smiley dodatkowo pytając na jakie napięcie i jaki prąd Tongue

Wybacz Sobos no ale nie rozumie twojej wypowiedzi  przecież napisałem wyraźnie ze dioda led to poprostu dioda led a dobrze wiem ze jest jeszcze kilka róznych diód tak sie zlozyło ze jestem elektronikiem . A co do tego co pisze Martin no to faktycznie w waunkach idealnych moze to dzialac . Ale taka dioda nie jest sterowana napieciem tylko prądem i to przeplywajacy prad wpływa na jasnosc swiecenia dlatego mimo to ze jesli nie dasz rezystora to calosc bedzie dzialac nie jest to najlpesze rozwiazanie .
Lepiej dac wieksze zasilanie i ograniczyc napiecie rezystorem . W innym wypadku diody moga swiecic jedna jasniej druga ciemniej.

A co do wydajnosci prądowej zródła napiecia o czym pisze Andrzej72  to jesli dasz mocniejszy zasilacz to bedzie ok ale jak dasz za slaby zasilacz to zgodnie z prawem ohma spadnie napiecie na wyjsciu zasilacza  w twoim wypadku na diodach ..  Jesli masz zasilacz który jest opisany np ze ma Imax =200mA    to mozesz sobie to mniejwiecej policzyc   
Dioda potrzebuje ok 20mA   najlepiej przyjac ze 30mA  i policzyc ile diód mozesz z tego zasilic  .

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: