|
BeStol
|
 |
« : Sierpień 16, 2009, 20:54:55 » |
|
Witam serdecznie. Jakiś czas temu pisałam z prośbą o pomoc w przypadku młodziutkich kirysków panda. Teraz proszę o pomoc w sprawie zbrojników. Właśnie wymieniałam wodę w akwarium (niedawno przeszłam wiele nieprzyjemnych sytuacji związanych z restartem akwarium). Zawsze miałam jedynie dwa zbrojniki. Dziś przy wymianie wody znalazłam na ścianach akwarium ok 12 maleńkich ok centymetrowych rybek.Są poprzyczepiane do ścianek akwarium, maja długości ok 1 cm, ale są chudziutkie i maleńkie. Nie bardzo wiem co robić. Rozumiem, ze to małe zbrojniki i cieszę się że są, ale nie bardzo chcialabym witać kolejne rybki w akwarium. Wcześniej starałam się odłowić kiryski, by dać je w dobre ręce, ale nie udało się. Teraz jestem przerażona zbronikami. Zaznaczam, że nie karmię narybku i nie trzymam go w odosobnieniu od innych rybek. Nie chcę mieć dodatkowych znowu mieszkańców akwarium. Raz jeszcze, jak w przypadku kirysków, proszę o pomoc, jak zapobiec rozmnażaniu rybek.
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2009, 21:06:40 » |
|
Moim zdaniem to powinnaś się cieszyć, że w twoim akwarium rozmnażają się ryby, tylko pozazdrościć. Rybki zawsze możesz oddać lub sprzedać w sklepie zoologicznym. Jak rybki się tak dobrze rozmnażają to znacz, że masz bardzo dobre parametry wody dla tych gatunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2009, 21:17:38 » |
|
Przepraszam, że to napiszę, ale nie mam się z czego cieszyć. Gdy chciałam oddać kiryski panda okazało się, ze nie da się ich odłowić. Próbowałam, w sumie osoby, które chciały je odłowić próbowały parę razy. Tak jak mówiłam, niedawno szczerze przeżyłam wiele przy zmianie podłożoża. Całkiem niedawno akwarium przywróciłam do porządku. Nadal mam pełno kirysków, i teraz te zbrojniki. Ja wiem, bo już to słyszałąm, że powinnam się cieszyć, ale nie chcę przerybienia i wierzcie mi, mówię szczerze, martwię się co robić dalej. Maniek, Rybi nie mogły mieć dobrych parametrów od 6 lipca byłam na leczeniu szpitalnym, nikt nie zmieniał wody. Ja wiem, że to wspaniałe, że rybki malutkie się pojawiają, ale ja raz jeszcze proszę o informację co zrobić by ich nie było (pytałam już przy kiryskach)
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2009, 21:44:01 » |
|
A próbowałaś może na butelkę? W którymś wątku był link do filmu, nie mogę teraz znaleźć. Bierze się butelkę PET, odcina koniec, wyrzuca, potem odcina kawałek z 10 cm odwraca i wkłada w butelkę. Ryby wchodzą do butelki, ale mają problemy z wyjściem, sprytne i skuteczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2009, 22:27:51 » |
|
Jeżeli masz odpowiadającą sobie parę to się nie dziw że przystępują do tarła,to tak jak u ludzi.Jeżeli nie chcesz żeby się mnożyły to oddaj jednego do sklepu ewentualnie wymień na płeć tego co zostanie, dwa samce lub dwie samice się nie rozmnożą.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2009, 22:38:01 » |
|
Jakie mialas parametry wody ze udalo ci sie rozmnozyc kiryski panda??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 17, 2009, 06:21:04 » |
|
Kiryski panda to sam zabrał bym od ciebie z kilka sztuk. A jak nie chcesz aby się rozmnażały to tak jak napisał Drago - musisz się pozbyć samca albo samicy i będziesz miała spokój.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2009, 00:31:52 » |
|
Fantazy, nie pamiętam dokładnie parametrów, przy jakich rozmnożyły mi się kiryski. Po prostu tak się stało. Nie robiłam w każdym razie nic, by doszło do ich rozmnożenia. Maniek, nie ma sprawy, chciałam już wcześniej oddać kiryski, ale okazały się niemożliwe do wyłowienia (dość gęsto akwarium obłożone roślinami, korzenie). Jeśli sobie z tym poradzisz proszę o wiadomość prywatną, podam adres (woj. pomorskie). Maleńkich zbrojników naliczyłam dziś 34. Większość siedzi przy deszczowni. Drago, nie wyobrażam sobie oddać któregoś z dużych zbrojników do sklepu, czy też do mniejszego akwarium. Chetnie oddam jednego z dużych osobie, która ma odpowiednie warunki "metrażowe". Myślę o oddaniu do sklepu tych maleńkich, tylko, że nie radzę sobie w moim akwarium z odławianiem rybek. Wiem, że jeśli tego nie zrobię, mam ogromne przerybienie. Jeśli ktoś ma warunki do opiekowania się zbrojnikami lub kiryskami proszę o prywatną wiadomość. Zarówno kiryski, jak i zbrojniki oddam za darmo, proszę tylko o samodzielne ich wyłowienie.
