Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [skalary] - zgrubiałe błonki na oczach i inne objawy -prośba o pilną pomoc !
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: [skalary] - zgrubiałe błonki na oczach i inne objawy -prośba o pilną pomoc !  (Przeczytany 8033 razy)
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 27, 2008, 11:41:24 »

Kuracja baktopurem powinna trwać cztery dni. Czwartego dnia należy zrobić podmianę ok. 50% wody. Jeśli objawy nie znikną, należy kurację powtórzyć. Wkład węglowy wkłada się do filtra na okres przynajmniej dwóch dni.
Manewr z przełożeniem filtra można zastosować pod warunkiem, że masz dużą obsadę roślinną (rośliny są najlepszym filtrem biologicznym) i nie masz przerybienia. Wtedy przez te kilka dni nic się rybom nie stanie w zbiorniku bez filtra. W przypadku mniejszej obsady roślinnej należy dodatkowo zastosować napowietrzanie za pomocą brzęczka (cały czas warunek: nie przerybione akwarium).
Jeśli już filtr zostawiłeś. Pamiętaj, żeby do zbiornika oraz bezpośrednio na filtr wlać środek aktywujący rozwój bakterii nitryfikacyjnych (oczywiście po uprzednim wyciągnięciu wkładu węglowego).
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 27, 2008, 17:25:27 »

woda mętna od bactopura, nie martw się
wzrost zw. azotu i fosforu jest spowodowany tym, że bactopur wybił też bakterie z filtra.
popatrz, czy ryby nie mają objaw, jeśli nie to za 2 dni wrzuć węgiel na 24h
następnie dobrze wymyj filtr
potem dodaj preparat przyspieszający zasiedlenie filtra przez bakterie np. sera nitrivec
będzie dobrze Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
s_h
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 28, 2008, 08:55:37 »

Jeszcze raz wieeelkie dzięki  Smiley
Dziś zakończę kuracje bo widzę, że wszystko wróciło do normy - pozostałe przy życiu rybcie baraszkują ochoczo  Good !
Troszkę wkurza mnie to zmętnienie wody ale może po podmianie i dodaniu bakterii syt sie poprawi.
A jak już wszystko wróci do normy - to pomyślę o odpowiednim! odnowieniu obsady (zostało 5 mieczy, 5 gupików i 2 glonojady) albo wręcz o jakimś biotopie ?
łyknąłem bakcyla na całego  Grin a już miałem chwile zwątpienia.
No ale myślę, że to temat na inny wątek
Pozdrawiam wszystkich b serdecznie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: