Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory gupik  (Przeczytany 2448 razy)
krolewnopodobna
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2009, 21:46:45 »

Od paru dni gupik - samiec leż na dnie, bokiem strasznie wygięty, szybko oddycha, nie je, jego łuski na grzbiecie mu odstają, od czasu do czasu przepłynie kawałek by schować się w roślince. Jeśli chodzi o inne rybki mam jeszcze 4 gupiki dwie samiczki w ciąży i dwóch samców, welonke i cztery molinezje - samce.  Cały dzień akwarium jest filtrowane i napowietrzane.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2009, 21:51:47 »

Wydaje mi się że załapał jakiegoś pasożyta. Przenieś go do innego zbiornika, to na pewno. A co do reszty - nie wiem jaki lek byłby najodpowiedniejszy. Pierwsze co trzeba robić w takich momentach to izolowanie chorej ryby od reszty obsady.

ps. fajny nick Wink

andaxD
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2009, 13:48:15 »

musisz go natychmiast odłowic do innego akwarium gdzie nie ma ryb zeby się zaraziły, a to akwarium dobrze zdezynfekować!
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2009, 14:12:42 »

musisz go natychmiast odłowic do innego akwarium gdzie nie ma ryb zeby się zaraziły, a to akwarium dobrze zdezynfekować!

A nie zapomniales czasem o florze bakteryjnej?! Wściekły

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2009, 14:18:18 »

Pierwsza część zdania ok. Druga kompletnie bez zastanowienia.
Akwarium "dezynfekuje się" gdy robi się jego restart, gdy w wodzie, podłożu mamy trudnego do zwalczenia pasożyta, bakterie chorobotwórcze. Wtedy zwykle wodę wylewamy, podłoże gotujemy, rośliny odkażamy lub palimy a ryby poddajemy leczeniu w innym zbiorniku lub.. uśmiercamy. Natomiast jeśli Pannie Królewnopodobnej choruje jeden Gupik i nie zauważyła objawów u innych ryb - wtedy powinna odizolować chorą rybkę i leczyć ją w osobnym zbiorniku a w ogólnym ryby obserwować i/lub zastosować zapobiegawczo jakiś mało szkodliwy dla pożytecznych bakterii środek (są takie?). Plus odmulanie, czyszczenie szyb, ew. odkażenie samego filtra - po tym jednak należy zastosować jakiś preparat z bakteriami, który filtr na nowo ożywi.

Jak napisałeś o dezynfekcji to od razu oczami wyobraźni zobaczyłem jak z miną szaleńca wlewasz Domestos do akwarium. W celu odkażenia oczywiście.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2009, 14:19:51 wysłane przez Agnus » Zapisane

krolewnopodobna
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 03, 2009, 16:22:49 »

niestety zdechł  Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: