Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony to juz mnie wykancza  (Przeczytany 6316 razy)
saczo
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 20, 2007, 22:08:46 »

witajcie
od wczoraj neonki sobie zyja i maja sie chyba dobrze dzis kupilem 5 krewetek amano i rowniez zyja wpuscilem do akwa 10 otoskow zobaczymy jak sobie poradza z glonami Huh
mam nadzieje ze dadza rade wczoraj wyczyscilem akwa wyciolem wszystkie roslinki zagloniale ale juz dzis od nowa pojawilo sie to cholerstwo zobaczymy jak zareaguja na to otosy mam nadzieje ze teraz to juz nie dlugo potrwa:-)
jak narazie nie daje nawozow ale chyba nie dlugo bede musial zaczac im cos podawac poniewaz na roslinkach widac juz niedobory (pojawiaja sie dziurki w lisciach a valisnerie maja juz takie przezroczyste liscie)
dzis dolozylem tez roslin:
ceratopteris thalicroides
lobelia cardinalis
hygrophilia difformis subm.
-----||------- guyanensis
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2007, 22:11:03 wysłane przez saczo » Zapisane
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 21, 2007, 08:08:11 »

No! To cieszy, że zaczyna działać. Jak juz będziesz jakiś nawóz dolewać to zrób to przy nastepnej podmianie i mniej niż pisze producent, a jezeli ryby mają się dobrze wpuść 4-5 kosiarek - ciekawe rybki, a u mnie zdziałały cuda!

Pozdrawiam i powodzenia

Nic na siłę. Weź większy młotek!
saczo
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 21, 2007, 09:29:01 »

witaj
wlasnie wczoraj wpuscilem 10 otoskow jednemu nie udalo sie przystosoac ale reszta ma sie dobrze i dziala jak na razie ostro z piecioma krewetkami amano
nie ktore listki na roslinkach juz sa czyste:-)
krzysiek74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 21, 2007, 10:24:36 »

No! To cieszy, że zaczyna działać. Jak juz będziesz jakiś nawóz dolewać to zrób to przy nastepnej podmianie i mniej niż pisze producent, a jezeli ryby mają się dobrze wpuść 4-5 kosiarek - ciekawe rybki, a u mnie zdziałały cuda!

Pozdrawiam i powodzenia
czy kosiarki można miec przy hodowli mchu jawajskiego bo słyszałem/czytałem że to ich ulubiony pokarm?

akwarium 200 l :
10 x kirysek pstry
3 x kirysek panda
4 x bocja wspaniała
2 x czarna molinezja
3 x skalar
10 x neon innesa
3 x ślimak ampularia
saczo
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 21, 2007, 10:33:31 »

witaj z tego co slyszalem to i kosiarki i otoski uwielbiaja mchy wiec nie bedzie ich za wiele zostawac
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 21, 2007, 10:34:42 »

jeśli masz tak jak w opisie akwarum 112 litrowe to kosiarki nie nadają się do takiego zbiornika. tym bardziej że zbiornik masz przerybiony.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 21, 2007, 15:00:58 »

Z tego co wiem kosiarki potrzebują conajmniej 200 litrów, bo rosną do 30 cm, czy mam racje??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
saczo
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 26, 2007, 14:07:34 »

witajcie!!!
dzis odkrylem akwa po tygodniowym zaciemnieniu i wpuszczeniu 10 otoskow, 4 neonow i 5 krewetek amano
jak na razie po padnieciu jednego otoska wszystko zyje ma sie dobrze i nie widac glonow zobaczymy co dalej podmienilem 20% wody i dalem 8 ml PGclassic i 4ml PG macro
do tego wlaczylem oswietlenie na 5h(mam zamiar zwiekszac codziennie o 15 min az do 9h\24h)
zobaczymy co teraz bedzie:-) Huh
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 14:09:22 wysłane przez saczo » Zapisane
Luka
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 26, 2007, 14:26:37 »

Mialem u siebie nieco podobny problem, w 45l z bojkami, harem samca z dwoma samicami, pomoglo zastosowanie Algo Stop Depot.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 14:32:26 wysłane przez Luka » Zapisane
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 27, 2007, 21:15:06 »

Ja się dołącze do tematu i zapytam co zrobić kiedy pojawią sie glony na lisciach i szybach : długie 1-3 cm, ZIELONE.
Odrazu napisze że daje nawóz Aqua Plant i kuleczki nawozowe, mam zwykły żwir kwarcowy+bazaltowy+żwir Filtusa. Oświetlamy od 9(dziś niestety brat nie włączył i włączyłam pa szkole) -24, Roll Eyes  Tongue I co więcej.... Parametrów NARAZIE nie znam (zamówione testy u kuzynki w hurtowni  Afro )

Pomocy z dnia na dzień jest ich więcej...

Co mam zrobić, wszędzie tlko BRĄZOWE,BRAZOWE a ja mam zielone  Shocked   Wyłączyć światło na pare dni Sad
Obsada: AKWA 54L
10neonów
2żałobniki
1gloncio
2ampulki

Pozdrawiam, Magda.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 27, 2007, 21:18:54 »

U mnie był ogromny problem z glonami i tez jak zaczęłam używać nawozu poprostu problem zmniejszył się do minimum, no i oczywiście zaczęłam zapalać światło gdy już robi się ciemno i w pokoju musze zapalić światło.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 27, 2007, 21:30:07 »

Zastanawiam się nad:

Glony "brodate"

Rosna na liściach roślin i są jaskrawo zielone. Pojedyncze pasma maja bardzo ciekawą budowę, ale rosną w postaci gęstych skupisk i wyglądają jak zielona broda. Dorastaja do wysokości 4 cm. Nie można ich usunąć mechanicznie. Ich pojawienie się nie oznacza złej jakości wody, ale rosną bardzo szybko i są w stanie porosnąc w krótkim czasie cały zbiornik, co czyni je "złymi" glonami. Można je usunąc przy pomocy Simazine (w Polsce przy pomocy środków Sery, Tetry lub innych - przyp. tłumacza)

LUB

Glony nitkowate

Rosną w postaci długich, cienkich nitek do długości 30 cm lub więcej. Mają mdły zielony kolor (trudny do określenia ze względu na ich grubość). Ich pojawienie się wskazuje zazwyczaj na nadmiar (ponad 0.15 ppm). Łatwe do usunięcia przy pomocy szczoteczki do zębów - podobnie jak glony włosowate.

Ze strony  http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html

Teraz tylko które to  Huh  Roll Eyes  Mam nadzieje że brodate a więc jutro pędze do sklepu po jakiś "złoty środek"
 A poradzicie jakiś?? Zastanawiam się nad TetraAqua Algetten ale czekam na wasze zdanie  Embarrassed

Pozdrawiam, Magda.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #27 : Maj 02, 2007, 19:13:57 »

Teraz tylko które to  Huh  Roll Eyes  Mam nadzieje że brodate a więc jutro pędze do sklepu po jakiś "złoty środek"
 A poradzicie jakiś?? Zastanawiam się nad TetraAqua Algetten ale czekam na wasze zdanie  Embarrassed

brodate sa sztywne a nitki faluja z ruchem wody
latwo rozpoznac... nitka jest najczesciej jedna i strasznie dluga i dosyc jasna. Brody sa po kilka jak krzaczek i rosna w gore i sa b. ciemno zielone
Niech mnie ktos poprawi, jesi pisze bzdury...)

PS ja w jednym zbiorniku dalem Tetry Algzit - podobno to jeszcze silniejsze niz Algetten i potem wposcilem tam parke bojkow i jedna platke i zyja do dzis. Glony zniknely oprocz takich ciemno-brazowych pedzelkow (okrzemki chyba)
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2007, 19:18:51 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 02, 2007, 22:28:43 »

Dżizas... Magdallenah, zielone to nie problem. Pożycz kosiarki od kogoś na tydzień, krewetki, otoski i masz po kłopocie. Odstaw nawożenie, rób częstsze i większe podmianki przez jakiś czas, zaciemnij akwa na kilka dni. Ja oczywiście jestem przeciwna stosowaniu jakiejkolwiek chemii w akwa więc odradzam preparaciki na glony :-)
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 04:12:28 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
saczo
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Maj 02, 2007, 23:05:28 »

glony te brazowe dlugie  Cool mialem takze u siebie w akwa pozbylem sie tego po zaciemnieniu na tydzien i wpuszczeniu 10 otoskow i 10 krewetek amano do 230l akwa
podmianki wody co 2 - 3 dni i brak nawozenia od 2.5 tygodnia nic sie nie pojawilo wiec mysle ze juz bedzie ok wiec nie ma sie co zastanawiac tylko zaciemnic i otoski wraz z krewetkami w ruch
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: