Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przenawożenie  (Przeczytany 2711 razy)
Tomczyn
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 27, 2008, 12:48:22 »

Zbiornik zalany został 3 tygodnie temu. 126L oświetlenie 4x18 działa 10 dziennie.
Podaję CO2 właściwie od początku.
PH 7,2-7,4
TWO - 14
TWW - 8
Nie znam NO2,NO3 i PO4 wiem, że te parametry były by bardzo pomocne w ocenie sytuacji, jednak testy przyjdą do mnie dopiero pod koniec tygodnia a obawiam się, że dla akwa może już być za późno.
Temperatura 25 stopni.

Ryb brak

4 dni temu do akwa wlałem roztwór symfonii złota + K2SO4. Popełniłem błąd przy sporządzaniu roztworu i wlałem dawkę 20 razy większą niż zalecana.
Właściwie od dnia następnego do ataku ruszyły glony. Głównie krasnorosty i długie nitki.
Myśląc, że to naturalny proces dojrzewania akwarium nic nie robiłem. Następnego dnia było ich już 2 razy więcej i pokryły większość roślin... nie miałem pojęcia, że potrafią tak szybko rosnąć.
Tutaj popełniłem kolejny błąd jak mi się zdaje. Do Akwa wpuściłem 10 krewetek red cherry które docelowo i tak miały się w nim znaleźć.
Po paru godzinach zaczęły się chować a teraz praktycznie w ogóle nie mogę ich znaleźć. Raz na jakiś czas zauważę jedną lub dwie.
Baniak jest silnie zarośnięty a one nie duże więc mam nadzieje, że po prostu się pochowały. Trupów w każdym bądź razie nie znalazłem.
Teraz dopiero doczytałem, że krewetek nie powinno się wpuszczać do nie do końca dojrzałego akwarium (wydawało mi się, że 3 tygodnie to wystarczająca ilość czasu, teraz nie jestem taki pewien).
Także nie jestem pewien jak może wpłynąć na nie miedź z symfonii złota. Słyszałem, że tragicznie.
Jak tylko pojawiła się duża ilość glonów pojawiły się także ślimaki w tej chwili oceniam, że może ich być z 30-50.

Z faktu, że podałem zbyt duża dawkę nawozu zdałem sobie sprawę dzisiaj gdy próbowałem dojść co zrobiłem nie tak.

Co właściwie powinienem teraz zrobić. Naczytałem się tyle, że mam prawdziwy mętlik w głowie.
Zaciemnieć akwarium?
Skrócić czas świecenia do 6?
Podmienić 50% wody i po 3 dniach drugie 50?
Podmieniać codziennie 20%?
Wyłowić krewetki, bo mogą tego nie przeżyć?
Pozostawić krewetki by pomogły w walce z glonami?
Zostawić ślimaki póki nie poradzę sobie z glonami czy wybijać ile tylko uda mi się znaleźć?

A może macie dla mnie jakieś inne rozwiązania lub rady?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2008, 12:51:07 wysłane przez Tomczyn » Zapisane

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2008, 12:58:32 »

Dwie możliwości:
1. Ryby do wiaderka lub innego akwa i wymienić całą wodę bez płukania filtra!!!
2. Częste podmiany ok. 50% przez kilka dni - jeśli masz tyle dobrej wody i nie zapalaj śwaitła.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: