|
Pethro
|
 |
« : Styczeń 05, 2009, 15:31:56 » |
|
  samiczka z jajami zauważyłem że 2 moje krewetki noszą jajeczka .. ale dowiedziałem się że ich larwy wymagają słonej wody  czy ktoś ma te krewecie i udało mu sie je rozmnożyć ?? i 2 pytanie by nie zakładać osobnego wątku, jedna krewecia jest niebieska i nie wiem co to jest ale na babaulti mi nie wygląda 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 16:06:29 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2009, 15:43:26 » |
|
Osobiście nie słyszałam, żeby komuś udało się wyhodować młode orange.
Wiesz, są różne niebieskie krewetki karłowate, w Polsce słabo dostępne, ale widocznie Ci się poszczęściło. Na przykład może to być neocaridina cf. zhangjiajiensis 'blue pearl', albo blue bee, albo jeszcze jakieś inne. Najlepiej byłoby, jakbyś zapodał fotkę.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 16:10:41 » |
|
juz mam narazie zrobiłem foto pomarańczki bo akurat wylazła zza korzenia, trochę aparat przekłamuje bo jest pomarańczowa a wyglada jak czerwona  . Jak niebieska wyjdzie to jej tez pstryknę. Ale na pewno nie jest to odmiana blue od wchite pearl, widziałem je i one sa inne Ta jest niebieskawo seledynowa i ma wzorek z bardziej ciemnymi niebieskimi detalami, ale jest przejrzysta jak "orange"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2009, 16:28:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2009, 17:05:41 » |
|
wygląda jak ta tylko ma czarne oczy i nie ma czarnego wzorka; ma ciemno-niebieskie kropeczki jak u orange polowałem przy krewetkarium na nią godzine i nic nie chce wyjsc. Jutro postaram się ją upolować dzięki MzT za pomoc  Mam zamiar spróbować swoich sił w rozmnozeniu tych orange skoro juz nosza jajeczka.. Ale nie wiem czy juz ją odłowic  po czym rozpoznajecie że młode ladadzien będą się wykluwać u innych krewetek ? matka siedzi z tyłu moze masz jakies pomysły ? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 17:12:28 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2009, 18:20:45 » |
|
Pojęcia nie mam  U amano zmienia się kolor jajeczek - nowe są ciemne, starsze jaśnieją i mimo, że są maleńkie, można w nich wypatrzeć oczka. Może to jest właściwy moment.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2009, 22:46:43 » |
|
no własnie w tym problem ze te krewetki są o wiele mniejsze od amano a ich jajeczka to jak pył  oczka to bym najwyzej pod mikroskopem wypatrzył  ale są juz jasne  jedną wyłowiłem do kotnika, bedę obserwował ją czy juz zgubiła jajeczka w tedy kolejny etap  Postaram się przeprowadzic odchów jak krewetek amano.. mam nadzieje ze cos sie uda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2009, 23:00:33 » |
|
trzymamy kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peterpl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2009, 13:38:16 » |
|
Ja też trzymam kciuki, sam mam orange, jakby Ci się udało to byłoby pomocne i może sam bym spróbował
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszW
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2009, 10:30:16 » |
|
wygląda jak ta tylko ma czarne oczy i nie ma czarnego wzorka; ma ciemno-niebieskie kropeczki jak u orange polowałem przy krewetkarium na nią godzine i nic nie chce wyjsc. Jutro postaram się ją upolować dzięki MzT za pomoc  Mam zamiar spróbować swoich sił w rozmnozeniu tych orange skoro juz nosza jajeczka.. Ale nie wiem czy juz ją odłowic  po czym rozpoznajecie że młode ladadzien będą się wykluwać u innych krewetek ? matka siedzi z tyłu moze masz jakies pomysły ?  a moze to to byc Caridina simoni tez jest przezroczysta i troche niebieskawa.. zobacz w moim temacie tam zrobione zdiecie krewetek na 2 stronie: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19260.15
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2009, 10:53:57 » |
|
Hehe, może ta niebieska to poprostu babaulti 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2009, 16:27:56 » |
|
wykluły mi się larwy moich kreweci, w przeciwieństwie do tego co czytałem o larwach amano te nie pływają przy powierzchni a trzymają się dna czasami nawet przyczepiaja sie do kostki napowietrzającej i scianek słoja w którym mieszkają chciałem je zacząć przenosić do słonej wody ale dopiero w poniedziałek ma byc sól morska w sklepie akwarystycznym w moim mieście  jak dotrwają w słodkiej wodzie do poniedziałku to będą dalsze wpisy .. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|