Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rozmnażanie gurami  (Przeczytany 3637 razy)
szymek199214
Zainteresowany
**

« : Styczeń 14, 2009, 22:20:30 »

mam pytanie jak mozna doprowadzic do tarła gurmi złotych??czy trzeba je do innego akwa odsadzic czy nie.słyszałem ze jakąś pianę muszą wytworzyc na powierzchni wody i tam składają ikrę.Czy mogłby ktos dokładnie mi opisac co  mam zrobic.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2009, 22:56:19 »

wszystkie te informacje możesz znaleźć w licznych wątkach na tym forum. wystarczy się choć trochę wysilić i poszukać. ot chocby tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=8063.0

a jest tego o wiele więcej

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2009, 23:39:17 »

Dojrzałość płciową uzyskują ryby o długości 7-8 cm,akwarium tarliskowe około 60 l napełniamy wodą do poziomu około 20 cm.Parametry wody: twardość ogólna 8-12°n , twardość węglanowa poniżej 4°n , temperatura około 30°C, pH około 7. Powierzchnię wody trzeba pokryć w połowie roślinami pływającymi, trzeba je opłukać żeby nie było na nich ślimaków i wypławków.Akwarium tarliskowe trzeba postawić w jasno oświetlonym miejscu.Ryby powinny być od10 dni obficie karmione żywym pokarmem i przebywać w akwarium, gdzie woda niebyła odświeżana co najmniej 3 tygodnie. Podwyższona temperatura i świeża woda w akwarium tarliskowym pobudzą aktywność rozrodczą ryb. Samiec buduje gniazdo z piany, pod które wabi samicę.Jaja zawierają krople tłuszczu i wypływają na powierzchnie wody, skąd samiec zbiera je pyskiem i umieszcza w gnieździe. Po tarle należy odłowić samicę, ponieważ może zostać zabita przez samca. Wylęg narybku następuje zwykle po 2 dniach p dalszych 2-3 dniach zaczyna pływać,w tedy należy wyłowić samca i rozpocząć karmienie.Narybek jest bardzo drobny należy go karmić najdrobniejszym pyłem pierwotniaki, wrotki, zwiększając pokarm wraz ze wzrostem rybek. Aparat labiryntowy wykształca się u młodych po ok. 3-4 tygodniach w tym czasie trzeba zwrócić uwagę, aby temp. wody była taka sama jak powietrza nad nią, w przeciwnym razie narybek  przeziębi się  i zginie.Do tego czasu trzeba dobrze natleniać wodę i można zamontować filtr napędzany brzęczykiem,co tydzień trzeba wymienić około 20% wody na świeżą.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
paweł_xxxD
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 14:43:21 »

n omasz racje tak jak tu piszesz trzeba postepowac z gurami

spamowanie może i w modzie w pewnych kręgach ale nie tolerowane  Wściekły
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 14:48:10 wysłane przez szymonw » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2009, 17:01:43 »

A o jaki spam chodzi?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2009, 20:12:37 »

A o jaki spam chodzi?
O zasmiecanie forum tak jak to robi np paweł_xxxD powtarzajac wczesniejsze wypowiedzi.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: