Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Restart akwarium  (Przeczytany 6741 razy)
Huubi
Nowy
*

« : Sierpień 02, 2010, 10:26:04 »

Witam,
przez ostatnie ok. 3 miesiące nie podmieniałem wody w akwarium 126l, filtr tetra ex700, oświetlenie 2x 18w. W tym czasie woda zrobiła się żółtawa, na podłożu (bazalt) powychodziły krasnorosty, jak również na cryptokorynie to glonisko wyszło. I teraz nie wiem, czy robić restart, czyli nowa woda, podłoże wygotowane, roślina przycięta tam gdzie glon, tylko nie mam co zrobić z rybami na czas dojrzewania akwarium.
Inne rozwiązanie, którego nie jestem pewny czy będzie dobre, dlatego chcę się zapytać profesjonalistów
Podmieniać wodę co 2/3dni ok. 20/30l, żeby woda zrobiła się czysta (o ile się zrobi), i wtedy tą wodę przelać do baniaków, podłoże wygotować, akwarium wyczyścić z glonów itp. i wrzucić podłoże, zalać wodą z baniaków i wpuścić ryby? Takie rozwiązanie będzie lepsze? Może stare podłoże dać na spód, a na wierzch nowe kupić? bo dość mało tego podłoża mam to by z kilka cm się przydało.
Ile godzin na początku powinienem świecić światło po takim zabiegu? I co ile zwiększać?

I kilka pytań nie związanych z powyższym problemem:
Założyłem w sobotę krewetkarium, akwa dojrzewa.
1. Ile czasu na dzień świecić i co ile zwiększać czas świecenia? (na razie mam tam tylko cryptokoryne i gałęzatkę, ale być może dzisiaj będę miał jakieś mchy.
2. Co ile dni podmieniać wodę i w jakich ilościach? (akwarium 25l.)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2010, 11:04:18 »

Akwarium ma żółtą wodę, bo w wodzie pływa życie.  Cheesy
Ja bym walczył do końca bez resetu, pewno da się coś zrobić po uzupełnieniu mikro i makro w wodzie. Podmiany normalne 20-30% i zaczekać.
Kolor wody to mały pikuś, jak się akwarium ustabilizuje, to sam zniknie, bo glony nie będą miały co jeść.

Daj może zdjęcie, jak to wygląda, może faktycznie jest tak tragicznie?

Z krewetkarium obawiam się, że sobie jeszcze nie poradzisz, skoro w większym się coś dzieje, a 25-tka jest delikatniejsza w obchodzeniu.
Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2010, 11:14:13 »

poradzić sobie poradzę, tylko chodzi o to, że przez 3 miesiące nie podmieniałem wody (różne powody były) i nie wiem czy taką wodę da się doprowadzić do porządku.
Ogólnie z krasnorostami jest tak, że trochę obsiadły łupki, na rurkach od filtra - ale to da się usunąć, więc z tym nie będzie problemu.
Dość dużo tego siedzi na łodygach cryptokoryny (nie wiem dokładnie jaki rodzaj to jest rośliny, ale ma długie liście ok. 30/40cm) ale odnogi ładnie powychodziły i wyglądają zdrowo, więc te pokryte glonem usunę. Zakupię również szybko rosnące rośliny, ale na razie brak w miejscowych zoologach.
No i nie wiem co z podłożem. Za dużo glonów na nim nie ma, na środku akwarium jedynie na bazalcie trochę tego siedzi. Jak można się tego z podłoża pozbyć? Jakieś ślimaki? I podłoże trochę w środku zabrudzony, resztki pokarmu itp. Świderki sobie z tym poradzą? a może jakiś inny sposób?
No i trochę glonów na szybie jest, ale to tam mechanicznie się usunie przy podmianie.
A te 20-30% podmiany co ile dni robić? Raz na tydzień?
Obsada trochę jest misz masz, ale pomału zaczynam ryby, które się nie nadają do tego litrażu oddawać/zamieniać.
I planowana obsada to:
- neonki
- kiryski panda
- zbrojniki (dwa)
- otoski
- gupiki
- krewetki red cherry i amano (ale to dopiero za kilka miesięcy pewnie, bo do tego akwa chcę wrzucać nadwyżki z 25l)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2010, 11:15:44 wysłane przez Huubi » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2010, 12:08:45 »

3 miesiące nie podmieniałeś, czegoś więc zabrakło, a coś się odłożyło. Ciekawe, jaka jest wartość NO3?
Podmiana co tydzień, raczej nie częściej, inaczej się środowisko rozreguluje.
Patrząc na moje ślimaki, to niechętnie zjadają glony z podłoża, wolą miękkie i martwe części roślin i pokarm dla ryb.
Nie wiem, może da się to przegłodzić te glony z podłoża i same znikną?
Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2010, 12:40:37 »

nie posiadam testów na NO3...
Ph - 7,5-7,8
GH - ok. 15
KH - ok. 14
Twardości wody nic nie podnosi, ponieważ parametry są podobne do kranówki.
Testy kropelkowe zooleka.
Jutro podmienię 25l wody, wyczyszczę filtr i z szyb, rurek filtra z łupków postaram się jak najdokładniej usunąć glony.
Może zakupię testy na NO3, albo postaram się od kogoś załatwić, ale chyba wszyscy mają paskowe..
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2010, 13:18:36 »

jak no3 to i po4 też warto byłoby zbadać,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2010, 13:27:11 »

Zooleka będą dobre? NO3 i PO4.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2010, 13:37:29 »

Zooleka będą dobre? NO3 i PO4.

ja stosowałem te i nie zauważyłem by "kłamały"

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2010, 14:30:07 »

Zrezygnuj z Amano. Jeśli bardzo-bardzo chcesz krewetki to celuj w Babaulti/RedCherry. Są tanie i masowo dostępne na Allegro.
Krewetki nie wybaczają błędów w hodowli... Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2010, 23:01:48 »

Dobrze tez odmul baniak poza ww radami. Jak nie dojdziesz odmulaczem to sprobuj odmulaczem w plynie Microbe-lift G&SC

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 03, 2010, 16:19:55 »

podmieniłem dzisiaj 30l wody, filtr wyczyszczony, 1 roślinka dokupiona (hygrophylia). Krasnorosty z rurek od filtra, z korzeni, kamienie usunąłem. Mocno zarośnięte liście cryptokoryny wywaliłem. Od razu chce się patrzeć na akwarium Smiley

Czy kiryśnik czarnoplamy zje krewetki red cherry?  Smiley

Co do tego odmulacza w płynie, to czy jest szkodliwy dla krewetek?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #11 : Sierpień 03, 2010, 18:02:03 »

Filtr mam nadzieję że czyściłeś w wodzie odlanej z akwarium a nie pod bieżącą wodą? Jeśli to drugie - to błąd. I to duży.
Zawsze po restarcie jest ładnie. Sztuka w tym by po 2 miesiącach było LEPIEJ.

Kiryśnik Czarnoplamy zje wszystko co zmieści mu się do ryjka. Czyli sporo rzeczy.
Mam nadzieję że nie trzymasz Kiryśników w 126L.. lub nie zamierzasz tego robić.

Odmulacz chemiczny ciekawa sprawa. Emi.. polecasz ogólnie czy tylko w przypadku niemożności odmulania mechanicznego? Jak z jego wpływem na wodę, faunę i florę?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 03, 2010, 18:28:54 »

Stosowałam u siebie, inaczej nie poleciłabym. Polecam jeśli nie można odmulić mechanicznie oraz w przypadku zbyt dużego zasyfienia. Zastosowałam testowo w 2 akwariach, w tym w jednym z crystalami i nic złego się nie stało. Preparat jest czarny jak smoła i śmierdzi jak syfek z dna akwarium więc nie wiem ile w nim chemii i co to w ogóle jest ale lepiej nie wąchać  Grin

Ostatnio z nudów testuję różne dziwne specyfiki Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Sierpień 03, 2010, 18:37:59 »

Emi
To rozumiem że gówienka na dnie magicznie znikają? Milutko... Wąchać nie zamierzam, już i tak uzależniłem się od cierpkiej słodyczy EasyCarbo Wink
Zatem muszę wypróbować ten cudowny specyfik. Zawsze przy odmulaniu robię taki bajzel w akwarium że aż mi się odechciewa tego robić. Przetestowałem już różne odmulacze - zwykłe, elektryczne, grawitacyjne i żaden nie daje mi komfortu. Pół biedy odmulenie 1 planu. Od drugiego zwykle zaczynają się schody Wink

Huubi
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2010, 20:10:46 »

oczywiście, że filtr wyczyściłem wodą ze zbiornika Smiley
co do kiryśników, to mam już je bardzo długo, jak jeszcze nie miałem żadnej wiedzy, to kupiłem kilka lat temu do 40l Tongue ale chyba będę musiał się ich pozbyć Smiley

jakie rośliny polecacie do 126l, oświetlenie 2x 18W standard, pokrywa oklejona folią aluminiową czy jakoś tak.
Nie chodzi mi tu o kryptokoryny, bo one akurat ładnie rosną na tym świetle, ale jakieś inne propozycje? i jakie nawozy do tego?

edit.
Czy dobrym rozwiązaniem było by wylanie ok. 70l wody do baniaków, wymycie porządnie podłoża, aby krasnorosty znikły? I ok. 40l wody odstanej? Bo planuję dokupić trochę podłoża, bo mam mało.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2010, 23:00:12 wysłane przez Huubi » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: