bacia
Nowy

|
 |
« : Listopad 10, 2008, 00:36:58 » |
|
Siemka. Mam problem, proszę o pomoc! W moim akwarium chorują błyszczyki parańskie...  Rybki karmię pokarmem żywym i suchym, małymi porcjami przez cały dzień. Podmieniam 30 - 40 litrów wody tygodniowo. Filtr wewnętrzny. Zbiornik 140l. Akwarium średnio obsadzone roślinkami. Obsada: 1x mieczyk 3x gupik 5x skalar 4x kirysek spiżowy 4x zbrojnik niebieski 3x bocja wspaniała 2x pielęgnica ramireza 6x błyszczyk parański Parametry wody: ph - 7,2 twardość ogólna - 13,1'n temp - 26,5'c Błyszczyki chorują już od pewnego czasu. Jedzą. Pływają normalnie, w grupie. Dwie rybki są wyraźnie chore. Jedna ma białą plamę na boku - brak łusek, a druga ma zdeformowane ciało i braki w otworze gębowym. Wcześniej takie braki miały mieczyki - po jakimś czasie zauważyłem że objawy u mieczyków ustąpiły - miały normalne "usta". W kolejnych tygodniach obserwowałem na ciele tych ryb wypukłości i jasne przebarwienia. Mieczyków już nie ma. Zdechły. Chorują błyszczyki. Proszę o pomoc. Co to za choroba? Jak jej zaradzić?   
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2008, 02:13:15 » |
|
czy próbowałeś już czymś leczyć? jeśli tak to czym i jakie były efekty? jak wyglądały przed śmiercią mieczyki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bacia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2008, 22:39:29 » |
|
Mieczyki leczyłem na ospę - zielenią. Ospa ustąpiła. Po jakimś czasie pojawiały się na ich ciele jasne przebarwienia i guzowate wypukłości. Niektóre rybki miały zanik górnej części otworu gębowego ("brak ust").Potem nie było żadnych objawów - ustąpiły - jakby poprawa. Rybek nie leczyłem. Myślałem że wyzdrowiały. Nie padły jednocześnie. Błyszczyki są w opłakanym stanie. Umieściłem je w 20l akwarium, dałem im baktopur direct - 1/2 tabletki. Są już tam trzeci dzień. Podmieniłem dziś 30% wody. Nie widać poprawy.  Jedzą i pływają normalnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2008, 23:09:03 » |
|
Mi na tą chorobę padło kiedys 10 neonów czerwonych. Normalnie żerowały, zachowywały się, 2 dni i trupy ....... niezidentyfikowano.....
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2008, 11:36:00 » |
|
Wydaje mi się że twoje ryby są zaatakowane przez wiciowce z rodzaju Costia. Zastosuj kuracje metronidazolem albo Sera Flagellol.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bacia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2008, 14:23:23 » |
|
Dzięki. Metronidazol jest chyba niestety na receptę. Jutro kupię preparat sery. Jeszcze raz dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2008, 15:11:57 » |
|
Dzięki. Metronidazol jest chyba niestety na receptę. Jutro kupię preparat sery. Jeszcze raz dzięki!
