Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Pomocy!!! Wieczie śpiący bojownik i dziwne rośliny
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy!!! Wieczie śpiący bojownik i dziwne rośliny  (Przeczytany 3857 razy)
Kreska1982
Nowy
*

« : Maj 29, 2010, 13:47:43 »

Witam! Jestem początkującym hodowcą. Kupiłam akwarium 16l, plastikowe rośliny, zameczek i od 2 miesięcy trzymam w nim jednego bojownika (mam w planach dokupienie samiczek ew. innych rybek). Nie mam zamontowanego oświetlenia ani filtra (wodę wymieniam co tydzień) bo pan w sklepie powiedział, że bojowniki nie potrzebują, ale akwarium stoi w dosyć oświetlonym miejscu a wieczorem zapalam lampkę nad biurkiem które jest obok.  Jak dotąd wszytko było ok, ale ostatnio zauważyłam dwie niepokojące rzeczy:
rośliny zaczynają mieć brązowawy nalot
mój bojownik ciągle wpływa do tego zameczka, zwija się w kłębek i śpi – jest chory czy po prostu się nudzi i potrzebuje towarzystwa?
Proszę pomóżcie!!!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2010, 14:10:19 »

Widocznie mu się ten twój baniak nie podoba bo jest za mały nie ma prawdziwych roślin i filtracji odpowiedniej i tylko jedno tam będzie rosło to ten brązowy nalot bo to glony. Dodawanie takich samych wątków nic nie da poprostu najpierw poczytaj trochę na temat akwarystyki a później zakładaj akwarium tak będzie lepiej.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2010, 14:17:25 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Kreska1982
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2010, 15:36:05 »

Widocznie mu się ten twój baniak nie podoba bo jest za mały nie ma prawdziwych roślin i filtracji odpowiedniej i tylko jedno tam będzie rosło to ten brązowy nalot bo to glony. Dodawanie takich samych wątków nic nie da poprostu najpierw poczytaj trochę na temat akwarystyki a później zakładaj akwarium tak będzie lepiej.

Przez dwa miesiące było ok a teraz nagle mu się nie podoba??
16 litrów za małe na jedną rybę?? To ile powinien mieć??
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2010, 16:47:46 »

Powinien miec conajmiej 2 razy takie akwarium, grzałke, filtr, pokrywe z oswietleniem, zwirek i zywe roslinki. Kazdy organizm ma swoje limity, widac jego juz sa na wyczerpaniu. Najpewniej jego odchody w koncu zatruly wode bo nie ma zadnej filtracji. Polecam lekture o cyklu azotowym i nne podstawy akwarystyki.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Vampire
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2010, 19:38:51 »

Teraz ważne jest, żeby w miarę możliwości dać rybie jak najlepsze warunki. Prócz tego co napisała Female_Raziel, podpowiem co trzeba zrobić teraz.
1. Wodę podmieniamy, a nie wymieniamy w całości. Ilość do podmian 30%.
2. Trzeba jak najszybciej kupić dużo szybko rosnących roślin, bo w prawidłowo funkcjonującym akwarium szata roślinna to podstawa.
3. Czym karmisz rybę?
4. Polecam podmienić i to w tej chwili troszkę ponad 50% wodą odstaną, i od jutra do momentu kupna filtra ok. 10/15%. Kiedy kupisz filtr możesz skropić wklad sera nitrivec.
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 31, 2010, 11:11:56 »

jest chory czy po prostu się nudzi i potrzebuje towarzystwa?

Nudzi się, więc ogląda TV a czasami siedzi na necie w tym wypasionym zameczku, szkoda że nie ma pierdzącego nurka, miałby z kim pogadać  Wściekły Wściekły Wściekły

Moim zdaniem:
Przeziębienie labiryntu. Masz tam grzałkę? Bojowniki potrzebują wysokiej temperatury, wyższej niż ta którą mamy zazwyczaj w pokojach. Świecąc wieczorami lampką zapewniasz mu niezłą karuzelę temperaturową :|

Konieczne jest przykrycie (nie szczelne!!!) zbiornika. W ogóle czytałaś o tym gatunku przed zakupem rybki?  

2. Trzeba jak najszybciej kupić dużo szybko rosnących roślin, bo w prawidłowo funkcjonującym akwarium szata roślinna to podstawa.
skądże taką teorię wynalazłeś?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2010, 11:53:48 »

Dziewczyna kupiła rybkę tak jak się kupuje pieska czy kotka albo chomika i dziwi się że ma smutną rybkę.
Rada: Zrób jej naturalne w miare warunki a będzie szczęśliwa. Podpowiedź: Poczytaj o niej, o jej potrzebach, bo pogadać raczej z nią nie pogadasz.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: