lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 15, 2008, 02:25:40 » |
|
Masz problem z wiciowcami. Zastosuj kurację metronidazolem, albo Sera Flagellol.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xiphophorus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 18, 2008, 16:07:41 » |
|
Dzięki, wreszcie coś co by pasowało do objawów  , na stronce Sery znalazłem, że powinno się stosować Sera baktopur, to chyba to samo?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2008, 16:15:32 wysłane przez Xiphophorus »
|
|
moje małe zoo  - pies, - chomik dżungarski - szynszyla x2, - akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku) - akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2) w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704 Pozdrawiam
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 18, 2008, 16:37:06 » |
|
Masz problem z wiciowcami. Zastosuj kurację metronidazolem, albo Sera Flagellol.
Dokładnie. To samo miałam kiedyś u jednego neona i drobniczki, która zachorowała po okoceniu się. Metronidazol będzie niezawodny. Załatwisz go albo od weterynarza albo od internisty. Dawkowanie opisane jest na prawie każdej stronie o paletkach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 18, 2008, 17:19:57 » |
|
dobre poczytalem troszke , pozwole sie podlaczyc do tematu , a jak stosuje sie Levamisol ? tez w ogolnym ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 18, 2008, 17:40:28 » |
|
Levamisol też podajemy w ogólnym w postaci kąpieli lub można go też podawać w pokarmie. Tyle że Levamisol likwiduje nicienie, a nie wiciowce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 18, 2008, 19:05:10 » |
|
slyszale ze i nicienie i wiciowce likwiduje , a jakie ilosci na ile litrow i przez ile dni ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 18, 2008, 20:08:15 » |
|
Przepis na kurację przeciw nicieniom z użyciem Levamisolu. Ponownie podaję za FDMD: Dodawany do wody w całym akwarium dekoracyjnym. Musimy zdawać sobie sprawę cały czas z tego, że działanie leku i skuteczność będzie różna w różnych zbiornikach. Od czego to zależy juz wspominałem. Co do podawanie levamizolu do wody to IMO nie 5 (jak podają niektóre źródła) a 10 ml na 100 litrów. Potem robimy dzień przerwy i dodajemy drugie 10 ml. Oczywiście w czasie leczenia nie filtrujemy wody przez węgiel aktywowany czy nie stosujemy lampy UV. Nie podmieniamy też wody w akwarium. Ryby nie powinny w jakiś widoczny sposób reagować na lek chyba, że do takiego czegoś można zaliczyć lekkie pojaśnienie ciała ryb. W czwartym dniu przeprowadzamy podmiany w zbiorniku w ilości 1/3. Lek dostaje się do organizmu ryby głównie poprzez skrzela i układ krwionośny a częściowo przez skórę ciała ryby.
UWAGA: z uwagi na konieczność leczenia powtórnego spowodowaną czynnikami jakie już omówiłem, celowym jest zastosowanie sposobu leczenia nr 4 po około 7-9 dniach. Jest to spowodowane tym, że jaja nie zostają zniszczone. Tyczy się to zbiorników zarażonych nicieniami jajorodnymi. Sposób ten jest bardziej efektywny a do tego czasu ryby już powinny przyjmować pokarm. To taka walka z wiatrakami. Konieczne jest ciągłe obserwowanie ryb, tego jak jedzą i jak się zachowują.
Sposób nr 4 wspomniany w cytacie to podanie Levamisolu w pokarmie. bartekw - nie ma leku, który niszczy i nicienie i wiciowce. PS: Autorem obu przytaczanych przeze mnie sposobów leczenia jest Adamn z Forum Dyskusyjnego Miłośników Dyskowców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xiphophorus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 18, 2008, 21:55:11 » |
|
dzięki wszystkim za info  jutro lece do weta i zaczynam kuracje wg. tej stronki http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18527.0
|
|
|
|
|
|
moje małe zoo  - pies, - chomik dżungarski - szynszyla x2, - akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku) - akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2) w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704 Pozdrawiam
|
|
|
Xiphophorus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 21, 2008, 18:02:00 » |
|
weterynarz mi trochę robił problemów z metronidazolem, ale w końcu drugi mi go przepisał. Metronidazol nie ulega całkowitemu rozpuszczeniu, wlałem w formie takich małych cząstek (tak. jak np. polopirynę się rozpuszcza), czy tak może być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 22, 2008, 15:26:05 » |
|
weterynarz mi trochę robił problemów z metronidazolem, ale w końcu drugi mi go przepisał. Metronidazol nie ulega całkowitemu rozpuszczeniu, wlałem w formie takich małych cząstek (tak. jak np. polopirynę się rozpuszcza), czy tak może być?
może, choć trzeba go rozpszczać max jak się da. w ciepłej wodzie lepiej się rozpuszcza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xiphophorus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 23, 2008, 00:55:04 » |
|
zastanawiam się czy to aby na pewno wiciowce, a może to nicienie? można to jakoś rozpoznać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 23, 2008, 01:49:26 » |
|
sprawdź odchody pod mikroskopem, to da ci pewność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|