niestety metro jest na receptę (choć taką receptę dostaniesz od weterynarza). jest on zdecydowanie tańszy od preparatu Sery. PS: Oczywiście są na rynku dostępne inne, tańsze, leki na wiciowce jednak wg mnie są one całkowicie nieskuteczne i to tylko wyrzucone pieniądze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bacia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 17, 2008, 18:53:55 » |
|
Kuruję rybki metronidazolem. Mam nadzieję że przeżyją. Przesadziłem z dawką 1g/20l, i zaraz po chwili podmieniłem 40% wody. Tak to zostawię do jutra. Dwóch błyszczyków już nie ma. Padły wczoraj z rana - woda była mleczno biała - mogły się udusić? Myślę że woda była nieodstana i to jakieś pierwotniaki i stres... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 17, 2008, 20:51:36 » |
|
Podaję przepis na kurację metronidazolem powołując się na FDMD (to raczej pewne źródło): - 1 dzień wieczorem: 6 tabletek, które rozcieramy w nurcie wody jak wypływ z turbiny; - 2 dzień wieczorem: 6 tabletek, które rozcieramy w nurcie wody jak wypływ z turbiny; - 3 dzień wieczorem: 6 tabletek, które rozcieramy w nurcie wody jak wypływ z turbiny; - 4 dzień wieczorem podmieniamy wodę w zbiorniku w ilości 40-50 % Potem podmiany prowadzimy jak dotychczas robiliśmy w zbiorniku. Po upływie tygodnia postępujemy następująco: - 11 dzień wieczorem: 6 tabletek, które rozcieramy w nurcie wody jak wypływ z turbiny; - 12 dzień wieczorem: 6 tabletek, które rozcieramy w nurcie wody jak wypływ z turbiny; - 13 dzień wieczorem: 6 tabletek, które rozcieramy w nurcie wody jak wypływ z turbiny; - 14 dzień wieczorem podmieniamy wodę w zbiorniku w ilości 40-50 % Dotyczy tabletek 250mg metronidazolu. Ilości podane w przepisie są przeliczne na 100L wody. W akwariach o innych objętościach trzeba dawki odpowiednio zwiększyć/zmniejszyć. Podczas kuracji ma prawo wystąpić zmętnienie wody wywołane zachwianiem równowagi biologicznej zbiornika. Celem ograniczenia tego zjawiska można do akwarium podać sól niejodowaną w normalnej ilości (jedna łyżeczka na 10L wody).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2008, 21:08:56 » |
|
Podczas kuracji ma prawo wystąpić zmętnienie wody wywołane zachwianiem równowagi biologicznej zbiornika. Celem ograniczenia tego zjawiska można do akwarium podać sól niejodowaną w normalnej ilości (jedna łyżeczka na 10L wody). Lukas, a sól nie zaszkodzi zbrojnikom i kiryskom? Czytałam że są wrażliwe nawet na niewielkie ilości soli.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2008, 21:11:28 » |
|
Raczej nie. Rybami podwyższonego ryzyka mogą być jedynie L-ki z odłowu, te gatunki które preferują miękką i bardzo miękką wodę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bacia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2008, 11:32:52 » |
|
Te dwie rybki padły zanim podałem im metro. Równowagi biologicznej brakowało bo wpuściłem je do świeżej wody. Szkoda tych dwóch błyszczyków. Dawki leku dostosowuję do przepisu. Rybki wyglądają dobrze ale mają te przebarwienia na skórze. Woda jest czysta. Dzięki lukas! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2008, 11:57:58 » |
|
Podkreślę jeszcze, że metro należy podawać WIECZOREM, tuż przez zgaszeniem światła. W świetle metro (podobnie jak erytromycyna) ulega przyspieszonemu rozkładowi. Po zakończeniu kuracji warto akwarium na nowo zaszczepić bakteriami i koniecznie (!) wyczyścić filtry - zwłaszcza zewnętrzne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2008, 20:55:46 » |
|
Lukas mam pytanie za 100 pkt  Na stronie zbrojnikowej znalazłam taki przepis leczenia metronidazolem: Zaczynamy od podawania Metronidazolu (Metronidazolum w tabletkach 250 mg do nabycia w aptece) ponieważ działa na większość i częściej spotykanych pasożytów. Przygotowujemy akwarium lecznicze z miękką i kwaśną wodą (lepsze działanie leków) i silnym napowietrzaniem. Podajemy uprzednio wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody 1 tabletkę na każde 25 litrów wody w akwarium. Następnie w 3-cim i 5-tym dniu kuracji podajemy połowę tej dawki. Po 7 dniach podmieniamy 50% wody z dokładnym odmulaniem dna. Po tygodniu przerwy powtarzamy kurację. Jak widzisz różni się nieco od przepisu, który podałeś i teraz zgłupiałam. Którego się trzymać 
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 24, 2008, 22:33:10 » |
|
 Przepisy mogą różnić się dlatego, że pochodzą z różnych źródeł. Jak wiadomo, zbrojniki (zwłaszcza te z odłowu) źle znoszą działanie leków, toteż pewnie dlatego stron zbrojnikowa podaje słabszą kurację. Przepis, który ja przytoczyłem pochodzi z FKMD, a paleciarze mogą sobie pozwolić na cięższe kuracje. uważam, że spokojnie można stosować kurację z FKMD, ewentualnie jeśli posiadamy jakieś niezmiernie delikatne rybki, wtedy można zastosować kurację słabszą (za stroną zbrojnikową).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|