Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: zbrojniki niebieskie  (Przeczytany 6663 razy)
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 19, 2009, 06:07:05 »

Samiec gurami robi gniazdo z piany z drobnymi roślinkami. Prawdopodobnie samiec u ciebie buduje gniazdo. A jakie rybki masz w tym akwarium (kiryski, zbrojniki, gurami) może masz rybki które zjadają młode, więc nie będziesz miała z nimi kłopotu.
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2009, 08:57:39 »

jeszcze neonki czerwone, żałobniczki, otoski i bocje wspaniałe (być może bocje są niebezpieczne dla młodych, ale kiryski jakoś przetrwały, maleńkie zbrojniki też cały czas są). I jeszcze 1 labeo, jak sądzę zielone.
Akwarium 375 litrów.

375 litrów
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 19, 2009, 11:18:21 »

neony też zjadają żywy pokarm (może wszystkiego nie wyłapią ale większość to zjedzą). Górami także a to nie jest pielęgnica.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 11:19:57 wysłane przez 1975maniek » Zapisane
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 25, 2009, 00:56:26 »

Na ten moment mam w akwarium szarańczę maleńkich zbrojników (ok 50), nie sądzę by były to nowe młode rybki, choć niektóre są  dużo mniejsze od tych które są małe. Są niemal wszędzie, na dnie na korzeniach, przy deszczowni, na roślinkach i na ścianach akwarium. Zlikwidowałam właśnie, jak mi doradzono "zamknięte pomieszczenia", czyli łupinę kokosa z jednym otworem, w którym bez przerwy przesiadywał jeden z dorosłych zbrojników, oraz nieco porozsuwałam większe drewna staniowiące zamknięte groty.  Nie znam się na rozmnażaniu zbrojników. Maniek1975, niestety chyba moje rybki nie gustują w maleńkich zbrojnikach jako w pokarmie, tak jak niestety moje bocje nie gustują w ślimakach. Nie mam nic przeciwko zbrojnikom, to miłe rybki, jednak jak mi podrosną to będe miała zapewne problem z głowy z kłopotem z z moim podłożem, bo zapewne będzie one usłane tłoczącymi się radośnie lub mniej radośnie zbrojnikami. Teraz na poważnie. Jestem w stanie oddać jedną lub nawet dwie z dorosłych rybek, ponieważ obawiam się, że w każdej chwili mogą cieszyć się z nowego potomstwa, ja pewnie mniej. Jednak jeśli je oddam zostanę z hordą ich małych krewnych, nie daj, które w przyszłości okażą się również chłopcami i dziewczynkami. Będę starała się je systematycznie odłapywać (choć raczej jak podrosną) i oddawać choćby do sklepu.
Mam pytanie, czy poza zamkniętymi drewnianymi przestrzeniami, są jeszcze inne warunki sprzyjające zbrojnikom do rozrodu, które nieświadomie im funduję? Wiem, na przykład, że w przypadku kirysków, powinnam unikać gwałtownych zmian temperatur na nizsze. Bardzo proszę o radę,. Wiem, ze piszę dziś jednocześnie w kiluu tematach, ale zaczynam czuć się bezradnie.
Wiem, że nie powinnam tu tego pisać, umieszczę tą informację rónież w giełdzie na tym forum, ale oddam chętnie dwa dorosłe, chyba bardzo kochliwe zbrojniki osobie posiadającej akwarium przynajmniej 200 litrów.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2009, 00:58:18 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: