Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Lista zakupów do nowego akwarium. proszę o ocenę poprawności i sugestie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lista zakupów do nowego akwarium. proszę o ocenę poprawności i sugestie  (Przeczytany 3499 razy)
kacper77
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2008, 21:47:19 »

Witam Was wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość i rady dla początkującego hodowcy:) Do tej pory dużo szperałem w internecie, przeglądałem forum, stronki tematyczne i coś sobie wymyśliłem, tylko nie wiem czy dobrze myślę:)
Jakieś 10-15 lat temu hodowałem przez dwa lata rybki, ale była to totalna amatorszczyzna. Teraz chcę, żeby moje akwarium miało „ręce i nogi”
Akwarium będzie albo biotopem Azji (np. Bojowniki, razbory, piskorki)  albo Ameryki (np. pielęgniczki, neonki, kiryski). Nie potrafię się jeszcze zdecydować na biotop, póki co mam zamiar skompletować sprzęt. W weekend jadę do Wrocławia i chcę wykorzystać ten wyjazd do zakupu sprzętu.
W akwarium, obojętnie czy to będzie Azja czy Ameryka chcę mieć dużo roślin.

Ze starej hodowli zostało mi akwarium i filtr. Poniżej lista tego, co do tej pory zgromadziłem:

Akwarium                                    70X30X37    77 litrów
Oświetlenie                                  Sam zrobiłem sobie pokrywę ze sklejki a w niej
                                                  świetłówki 2X18W z możliwością dołożenia kolejnej                   
                                                  Przód: tropical sun  Zoo med
                                                  Tył:     flora sun       Zoo med
                                                   Całe wnętrze obudowy wyklejone folią aluminiową.

Tło                     Zewnętrzne. Wypaliłem styrodur o grubości 6 cm opalarką i nitro, pomalowałem
                          na szary kolor przechodzący miejscami w czarny.
Filtr                    Kaskadowy, nie wiem jakiej marki, bo zgubiłem pokrywę, ale kiedyś służył mi
                         w  tym akwarium przez  dwa lata i było oki, więc póki co nie zmieniam.
Grzałka                100W z termostatem

Póki co to cały mój sprzęt. Oczywiście dokupię takie drobiazgi jak termometr, siatkę do odłowu rybek, skrobak do szyb, odmulacz. Z tym nie będę miał problemu.

Poza tymi drobiazgami mój plan zakupów przedstawiłem poniżej i proszę o radę czy to co sobie wymyśliłem jest odpowiednim rozwiązaniem.

Podłoże:
Opcja 1: JBL AQUABASIS 2,5l na spód + jakiś ciemny żwirek na wierzch o granulacji 3-5 mm
Opcja 2: MHK Floran + ciemny żwirek na wierzch
Opcja 3: Aqua Botaniqe Biogrunt + ciemny żwirek na wierzch
Opcja 4: Jednorodne podłoże, może gotowe? Nie mam pojęcia jakie, nie wiem które ma ciemną 
              barwę?
       Warstwy, jeżeli będą dwie, mam zamiar przedzielić jakąś siatką nylonową o drobnych oczkach lub moskitierą, aby podłoże mi się nie wymieszało. Nie wiem jaki byłby najlepszy żwirek na wierzch, jaki materiał i granulacja poza tym, że chyba powinien być ciemny?
Czy od razu kupować jakiś nawóz? W płynie, czy jakieś kulki pod korzenie roślinek? A może to i to?
Wkład do filtra:
1 warstwa – gąbka
2 warstwa – ceramiczne kulki JBL Micromec zapakowane w torebkę na wkład
Testy do pomiaru parametrów wody:
Zestaw Zoolek Aquaset 1 (pH,KH,GH,NH3,NO2,NO3,PO4)
http://allegro.pl/item296054293_zestaw_zoolek_aquaset_1_ph_kh_gh_nh3_no2_no3_po4_.html
Tylko ta cena jest porażająca. Czy mi to wszystko będzie potrzebne na początek?? Jest jakaś tańsza alternatywa?
Pozostała chemia:
Nie wiem co jeszcze pominąłem, a co jest koniecznie potrzebne.

Proszę również wziąść pod uwagę, że nie cierpię na nadmiar gotówki i wolałbym nie przepłacać niepotrzebnie jeżeli można coś kupić taniej i dobrej jakości.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 21:49:37 wysłane przez kacper77 » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2008, 14:43:06 »

Wszystko wygląda w zasadzie OK. Co do podłoża, to musisz sam zdecydować. Na tn temat jest pewnie tyle opinii, ile akwarystów. Floran nie zawiera żadnych substancji odżywczych dla roślin, ma tylko korzystną strukturę i jest b. lekki co jest z wielu powodów trche "niefajne". Co do innych to nie wiem dokładnie, ale myślę, że zawierają dużo substancji. troszkę czegoś takiego można zawsze dać na spód.

Nawóz w płynie możesz sobie już kupić, choć używać powinieneś zacząć kilka tygodni po posadzeniu roślin (bo glony). np Planta Gainer Classic

Testy Zooleka są b. niedokładne i nawet tu na forum jest wiele krytyki na ich temat. Ale na początek...hmm
Pojedyńcze testy kosztują ok 20/30 pln. Jeśli nie masz zamiaru majstrować przy wodzie, dodawać CO2 itp, to wiele informacji o wodzie uzyskasz na stronie twoich wodociągów, ale parametry sie w akwarium z czasem troszkę zmieniają. Musisz wiedzieć, jak bardzo jest to dla ciebie ważne. Ważny jest dobry test na NO3 (np JBLa)

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2008, 16:58:10 »

Dziękuję za odpowiedź.
Z doborem podłoża mam największy problem:) A o jakiej granulacji powinien być żwirek na wierzch 3mm, 5mm?
Rozumiem, że wkład do filtra będzie wystarczający(gąbka + ceramiczne kulki JBL).A o zoolteku właśnie czytałem, więc chyba jednak powoli skompletuję JBLa.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2008, 17:16:39 »

A o jakiej granulacji powinien być żwirek na wierzch 3mm, 5mm?

To w dużej mierze kwestia gustu, ale nie tylko. W grubym żwirze woda lepiej cyrkuluje, co zapobiega powtawaniu stref beztlenowych ew. gnilnych (ale to raczej mały i rzadki problem). Za to rośliny się gorzej ukorzeniają, a ryby denne mają problem z żerowaniem, bo wszystkie szczątki się zapadają.

Drobny żwir jest korzystniejszy dla roślin i ryb dennych jak i normalnych, które lubią sobie poszperać przy dnie. Imho wygląda też lepiej / naturalniej niż te małe kamyczki, które przypominają prędzej wysypkę na drodze na działkę, niż dno jeziora. Ja bym dał nawet mniejszy niż 3mm.

Rozumiem, że wkład do filtra będzie wystarczający(gąbka + ceramiczne kulki JBL).

Tak. Jednak dobrze by było znać wydajność tego filtra. Jeśli jest taki stary, to może już nie najlepiej z nim...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2008, 17:20:43 wysłane przez Oswald » Zapisane

kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2008, 17:55:22 »

Oki, dzięki, filtr sprawdzałem i działa:) Pamiętam, że był dobrej firmy i dobrany pod to akwarium, więc myślę, że póki co da radę. W przyszłości pomyślę o większym akwa i filtrze kubełkowym. Niestety na stronie moich wodociągów nie ma informacji o parametrach wody, można chyba zlecić im zrobienie badania w laboratorium. Póki co, to wszystko co chciałem wiedzieć:) Jeszcze pewnie zwrócę się nie raz o pomoc.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2008, 18:01:38 »

Niestety na stronie moich wodociągów nie ma informacji o parametrach wody

poszukaj dobrze. Często jest to jakoś ukryte, jako PDF z wynikami ostatniej analizy czy cuś. Możliwe, że jest nawet obowiązek wstawiania tego w necie.

PS. Do startu akwa polecam kupić buteleczkę Sera NitriVec. Puryści to odrzucają, ale ja z tym zawsze dobrze jadę. Imho daje to 100proc. pewności udanego startu akwa. Są to zczepy pakterii nitryfikujących, nieodzownych do dojrzewanaia akwa.

kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2008, 18:14:04 »

Szukam już tych danych pół godziny i nic. Mieszkam w Jeleniej Górze i na stronie lokalnych wodociągów jest tylko reklama ich laboratorium, innych źródeł w google też nie ma. Nie wiem, co o tym myśleć, bo widzę, że nawet dla małych miejscowości są takie dane.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2008, 20:27:22 »

Ja dopowiem że fitus florian to taki jaś wędrowniczek ktoś powie że sobie jaja robie a mianowicie
Już kilka razy robiłem na nim  wystrój końcowy i na początku było ok ale po tygodniu sie przemieścił robiąc płaskie dno Smiley nawet głosia go nie powstrzymała ale jako podłoże się  sprawdza ładnie neonki na nim sie wybarwiają i inne rybki lubiące ciemne dno Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2008, 20:43:46 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2008, 20:41:29 »

Ja dopowiem że fitus florian to taki jaś wędrowniczek ktoś powie że sobie jaja robie

ja nie powiem. To jest dokładnie to, co miałem na myśli, pisząc:
jest b. lekki co jest z wielu powodów trche "niefajne"

Wystarczy np. zawadzić sitkiem do ryb o jedną "dobrze ukorzenioną" roślinkę i już zamienia się w "pływającą". lekkie macnięcie ręką = krater jak po bombie atomowej i inne podobne przygody.

Imho jeśli Floran - to w stosunku 1/3 do 2/3 normalnego żwiru.
 papa

kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 01, 2008, 14:00:11 »

Zdecydowałem się na podłoże Aqua Botaniqe Biogrunt + ciemny żwirek na wierzch, być może wymieszany z floranem.
Odnośnie wodociągów... Dzwoniłem i Pani poprosiła mnie o listę parametrów jakie potrzebuję i wtedy mi je podyktuje przez telefon.
O jakie dokładnie parametry mam się zapytać??
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 01, 2008, 14:21:50 »

o parametry
GH  (TWO)
KH( TWW)
PH
FE
NO3
PO4
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 01, 2008, 15:15:14 »

Zgadzam się ze zdaniami na temat Filtus floran...mam go w krewetkarium i jeśli coś chce poprawić to musze robić to z taką precyzją, że czasami wymiękam:(Mam sporo drobnitkiej roslinności i wyobrazcie sobie jak w tym styropianie:D sadzi się szczepki  niskiego heńka, albo przycina micratheum umbrosum. Nie mówiąc już o zbieraniu nitek jak się pojawią na roślinkach. Wszystko mimo , ze rośnie ladnie i ma ladne korzenie to fruwa:(
PYTANIE. Czy jest jakiś piasek podobnego koloru, który po wymieszaniu z floranem będzie barwnie mocno zblizony i dociąży wyżej wspomniany "styropian"?
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 15:16:56 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Luty 04, 2008, 19:33:27 »

może nie piasek co czarny bazalt Smiley
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2008, 12:50:17 »

może nie piasek co czarny bazalt Smiley

Mam w duzym akwa czarny bazalt,  ale z floranem będzie za bardzo kontrastowy zbyt pstrokaty hehe
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: