Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rozmnażanie gurami  (Przeczytany 15292 razy)
monika_dr
Nowy
*

« : Październik 27, 2006, 13:41:17 »

Mam małe pytanko. Mam 3 gurami. Samicę niebieską i samca oraz samice w zlotym (podchodzącym pod pomarańczowy) kolorze. W dużym akwarium (120l)zaczęły się zachowywać jakby chciały się rozmnażać (samiec ganiał samicę) więc przełożyłam je do małego (ok 50l) Przełorzyłam wszystkie tj samca i dwie samice. Teraz samiec i niebieska samica "dziobią się" tzn łapią pyszczkami za płetwy itp... Druga samica chowa się za filterkiem i pod kamieniamii chyba udaje że zdechła bo obie pozostałe rybki też ją gryzą (siebie nawzajem i ją przy okazji) i mam pytanie czy ją odłowić czy zostawić. dodam że samica niebieska jest bardzo duża, samiec średni a samiczka zlota dosyć mała (połowa niebieskiej). Czy wyjąć kamienie z tego akwarium? I wogóle co dalej robić. Wiem że potem trzeba odlowić samicę a po jakimś czasie też samca.
yogico
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2006, 15:10:41 »

powinno się przełożyć tylko parę, woda na wys 10 cm, samiec buduje gniazdo z piany,potem  następuje wytarcie. wtedy trzeba odłowić samicę, bobędzie zjadać ikrę.samiec dbao ikrę,musi być dobre napowietrzenie. Po wylęgu trzeba odłowić samca,bo będzie jadł narybek. Cheesy
monika_dr
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2006, 15:19:11 »

Czyli mam wyjąć  ta drugą samicę?
yogico
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2006, 15:24:27 »

tak!!!!
monika_dr
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2006, 16:02:57 »

właśnie ją odłowiłam:) Dziękuję za szybką odpowiedź:) Pozdrawiam
monika_dr
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2006, 17:44:56 »

Mam jeszcze jedno pytanie... w tym samym akwarium jest glonojad taki duuuży (nie wiem co to ale bardzo się przydaje bo wszystkie glony zjada:) Nie wiem czy jego też odłowić??? Czy jego obecność nie stresuje gurami?? Z góry dzięki:)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2006, 22:21:26 »

Gurami to raczej nie przeszkadza, ale duuuży glonojad w 50l akwarium nie czuje sie najlepiej Sad.

yogico
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 28, 2006, 12:20:21 »

ja bym odłowił może zjeść ikrę
monika_dr
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 28, 2006, 12:31:58 »

wpuściłam go tam bo wcześniej ni eyło żadnego i trochę zarosło mi glonami:)  i wszystkie zeżarł:) Już odłowiony i dziękuję za odpowiedź:)
monika_dr
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 14, 2006, 13:16:54 »

No i nici z rozmnażania:( w akwarium zalęgły mi się jakieś małe paskudztwa - wyglądają jak rozwielitki ale to raczej niemożliwe... nie wnikałam co to ale jak zaczęlo łazić po ściankach to gurami przestały mieć ochote na tarło (dodam ze te stworki zauważyłam już po wpuszczeniu gurami bo podniosłam temperaturę) wobec tego wyjęłam rybki a wszystko co bylo w tym akwa wygotowałam (roślinki wyrzuciłam bo nie mogłam ich domyć) rybcie wróciły do starego akwarium i jak narazie nie widać w nim tych małych stworów... Mimo to bardzo bym chciała spróbować ponownie rozmnażać gurami... czy muszę czekać aż znowu będą miały "ochotę" czy można to jakoś wywołać? I po czym rozpoznam tak żeby na 100% wiedzieć że to już? Z góry dziękuję za info:)
egon16
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2006, 23:47:22 »

Witam mam pytanie czy gurami rozmnazaja sie cały rok czy jest jakis okres godowy
monika_dr
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 19, 2006, 09:05:47 »

Hej!
Z tego co czytałam to nie ma jakiejś specjalnej pory roku w której mają one tarło...
a tak wogóle to chciałam się pochwalić:) Mam larwy!!!! Mają już 2 dni i pasowałaby zacząć je czymś karmić.... tylko nie wiem czym... do sklapu dziś jeszcze nie pójdę (jestem chora:(
Ja zrobiłam tak: samiec przez 2 dni był sam w małym akwarium, warunki takie jak prawie wszędzie piszą (10-15 cm wody, roślinki, 27-29 stopni) potem wpuściłam do niego samice, to go pobudziło wreszcie i wziął się za gniazdo, po 2 dniach była już ikra więc odłowiłam samice a następnego dnia rano samca - jak już zaczęły pływać takie małe stworki:)Smiley
Mam nadzieję że uda mi się odchować troche:)Smiley
A jeśli chcesz je rozmnożyć to poprostu wejdź na starsze posty na forum tam jest naprawdę dużo informacji. Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
łuki
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 26, 2006, 17:27:57 »

Ikra jest w gnieździe samice już odłowiłem i nie wiem czy odłowić samca.Nalałem równiż akryflawiny bo ikra pływa też poza gniazdem.Jeszcze jedno napowietrzać wode czy nie.
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 28, 2006, 11:49:24 »

samca nie odlawiaj narazie
dopiero jak nerybek zacznie plywac i ojciec przestanie sie nim zajmowac
chociaz z doswiadczenia wiem ze samiec nie powinien zjadac mlodych nawet jesli sa juz na tyle duze zeby plywac samodzielnie
i napowietrzanie w poczatkowym stadium rozwoju larw jest konieczne nie maja one po prostu jeszcze labiryntu wyksztalconego
oczywiscie tzreba ustawic tak napowietrzanie aby nie psuc gniazda...
łuki
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 07, 2007, 14:44:29 »

dlaczego mojemu guraminowi dwuplamistemu ciągle psuje się gniazdo? Huh
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: