Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « 2 molinezje - pokładają się...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 2 molinezje - pokładają się...  (Przeczytany 3833 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Lipiec 22, 2008, 18:51:16 »

Wczoraj podałem nową mrożonkę - była jedną z 3 wątpliwych (kupiłem jakieś 2 miesiące temu i miałem tajemnicze zgony po którejś z nich - potem używałem innych, a teraz się skończyły więc znowu podałem jedną z tych 3). 2 molinezje pokładały się - leżały na boku, brzuchem do góry, pionowo w liściach itd. W końcu zabrałem się za odławianie - i ożyły - na maksa - nie mogłem ich złapać. Jedną mi się w końcu udało - pływa teraz normalnie (no - jest przestraszona) w 10l wiaderku z grzałką i filtrem. Drouga - pływa dalej w akwarium i nawet nie jestem pewien która to była - chyba ta co teraz trzyma się przy powierzchni... Podejrzewam zatrucie pokarmowe - co powinienem zrobić ??

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2008, 18:53:19 »

Jeśli nie ma objawów - nic. Proponuję zapobiegawczo głodówkę 2-3 dniową.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2008, 20:26:24 »

Jest objaw - druga molinezja "pływa" do góry nogami - właśnie ją wyłowiłem - sprawdziłem parametry wody - NO3 30, NO2 0, GH 7, KH 7, PH 6,4. Powędrowała do 10l wiaderka dodałem 20 kropli MFC i łyżeczkę soli akwariowej... powoli zwiększam temperaturę. Wodę filtruję na maxa (chwilowo przestałem - bo prąd wody znosił rybę...) Chcę ją uratować - to piękna czarna molka... no mam jeszcze 8 takich - ale każda jest dla mnie ważna...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2008, 20:36:21 »

Ale po co to MFC? Jeżeli zatruła się pokarmem to pozostaje Ci tylko poczekać - albo to zniesie albo nie. Możesz podawać witaminy, a po głodówce lekkostrawny roślinny pokarm.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2008, 20:42:49 »

Dałem niewielką dawkę MFC - żeby przypadkie coś ją nie podtruło dodatkowo... 1 jest już OK. Druga pływa do góry nogami i próbuje się odwócić... Naprawdę nie wiem co robić... działam po omacku... jak doktor haus przy każdej pierwszej diagnozie... Zatruła się pokarmem - ale może w nim były bakterie jakieś... MFC je zabije...

ps. Wiecie co... myślałem, że utrzymanie akwarium to głównie parametry wody, oświetlenie, nawożenie... a tu dochodzą jeszcze setki czynników... które mogą zaszkodzić rybom... POMOCY - co mam zrobić - u tej molinezji nastąpiła awaria pęcherza pławnego... jak to "naprawić" ??
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 20:53:57 wysłane przez Piterix » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2008, 16:56:11 »

Przede wszystkim wyrzuć te trefne mrożonki. Nie panikuj bo nie ma potrzeby. z pewnością nie jest to zakaźne. może ryba się tylko powietrza nałykała. możesz ją odseparować od innych, tak by nie zrobiły jej krzywdy i zostaw w spokoju. Dojdzie do siebie.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2008, 21:15:40 »

Mrożonki wyrzucone. Inne ryby OK. Jedna z 2 molinezji padła. Druga -  ma się prawie dobrze... ale ma mętne oczy. Pływa normalnie, innych objawów nie ma. Czekam...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: