Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Czy ryby wytrzymają bez napowietrzania????
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ryby wytrzymają bez napowietrzania????  (Przeczytany 28878 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 22, 2008, 11:53:42 »

U mnie była kiedyś inna sytuacja aczkolwiek trochę podobna. Zapomniałam odkręcić filtr zewnętrzny na wężach po podmianie i tydzień akwarium, które jest bardzo mocno zarośnięte chodziło całkowicie bez filtra, za to z 24h/dobę włączonym CO2 i ryby nie wykazywały żadnych ale to żadnych objawów przyduchy przez cały ten tydzień. Zastanów się czy nie podajesz za dużo CO2 do akwarium albo spróbuj podłączyć elektrozawór, który Ci będzie odcinał CO2 w nocy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 22, 2008, 12:03:13 »

Teraz nie podaję CO2. Tydzień działało akwarium bez żadnego ruchu wody ? Moje akwaria jak pisałem nie wytrzymują 1 nocy, nawet bez dawkowania CO2... ale to pewnie zależy od ilości roślin - ja mam ich czasami bardzo, bardzo dużo... oba akwaria przykryte...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 22, 2008, 12:11:10 »

No ja też, ostatnio miałam tyle zielska (nie ruszane przez 2 miechy), że na 5 cm wyłaziło mi z akwarium. Cała tafla przykryta zielskiem, do tego rzęsa się przypałętała, do tego zdrowe przerybienie.
A bąblują Ci rośliny? Może za słabo się tlenem nasyca woda wieczorem?

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 22, 2008, 12:59:11 »

Rośliny nie bąblują i nigdy nie bąblowały... Ogólnie się nie martwię - tylko pilnuję, żeby gąbki na wlocie do filtra były drożne, wtedy jest OK.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 22, 2008, 13:44:50 »

Nawet mimo podawania CO2? Masz low-techa z CO2? Masz krasnorosty? Może masz za dużo materii organicznej w wodzie? Wtedy też zauważyłam, że ryby zachowują się jakby miały mało powietrza.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 13:49:04 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Lipiec 22, 2008, 22:01:41 »

Też to zauważyłem - napewno jest za dużo materii organicznej - ale nijak nie idzie jej zmniejszyć bez codzienniego doglądania - a codziennie nie mogę się akwarium zajmować w 100%... Teraz już krasnorosty się wycofały... no... z 90% zajmowanych pozycji...  W porównaniu do moich początków z przed około roku (nie licząc 2 letniego epizodu z akwarystyką bez internetu - wtedy go nie było...) jest dobrze... a te trzy kropki na końcu - podałem po 2 miesiącachc mrożonkę i znowu ryby mają się gorzej... - mrożonki już w koszu - to one były przyczną nagłych i niespodziewanych śmierci moich ryb - teraz walczę o życie 1 molinezji... jest duża, czarna, aksamitna, piękna, i mam zamiar ją uratować. Już prawie pływa jak powinna, a nie do góry nogami Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 22:03:21 wysłane przez Piterix » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 23, 2008, 11:56:17 »

Na zbyt dużą ilość materii organicznej zauważyłam bardzo dobrze wpływają głodówki i podmianki wody. Ograniczenie jedzenia i zmiana karmy także dużo daje. U siebie mam ten problem przy paletkach. Pomimo sporych podmianek po tygodniu widzę, ze kiryski podpływają do powierzchni. Oznacza to przeważnie, ze czas zrobić podmiankę, odmulanie i dzień bez papu. Warto dobrze przyjrzeć się i filtracji.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: