Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « FILTR RO - KILKA PYTAŃ NOWICJUSZA!!!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: FILTR RO - KILKA PYTAŃ NOWICJUSZA!!!  (Przeczytany 8873 razy)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 04, 2008, 19:10:02 »

Witam. Podepnę sie pod wątek z moim pytaniem: czy jeżeli mieszam wode Ro z kranową w stosunku 1;1 lub 1;2 to do wody Ro przed zmieszaniem mam dodać uzdatniacz ? Rozumiem że jak leje 100% Ro to uzdatniacz trzeba dodać ale niewiem jak to jest podczas mieszania.
uzdatniacz można wlewać do wody z kranu jeśli chcesz wlać ją szybko , nie masz czasu na odstawianie jej na dobę żeby straciła chlor. woda RO jest właściwie czysta, i dlatego trzeba dodać do niej jakieś sole mineralne. inaczej wlewając taką wodę do akwarium możesz zachwiać pH , podtruć rybki i zaszkodzić roślinom bo w samej deszczówce też nie lubią rosnąć. możesz mieszać ze zwykłą kranówką albo dodawać specjalne minerały, to ostatnie polecam bo różne świństwa (nie tylko chlor ale nawet jakieś oleje, NO3 itp...) są w niej rozpuszczone. ile wlewać kranówki czy też ile wsypywać minerałów zależy od twoich ryb (ich wymagań), oraz od tego jak sama woda z kranu jest twarda- two/tww.
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Marzec 04, 2008, 22:19:31 »

chole......
już druga membrana, i nie wiem co jest nie tak,
otóż
z racji tego iz odpalam 2x375L filtruje wode codziennie jakieś 40L, i co zauważyłem, objawy tak samo jak 3tyg. wczesniej kiedy to za przyczyne wolnego uzysku wody uznałem uszkodzoną membrane którą wymieniłem
dziś filtr przeszedł samego siebie, tak jak na początku wode destyl. uzyskałem stosunkowo szybko tak teraz jak i przy pierwszej membranie 20l destylki naleciało przez ponad 6godz.
posiadam membrane 100GPD gdzie podawane jest 378L/dobę, to przez 6godz. powinno nalecieć 94L a nie 20L!!!!!! o co tu chodzi?? Wściekły Wściekły Wściekły
wiem że wydajność jest zależna od ciśnienia w sieci, mieszkam w bloku na parterze i nie zauważyłem żeby woda z kranu mi kapała!!! membrane odpaliłem wg zaleceń producenta.
niech mi ktoś doradzi coś rozsądnego Huh Huh Huh Huh
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #17 : Marzec 04, 2008, 22:27:14 »

ciśnienie wody Smiley mam podobnie Smiley
jak ph wody masz ok gh i kh to nie membrama
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 05, 2008, 12:45:20 »

parametry wody ok, a cisnienie nie zauważyłem aby sie zmniejszyło tak drastycznie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Marzec 05, 2008, 13:09:15 »

dziś filtr przeszedł samego siebie, tak jak na początku wode destyl. uzyskałem stosunkowo szybko tak teraz jak i przy pierwszej membranie 20l destylki naleciało przez ponad 6godz.
Na początku jest IMHO szybciej dopóki membrana sie nie "dotrze"

posiadam membrane 100GPD gdzie podawane jest 378L/dobę, to przez 6godz. powinno nalecieć 94L a nie 20L!!!!!! o co tu chodzi?? Wściekły Wściekły Wściekły
wiem że wydajność jest zależna od ciśnienia w sieci
A jaką masz twardość wody Huh
Im większa twardość wody tym mniejsza wydajność filtra. 378 to raczej zdolność do przefiltrowania wody (czyli na dobę przefiltrujesz 380 litrów wody wejściowej)
Myślę, że masz bardzo twardą wodę wejściową...

U mnie przy twardościach >30 st 5 litrów filtrowało się ok 2 godz ... teraz przy ok 17 st 15 litrów filtruje się ok 3 godzin ...

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 06, 2008, 07:23:19 »

A jaką masz twardość wody Huh
Im większa twardość wody tym mniejsza wydajność filtra. 378 to raczej zdolność do przefiltrowania wody (czyli na dobę przefiltrujesz 380 litrów wody wejściowej)
Myślę, że masz bardzo twardą wodę wejściową...

U mnie przy twardościach >30 st 5 litrów filtrowało się ok 2 godz ... teraz przy ok 17 st 15 litrów filtruje się ok 3 godzin ...

twardość wody 24st.,
odpaliłem jeszcze dziś w nocy, kiedy cały blok śpi, aby zobaczyć czy ciśnienie ma znaczący wpływ na szybkość filtrowania, włączyłem o 23.30 wstałem o 5.30 i naleciało jakieś 16, może 17L.
Sebos, wynika z tego że masz racje, dzieki za wsparcie, a ja już chciałem dzwonić do sprzedawcy co sprzedał mi membrane
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 09, 2008, 23:48:17 »

jeszcze raz prosze o analize i ew. przyczyny!!!

1. szybkość uzyskania wody destylowanej drastycznie spadła-6godz. ok.10-12L (filtrowanie w nocy od 24 do 6, wszyscy śpią), ciśnienie w sieci 4,2 atmosfery
2. wartość PH uzyskanej wody destylowanej- 7 (test zoolek)
3. wartość kh uzyskanej RO- i tu jest mianowice tak: woda barwi się po 2 kroplach, a zmienia kolor po 6 (test zoolek), czyli 6 st. -a czy przypadkiem woda nie powinna uzyskać po 1-2 kroplach odrazu drugiego koloru??!! Angry
4. wartość gh: identycznie jak wyżej Angry
5. i jeszcze jedno co mnie dziwi, i chyba tu tkwi problem: w trakcie pracy filtra kiedy do baniaczka kapie RO do kanalizacji nie spływa ŻADNA KROPLA WODY, wężyk jest suchutki przez cały czas!!! : Shocked Shocked Shocked

chyba bede musiał reklamować cały filtr
prosze o szybką odpowiedz!!!!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 10, 2008, 00:13:17 »

Właśnie wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł ...
Po pewnym czasie używania okazało się, że zapchał mi sie odpływ wody brudnej. Igła załatwiła sprawę ...

To że test zooleka pokazuje ci 7 ... norma. Aczkolwiek po tak długim okresie kontaktu z powietrzem jest to normalne.
Twardości i to, że brudna woda nie leci wskazuje na to, że filtr nie działa poprawnie ...

Spróbuj przeczyścić (przepchać) odpływy ... (nie wężyki tylko w filtrze - tam gdzie przychodzą wężyki)

Jeśli nie - reklamowałbym cały filtr ...

P.S.
Może głupie pytanie ... ale masz go dobrze podłączony Huh Czyli do wkładu filtracyjnego 1, z wkładu 1 na wkład 2 z 2 na kolumne (membrane) no i 2 przewody odpływowe ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2008, 00:20:51 wysłane przez Seboos » Zapisane

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Marzec 11, 2008, 22:29:45 »

filtr zapakowany do reklamacji

płukanie pomogło na moze 0,5godz.
ale fakt, zatkany jest ten dynkst FLOW na rurce odpływowej do scieków bo jak to odłączyłem to woda destylowana leciała szybciej, ale to było tydzien temu a faktów nie skojazylem
a terz pewnie już dostała membrana bo juz róznicy nie widac nawet przy odłączonym FLOAW
lipa!!!!!
filtr kupiony na allegro www.aquamarket.com.pl
ale facet jak na razie nie odmówił dobrej współpracy
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2008, 06:36:15 wysłane przez slaw2006 » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: