Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Proszę o pomoc w doborze rybek do już istniejących
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc w doborze rybek do już istniejących  (Przeczytany 3350 razy)
Wookee
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 20, 2006, 20:29:39 »

Witam wszystkich. Od niedawna mam akwarium 70 litrowe narożnikowe, własnej produkcji. Odkupiłem je od kogoś kto się zniechęcił do akwarystyki. Mam filtr kaskadowy i dodatkowe napowietrzenie. Chciałbym prosić Was o pomoc w dobraniu odpowiednich rybek do już istniejących. W miarę możliwości, żeby były to ciekawe rybki pod kontem wyglądu, ubarwienia jak i zachowań. Proszę nie brać pod uwagę ceny a raczej dostępność. PH wody około 7 ale chcę troszkę obniżyć. Twardość o ile jest potrzebna postaram się uzupełnić, na razie staram się przebrnąć przez instrukcje tych wszystkich testów wody Smiley Poniżej podaję rybki jakie posiadam. Części nazw nie znałem i odszukałem w Internecie więc proszę o wyrozumiałość:

1 Glonojad - ciemny w kropki jak tygrys,. najbardziej przypomina mi Hypancistrus ale w googlach zgjęcia się troszkę różnią od mojego.
1 Glonojad - Ancistrus albino
20 Neonków Innesa
3 Danio Lamparcie
3 Danio Pręgowane
1 Rasbora klinowa
1 Hokejówka
2 Labeo (Dwubarwne) z czerwonym ogonem. Jednego chcę oddać bo się dowiedziałem, że nie powinny być razem. ZSresztą jedna już męczy drugą

Będę bardzo wdzięczny każdemu, kto choć troszkę mi pomoże w dobraniu rybek. Nie chcę, żeby było zbyt tłoczno ale troszkę ożywić i urozmaicić akwarium. Z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2006, 21:00:54 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2006, 21:02:33 »

Ja bym tutaj już nic nie dodawał. To akwarium jest niestety małe.
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2006, 21:21:36 »

He, he. Tyle pisania i taka odpowiedź Smiley Cóż, nie dodam więc więcej rybek. Szkoda, bo naprzykład te są superowe  http://cinio.ovh.org/DSC00546.jpg. Małe, no cóż. I tak się cieszę, że takie udało się przeforsować. Może w przyszłości kupię większe. Pozdrawiam

Edit
P.S.
A krewetka ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2006, 21:36:34 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2006, 21:47:23 »

U Ciebie trochę jest za dużo tych neonków. Przez to ciężko dodać pozostałych rybek, bo np. taka razbora jest stadna i jedna się zmarnuje. Danio - też ciut za mało. Hokejówka - też jedna... Można też zostawić w spokoju te neonki i zrobić coś z pozostałymi - np. zdecydować się tylko na jeden gatunek. Glonojady mogą zostać.
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2006, 21:56:46 »

Neonki bardzo mi się podobają i dlatego kupiłem tyle. Danio też są super, ciągle się gonią. Natomiast pozostałe dostałem, od kogoś kto chciał się pozbyć ich pozbyć. Może i racja z rezygnacją z hokejówki i razbory. Zpytam w zoologicznym czy wezmą za free. Zaciekawiła mnie ta krewetka. Może ona by pasowała? A co z Labeo?

Narożnikowe 350l
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2006, 06:11:47 »

krewetka moglbys dodac ale po uprzednim usunieciu tej razbory i hokejowki !! labeo jednego oddaj, ale jak dorosnie ci do 7 cm to zacznie byc agresywny w stosunku do innych ryb !! moj juz zostal wyoutowany z akwa za znecanie sie nad innymi !! takze zastanow sie czy tego drugiego tez nie wydac !! grubowarg zielony (labeo frenatus) jaest odrobine spokojniejszy wiec z nim mozesz sprobowac !!

8317910

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2006, 07:53:07 »

Czyli gdyby doprowadził do takiego układu ryb do byście coś zmieniali:

20 Neonków
8 Danio - 2 dokupię
2 glonojady
1 Labeo  (zielony)
1 krewetka

Może dało by radę dodać tą rybkę: http://cinio.ovh.org/DSC00546.jpg. Nie wiem jak się nazywa i jak z dostępnością, przeglądając zdjęcia na forum spodobała mi się.

Miałem dwie Bocje, niestety chyba z powodu zbyt wysokiego PH nie przeżyły. Teraz PH obniżyłem ale przyznam, że troszkę bałbym się ponownie w bocje inwestować. Poza tym nie chcę jak już wspomniałem zbyt dużo ryb tłoczyć w jednym miejscu. Chciałbym jednak zrobić ładne akwarium a w przyszłości kupić kolejne, już może jednogatunkowe. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2006, 10:25:24 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2006, 11:46:39 »

Byłoby dobrze gdybyś jednak określił nazwy łacińskie tych zbrojników. Ten albino to pewnie albo zbrojnik niebieski złoty - Ancistrus dolichopterus, albo albinotyczny plekostomus - Hypostomus plecostomus. Jeśli to plekostomus to jest zdecydowanie za duży na to akwarium. Jesli chodzi o zbrojnika "ciemnego w kropki jak tygrys" (nigdy nie widziałem tygrysa w kropki Wink ) to może to być normalnie ubarwiony zbrojnik niebieski - Ancistrus dolichopterus. Mówię - moze być - ponieważ to najpopularniejszy ze zbrojników, ale jest cała masa innych gatunków zbrojników w kropki.
Co do neonków to 20 szt. na 70L nie wydaje mi się być za wiele i zostawiłbym takie stadko, zwłaszcza że Ci się podobają. 6sz. danio (lamparcie i pręgowane krzyżują się wzajemnie) to także IMO nie za mało i moga zostać. Co do pozostałych gatunków to dokupiłbym z 5 rasborek klinowych, a z hokejówek zrezygował, ponieważ są stadne i już nie tak malutkie jak pozostałe rybki i nie byłoby dla nich miejsca. Bocji raczej nie kupuj, to trochę za małe akwarium dla nich. Rybka z linka, o którą pytasz to piskorek kuhla (nazywana też cierniooczkiem kuhla). Wydaje mi sie że możesz kupić ich ze 4 sztuki. I tu na rybkach bym zakończył sprawę - więcej się nie zmieści.
A jesli chodzi o krewetki to miałeś na myśli jakiś konkretny gatunek ?

Aha, jeszcze te labeo. No 2 to faktycznie nieporozumienie, ale ja nawet 1 nie trzymałbym w 70L - ta ryba przekracza 10cm długości i faktycznie czasem bywa zadziorna. IMO nie nadaje się do takiego małego akwarium (ani frenatus ani bicolor).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2006, 11:49:19 wysłane przez lukas » Zapisane

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 21, 2006, 14:05:58 »

Tak, albilo to złoty zbrojnik. Nazwę znalazłem w internecie i może coś źle spisałem. Natomiast ten drugi zbrojnik jest faktycznie duży i to na 90 % Hypostomus plecostomus. Dostałem go od osoby, która trzymała go z welonem i po prostu chciała się go pozbyć. Powiem, że jest to super rybka. Lubię oglądać jak wyłączę światło zaczyna poruszać się po akwarium. Postaram się później umieścić zdjęcie, to może sam ocenisz. Planuję w przyszłości zakup większego akwarium, jak zrobię remont w pokoju obok i wtedy go przeniosę. Narazie musi niestety wytrzymać.

Czyli taki dobór rybek powinien być oki? :

2 - zbrojniki - w tym ten jeden duży - później przeniosę do większego
1 - labeo, później przeniosę do większego
6 - Danio - pręgowane i lamparcie
20 - neonków
5 - razborek klinowych
4 - piskorek kuhla
1 - krewetka - nie mam pojęcia jaka, proszę o radę.

Narożnikowe 350l
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 21, 2006, 22:45:01 »

Heh, to nikt się już nie wypowie? Sad

Narożnikowe 350l
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 21, 2006, 23:21:58 »

jak dla mnie jest optymalna z tym ze krewetkę labeo może potraktować jako pokarm- ale nie musi.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 22, 2006, 11:14:55 »

1 - krewetka - nie mam pojęcia jaka, proszę o radę.
nazwa krewetka jest równie precyzyjna co nazwa rybka. Chociaż powiedz do jakich krewetek masz dostęp ?

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 22, 2006, 23:00:03 »

Masz z pewnością rację, ale dla tekiego laika jak ja, już sam fakt, że można hodować w akwarium krewetki jast zaskoczeniem Smiley. W każdym razie już mam 4 krewetki (nie mam pojęcia jakie Smiley. Dzięki za pomoc wszystkim.

Narożnikowe 350l
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 22, 2006, 23:03:25 »

jak dla mnie jest optymalna z tym ze krewetkę labeo może potraktować jako pokarm- ale nie musi.

u mnie byl spokoj Smiley labeo nie ruszal krewetki wiec nie bedzie zle Wink

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: