|
remol;]
|
 |
« : Listopad 26, 2005, 17:42:29 » |
|
Witam jestem tu nowy i od razu z zapytaniem czy nie ma wielkich przeciwskazań aby tą piękną rybę trzymać w akwa ogólnym w liczbie ok3-4szt.?Akwa ma 112l :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2005, 18:12:11 » |
|
Ratunku po czy rozpoznać bocje siatkowaną a podwójnie pręgowaną jiakie one konkretnie osiągają rozmiary?Bo jedni mówią że bocja siatkowana osiąga rozmiary 10cm a inni ze aż 18cm.Nie wiem czy do mojej bocji(nie wiem już w końcu jaki gatunek)dokupić siatkowaną czy podwójnie pręgowaną. Moja ma ok. 10cm i jest już dorosła!!! :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2005, 18:52:14 » |
|
Można je trzymać w 112 litrowym akwarium. Siatkowane rosną do ok. 10 cm.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2005, 22:08:01 » |
|
Ja dzisiaj kupiłem właśnie 4 siatkowane do 112L, można - one tylko do 10cm dorastają. Są bardzo fajne 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2005, 22:56:14 » |
|
Moim zdaniem bocje beda szczesliwe tylko w akwa o duzej powierzchni dna ,obfitujacym w kryjowki(polowki kokosa,korzenie, groty z kamieni itp).W takim 112l. akwarium ile zmiesci sie tego typu elementow?Niewiele...Akwa powinno miec min.120 cm dlugosci. W mniejszym tez przezyja ale...moze dopasc je frustracja a co za tym idzie klopoty wychowawcze opiekunow...Male bocje-male kryjowki,duze bocje-duze kryjowki!Ile i jakich duzych kryjowek da sie wcisnac do 112 litrow dla kilku bocji?!
|
|
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2005, 23:13:39 » |
|
Spoko bardzo lubie te zwierzęta i w moim akwa będą szczęśliwe :wink: Pełno grot,3korzenie a roślin jak w holendrze  kiedy jak będe miał aparat to fote strzele.Apropo 3 szt będą ok czy może więcej np.4-5?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2005, 09:50:01 » |
|
4 lepiej, to są stadne ryby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2005, 19:38:25 » |
|
Ile razy można to powtarzać, bocje to ryby STADNE !!! zwłaszcza siatkowane 6-8 to absolutne minimum, jeśli ma się za mały zbiornik to trzeba sobie te ryby po prostu odpuścić! 80cm dł. to nie jest duży zbiornik, poza tym siatki bardzo szybko rosną nawet do kilkanaście cm, ale co tu mówić niektórzy w 60cm trzymają bocje wspaniałe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2005, 19:43:47 » |
|
niektórzy trzymają welony w kulach :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 29, 2005, 20:33:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2005, 21:28:12 » |
|
mdramski, nikogo nie chcę wprowadzać w błąd ale wiem od człowieka który na bocjach zna się dużo bardziej niż ja że siatki takie rosną, ma takie okazy, zresztą autor strony www.bocje.com twierdzi dokładnie to samo, że rosną do 18cm. Raffy gratuluję zakupu rostratki to przemiłe boćki, rzeczywiście jedne z mniejszych a do tego bardzo ładne i bardzo towarzyskie, ostatnio w madisonie była dostawa bardzo ładnych przedszkolaków, nie wiem czy jeszcze tam są.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2005, 21:48:30 » |
|
Tylko, że taka bocja siatkowana o długości 18 cm nie istnieje. Wybacz, ale bardziej ufam fishbase, który jest serwisem opracowanym na potrzeby nauki, a nie amatorskiej stronie internetowej. Poza tym w życiu nie widziałem siatki dłuższej niż 8-10 cm, a wiele zbiorników już widziałem. Sam swoje siatki kupowałem od porządnego hodowcy i mówił dokładnie to co ja teraz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2005, 22:37:14 » |
|
Raffy gratuluję zakupu rostratki to przemiłe boćki, rzeczywiście jedne z mniejszych a do tego bardzo ładne i bardzo towarzyskie, ostatnio w madisonie była dostawa bardzo ładnych przedszkolaków, nie wiem czy jeszcze tam są. Ja swoje rostraty kupiłem w Realu, są tam sprzedawane jako siatkowane po 5.50 :!: Ale i tak na początku wiedziałem, że nie są to siatkowane bo siatki mają nieregularne kształty, a moje boćki mają paski równe jak koszulka więznia, tyle ze paski są pionowe  oczywiście kropki też mają ale mało - dopiero rosną, mają z 3cm  Możesz mi napisać o nich coś więcej, co lubią jeść, jakie lubia kryjówki itd. Moje rostratki upodobały sobie gąbkę od filtra, siedzą tam czesto i cos tam wyssysają do jedzenia  Ale też pływają po akwarium w przeszukiwaniu żarcia z dna. Są naprawdę cudne, w piątek planuję dokupić jeszcze 2 do mojego stadka aby było 6 sztuk, czyli minimum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 29, 2005, 23:27:38 » |
|
Czy bocje bede miały godne warunki w akwarium 112l? Odpowiedz brzmi NIE! Poza tym trąbi sie o tym na wszystkich forach akwarystycznych a Wy dalej swoje :| Czemu ja pozbyłem sie swoich skarbów(modesty, wspaniałe), no własnie dlatego, ze 200l to dla nich za mało(moim zdaniem) a co dopiero 112l. Tak wiec Beata i Piotr maja racje, zreszta jak zwykle w sprawach tych cudownych, azjatyckich skarbów  Pozdro
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|