Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: plaga slimakow w filtrze  (Przeczytany 1971 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Luty 23, 2009, 20:34:22 »

Witam

W akwa pozbylem sie slimakow i od dluzszego czasu nie mam, ale dzis otworzylem filtr. Okazalo sie, ze w nim jest multum slimakow, otoczkow, Chyba tak sie nazywaja. Jak sie tego badziewia pozbyc? moze jakas chemia? Byle tylko rybkom nie poszkodzila
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 21:03:33 wysłane przez mymlon » Zapisane
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2009, 21:10:19 »

może zatoczków Wink
jeśli są tylko w filtrze to może wybieraj najpierw recznie... ew. kup helenkę  Tongue

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2009, 21:30:38 »

mam filtr tetra 1200 ex, wybierac recznie z tego fitra z wkladow?, hmm. w akwa nie ma ani jednogo slimaka, w akwa slimaki bocje wytepily:), ale w filtrze? Napewno w filtrze tez sa jajeczka ich, wiec nie wyobrazam sobie wybierac ich z kilku wkladow gabkowych, a np plukac , coz, zeby bakterii nitryfikacujnych nie wyplukac.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2009, 21:37:00 »

Ja bym to olał - tzn przy standardowym czyszczeniu filtra pozbyłbym się tyle ile można i już. Ja też mam ślimaki w filtrze i żyję (ryby też ;-))

A i jeśli to naprawdę duża plaga - to może wyłączaj filtr na czas karmienia - jak ślimai nie będą miały co jeść to ich nie będzie...(będzie duuużo mniej)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2009, 21:38:55 »

a katarakta u ryb? Znasz jakis sposob na pozbycie sie jej bez  zniszczenia slimakow?
Sylwia_K1
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2009, 21:51:34 »

witam, no właśnie mam ten sam problem ze ślimakami, wróciłam po 4 dniach do domu (nie karmiłam w tym czasie rybek) a ślimaków jest więcej niż przed wyjazdem Sad chciałam kupić bocję , lecz niestety nigdzie jej nie znalazłam, mieszkam w poznaniu, myślałam, że łatwo ją kupię ale nigdzie nie ma Sad są na allegro, ale tylko odbiór osobisty, (gdzie mogłabym odebrać to jakieś 300km) i nikt nie wystawia z wielkopolski. Jeśli możecie, dajcie namiar na zakup bocji lub helenki . Pozdrawiam
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2009, 10:01:46 »

Ja też jestem z wielkopolski  Smiley
Bocje kupisz napewno w grodzisku albo w wolsztynie.

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2009, 10:15:29 »

ale ze niby bocje wpuscisz do filtra?  Grin

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: