Witam Was wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość i rady dla początkującego hodowcy:) Do tej pory dużo szperałem w internecie, przeglądałem forum, stronki tematyczne i coś sobie wymyśliłem, tylko nie wiem czy dobrze myślę:)
Jakieś 10-15 lat temu hodowałem przez dwa lata rybki, ale była to totalna amatorszczyzna. Teraz chcę, żeby moje akwarium miało „ręce i nogi”
Akwarium będzie albo biotopem Azji (np. Bojowniki, razbory, piskorki) albo Ameryki (np. pielęgniczki, neonki, kiryski). Nie potrafię się jeszcze zdecydować na biotop, póki co mam zamiar skompletować sprzęt. W weekend jadę do Wrocławia i chcę wykorzystać ten wyjazd do zakupu sprzętu.
W akwarium, obojętnie czy to będzie Azja czy Ameryka chcę mieć dużo roślin.
Ze starej hodowli zostało mi akwarium i filtr. Poniżej lista tego, co do tej pory zgromadziłem:
Akwarium 70X30X37 77 litrów
Oświetlenie Sam zrobiłem sobie pokrywę ze sklejki a w niej
świetłówki 2X18W z możliwością dołożenia kolejnej
Przód: tropical sun Zoo med
Tył: flora sun Zoo med
Całe wnętrze obudowy wyklejone folią aluminiową.
Tło Zewnętrzne. Wypaliłem styrodur o grubości 6 cm opalarką i nitro, pomalowałem
na szary kolor przechodzący miejscami w czarny.
Filtr Kaskadowy, nie wiem jakiej marki, bo zgubiłem pokrywę, ale kiedyś służył mi
w tym akwarium przez dwa lata i było oki, więc póki co nie zmieniam.
Grzałka 100W z termostatem
Póki co to cały mój sprzęt. Oczywiście dokupię takie drobiazgi jak termometr, siatkę do odłowu rybek, skrobak do szyb, odmulacz. Z tym nie będę miał problemu.
Poza tymi drobiazgami mój plan zakupów przedstawiłem poniżej i proszę o radę czy to co sobie wymyśliłem jest odpowiednim rozwiązaniem.
Podłoże: Opcja 1: JBL AQUABASIS 2,5l na spód + jakiś ciemny żwirek na wierzch o granulacji 3-5 mm
Opcja 2: MHK Floran + ciemny żwirek na wierzch
Opcja 3: Aqua Botaniqe Biogrunt + ciemny żwirek na wierzch
Opcja 4: Jednorodne podłoże, może gotowe? Nie mam pojęcia jakie, nie wiem które ma ciemną
barwę?
Warstwy, jeżeli będą dwie, mam zamiar przedzielić jakąś siatką nylonową o drobnych oczkach lub moskitierą, aby podłoże mi się nie wymieszało. Nie wiem jaki byłby najlepszy żwirek na wierzch, jaki materiał i granulacja poza tym, że chyba powinien być ciemny?
Czy od razu kupować jakiś nawóz? W płynie, czy jakieś kulki pod korzenie roślinek? A może to i to?
Wkład do filtra:1 warstwa – gąbka
2 warstwa – ceramiczne kulki JBL Micromec zapakowane w torebkę na wkład
Testy do pomiaru parametrów wody:Zestaw Zoolek Aquaset 1 (pH,KH,GH,NH3,NO2,NO3,PO4)
http://allegro.pl/item296054293_zestaw_zoolek_aquaset_1_ph_kh_gh_nh3_no2_no3_po4_.htmlTylko ta cena jest porażająca. Czy mi to wszystko będzie potrzebne na początek?? Jest jakaś tańsza alternatywa?
Pozostała chemia:Nie wiem co jeszcze pominąłem, a co jest koniecznie potrzebne.
Proszę również wziąść pod uwagę, że nie cierpię na nadmiar gotówki i wolałbym nie przepłacać niepotrzebnie jeżeli można coś kupić taniej i dobrej jakości.