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2009, 06:27:50 » |
|
BeStol ja mam trochę daleko do ciebie (Wałbrzych), więc nie ma szans abym przyjechał do ciebie po te pandy. Ale myślę, że nie będziesz miała problemów z ich oddaniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2009, 06:38:20 » |
|
Bestol, skąd jesteś ? 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2009, 09:24:50 » |
|
Chojnice
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2009, 21:26:08 » |
|
Muchomorek, mógł byś dać linka do konstrukcji tej butelki?
|
|
|
|
|
|
Początkujący  54l - 5 lat 240l - Ameryka Południowa - Nowe 
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2009, 22:24:57 » |
|
Nie mam linka, nie mam butelki, musisz sam zrobić.  Ktoś kiedyś dawał link do butelki, ale nie pamiętam kto... Odcinasz szyjkę i wkładasz do środka do tej samej butelki, ryby nie moga sie wydostać, gdy już wpłyną po pokarm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2009, 22:40:33 » |
|
I ryby wpływają przez korek? Nie rozumiem trochę tego pomysłu  Mógł byś narysować?
|
|
|
|
|
|
Początkujący  54l - 5 lat 240l - Ameryka Południowa - Nowe 
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2009, 23:00:43 » |
|
Proszę o radę raz jeszcze. Czy kiryski, które rozmnożyły mi się chyba ok. 0,5 roku temu (nie pamiętam dokładnie) mogę oddać w dobre ręce? Czy to już zbyt późno i przeniesienie takim rybkom może zaszkodzić? (dawałam wcześniej informację na forum o oddaniu w dobre ręce, ale był problem z odłowieniem ich). Nie wiem ile jest tych kirysków, ale zakupiłam bodajże 8 a w akwarium mam około 30). Zbrojniki są chyba od niedawna (nie widziałam ich wcześniej) i tak jak wcześniej wspomniałam mają ok 1 cm. Ich jest ok 35. Muchomorek, ja sama nie skorzystam z metody butelki, ponieważ nie znam się na wyłapywaniu rybek i boję się, że mogę tylko zaszkodzić. Wolałabym, by ktoś, kto się na tym zna wyłowił rybki. Ewentualnie mogę wyciągnąć korzenie, w jednym właśnie miejscu pod korzeniami siedzą kiryski, jednak trochę roślin jest a one szybko pływają, nie umiem ich złapać. Mam jeszcze jedno pytanie. Pisałąm kiedyś na forum o gurami złotym. Wspomniałam, ze padły mi wszystkie samice. Jakiś miesiąc temu wprowadziłąm do akwarium 4 samice (miałam już w akwarium dwa samce). Przy roślinach, które sięgają tafli wody widzę coś, co wyglądem przypomina jakby pianę. Nie umiem tego inaczej określić. Czy istnieje ryzyko, że rozmnażają mi się gurami? Czy powinnam zlikwidować ta "pianę"?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 23:08:31 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|