Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak odłowić gniazdo?  (Przeczytany 3086 razy)
Splender
Stały użytkownik

« : Sierpień 19, 2004, 15:14:55 »

Mam pytanie a mianowicie jak bezpiecznie odłowić gniazdo bojownika (już z ikrą) niestety narazie nie mam warunków założenia akwarium tarliskowego mogę jedynie na niedługi okres czasu odłowić ikrę i troszkę podchować larwy.
Może ktoś stał już przed podobnym dylematem??
z góry bardzo dziękuję
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2004, 18:44:25 »

Gniazdo raczej zostaw w spokoju jeśli chcesz mieć młode.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2004, 18:56:55 »

bojownik opiekuje się gniazdem i młodymi, więc zostaw tak jak jest...
Jedyne co możesz zrobić to odłowić innych mieszkańców, ale niekoniecznie...

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2004, 22:59:36 »

ale właśnie w tym tkwi problem...
gdybym chciał je zostawić w tymże akwarium musiałbym obniżyć stan wody co automatycznie wiąże się z koniecznością wyłączenia grzałki a młode są bardzo wrażliwe na wachania temperatury.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2004, 23:07:30 »

To masz problem. Coś mi się zdaje, że nie odniesiesz tym razem sukcesu w rozmnażaniu bojowników.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2004, 07:17:23 »

Chyba łatwiej jest założyć osobne akwarium tarliskowe, gdzie byłby niski stan wody.
Na pewno podczas tarła nie powinno być innych ryb.
Z tego co wiem to samiec opiekuje się młodymi tylko przez pierwsze kilka dni - potem lepiej go zabrać.

A grzałkę można przecież wsadzić ukośnie, a zresztą większość zwykłych grzałek można używać poziomo pod wodą - i do tego zewn. termostat.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2004, 08:41:57 »

ale czy obniżenie stanu wody o około 2/3 w włożenie grzałki do tej ilości wody nie spowoduje jakiegoś zagotowania wody czy coś takiego??
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2004, 09:03:55 »

Dlatego powinna mieć regulację temperatury, albo ew. mniejsza grzałka.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2004, 10:39:57 »

wlasnie mam podobny problem, moj pretnik karlowaty robi demolke wsrod roslin bo go naszlo by zbudowac sobie gniazdo. w sumie to mam ten plus ze moge obnizyc poziom wody do 15 - 20 cm (a tyle powinno wystarczy - aktualnie mam 28cm) .

Nie wiem jak zareagowal by na zmiane akwarium (obok stoi tarliskowe - nawet puste) tylko nigdy nie wiem jak rozpoznac.. czy juz maja ochote na male fiku miku.. czy jeszcze nie Wink
Steru
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2004, 14:37:35 »

Miałem podobny problem ale postanowiłem zostawić gniazdo samcowi i zobaczyć co się stanie. Jak się okazało po około 30 godzinach od złożenia ikry wszystkie jaja przepadły. Samiec opiekował sie nimi tak nieudolnie, że w końcu przenosił same jajeczka w pysku zamiast dobudowywać pianę i zabezpieczać ikrę przed wypadaniem z gniazda. Teraz przygotowuje ryby na drugie podejście, podszykowałem odpowiednio akwarium i wyłowiłem wszystkie rybki, które mogłyby mieć wpływ na strukturę gniazda, np kiryski.

Życzę powodzenia.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2004, 09:53:20 »

Gniazdo rzeczywiscie najlepiej zostawic rodzicowi wtedy jest większa szanasa na doczekanie się młodych !

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: