Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań o Low Tech  (Przeczytany 15014 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Marzec 04, 2009, 23:35:38 »

ps. aha, zaproponowali mi abym włożyła tam dwie świetlówki (jedna 15 W a drugą 24)..Czy to dalej będzie LT? ( 0,54 W oscyluje na granicy) Miał ktoś z Was problemy z tak mocnym oświetleniem?

ja mam u siebie 0,5w/l w typowym LT prowadzonym z purystycznym podejściem. przez jakis czas miałem nad swietlówkami odbłyśniki co na tyle zwiększało moc światła że przy braku nawożenia dwutlenkiem węgla i zasadowym odczynie wody osadzał mi się węglan wapnia naszybacj i roślinach na tyle intetsywnie że wygladało to już nieestetycznie.

w końcu zalepiłem odbłysniki i pomogło. chodzi mi o to że im wieksze oświetlenie tym większe zapotrzebowanie na co2 i nie zawsze procesy rozkładu amterii organicznej zachodzące w podłożu   wystarczającą ilość węgla.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Marzec 04, 2009, 23:38:16 »

Wiesz, nie chodzi o to, żeby nie było bakterii nitryfikacyjnych w ogóle, bo to przecież niemożliwe.

Ja z tym floranem tylko się zastanawiam, bo piszą, że jest lekki, ale chodzi mi nie o to, że on sam będzie wypływał, tylko że być może nie przywali ziemi tak dobrze jak zwykły żwir.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Marzec 05, 2009, 21:59:38 »

Cóż, we wtorek jade na giełdę akwarystyczną i mam nadzieję, że dobiorę sobie zestaw.
BTW, czy to prawda że akwaria klejone przeźroczystym silikonem są mniej wytrzymałe?
Dzwoniłam dziś  do gościa z allegro ( chociaż mu nie wierzę raczej) i mówił że taki przeźroczysty silikon to przecieka. Ja mu na to,że przecież zbiorniki ADA są tak robione a on"Bo to jest inna technologia"  Wink
Co byście wzięli tańsze akwarium ("no name") czy klejone w sklepie na zamówienie ( konkretnie roślinyakwariowe) Różnica w cenie: jakieś 50 złotych..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Marzec 05, 2009, 23:09:21 »

silikon bezbarwny to taki sam klej jak i czarny.

a co do wyboru dostawcy. i w jednym i w drugim wypadku szkło klei szklarz. a sprzedawca dorzuca swoją marżę, jeden wiekszą inny mniejszą.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #34 : Marzec 06, 2009, 22:31:17 »

Czy rzeczywiście można wpuszczać ryby po założeniu akwarium?
Też słyszałam wiele słów na temat tego że do akwarium z ziemią w podłożu mozna wpuscić ryby od razu - ale ja zakładałam 3 takie akwaria i w każdym z nich No2 było wykrywalne mimo ziemi i proces dojrzewania odbywał się podobnie ja w innych akwariach i tylko do jednego wpusciłam ryby od razu - nie miałam wyjscia  ( ale nie skończyło się to dobrze)
Floran nie byłby dodatkiem do ziemi ale z"warstwą żwirową", tak więc akwarium nadal LT.
Co ma warstwa żwirowa do Lt - powtarzam Lt nie oznacza rodzaju podłoża tylko minimum techniki sa Lt na mieszankach , na substratach i samym żwirku! A Floran jest jak mówi m.s.z.t bardzo lekki i ciężko się w nim sadzi przez to i lubi sie przemieszczać nie proszony...
Otóż - kaskada podobno nie jest polecana bo wybija CO2 z wody (Roll Eyes )
A co nie wybija ? kazdy sposub napowietrznia wybija Co2 z wody filtr gapkowy napowietrza na dokładnie tej samej zasadzie co kaskada i napewno nie wybija mnie Co2 - a filtruje on głównie biologiczbnie -u Cibie biologicznie filtrowac będzie  położe głównie więc nie potzrbujesz gapkowca . Ja zdecydowałbym się na jakąs kaskadę tylko może mniejszą niż zalecana do tego litrażu
mi osobiście podoba się bardziej minimalistyczny styl aranżacji niż "bujna łąka".
Skoro tak to po co Ci Lt?Huh może lepsze iwagumi?

Mam jedno akwarium typowo Lt znaczy 0,25w na L , ziemia + keramzyt w podłożu filtr o minimalnym przepływie , żadnego naworzenia i żadnego Co2 ( wyjatkiem jest filr hydroponiczny - nie wiem do końca czemu ale był konieczny) - nie grzebałam w nim wcale żyje własnym życiem ale takie akwarium jest nudne - zadnych przycinek, przesadzek ... jak by nie to że to jedno z wielu to załamka - tam nic nie trzeba robić nawet wody podmieniać Sad po co komu takie nudne akwarium? wyglada tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08144f318acb52b0.html Dodam że za nim w podłożu znalazła się ziemia akwarium też było LT (no prawie Lt bo z podmianami co 2 tyg. po 10%)i wygladało mniej więcej tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e0f72777e56493e.html   Miałam tez inne akwarium  z ziemią ( ale pękło i z tad ta ilośc ryb w tym powyższym) ale nie było do końca Low - 0,7 w/L , filtr elegancki , podmiany zadkie bo zadkie ale jednak i wciąz przycinki itp. Wink wygladało tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b417788f976c662.html (przy ostatniej fotce potem inaczej ale pekło ....)
No nie ważne- Chodzi mi o to że na ziemi wcale nie znaczy Low a Low wcale nie znaczy na ziemi tylko bezobsługowo!

« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 22:42:50 wysłane przez ala » Zapisane

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Marzec 06, 2009, 23:19:01 »

ala, dzięki za odpowiedź!
Co do LT to wiem, że ma inne wyznaczniki niż sama ziemia, która jest jednak dość istotnym elementem. Wiem że są HT na ziemi ale nie wiem czy są LT na bazie żwiru czy substratów- skoro tak piszesz,pewnie są (ale na pewno nie ala Diana - choć jej styl nie do końca mnie przekonuje ))Wink Jestem po lekturze Diany więc co-nieco mi się rozjaśniło.

Co do filtra, zapewne ze względu na cichość zdecyduję się na gąbkowy - co do kaskady musiałabym często dolewać wody, a to nie zawsze jest możliwe.
Dlaczego LT? Ano dlatego iż w Krakowie tylko studiuję - i o ile w roku akademickim tutaj mieszkam - toi wiem że przez przerwy świąteczne/ wakacje będę tam rzadko. A nie chcę obciążać właściciela mieszkania obsługą akwarium.  Akwarium ma być ciche i mało absorbujące, takie dostałam ultimatum Wink  Swoją drogą widziałam aranżacje LT podobne do ryuboku więc myślę, że da się "coś " z tego wycisnąć. Co będzie dalej - zobaczymy:)

Dziękuję za rady ( szczególnie opinie na temat floranu i świetlówek)
We wtorek jadę na giełdę i mam nadzieję, że coś sobie dobiorę.

« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 23:21:02 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #36 : Marzec 06, 2009, 23:31:02 »

Co do filtra, zapewne ze względu na cichość zdecyduję się na gąbkowy - co do kaskady musiałabym często dolewać wody, a to nie zawsze jest możliwe.
Nie bardzo widzę sens w tym zdaniu... Gąbkowy jest cichy - dopóki go do brzęczyka nie podłączysz - czyli dopóki nie działa Grin bo brzęczyk jak sama nazwa wskazuje brzęczy - wiem wiem że teraz pewnie robią takie brzęczyki co nie brzęczą - wstecz troche u mnie z technologią Tongue ale woda przelewająca się szumieć będzie bardziej niż w kaskadzie ( bo w kaskadzie płynie po pochylni ) , pozatym nie rozumiem tez stwierdzenia o dolewaniu wody? chodzi Ci o pokrywę? czy jak?
Swietlówki myśle że w Lt będą dobre każde  imitujące światło dzienne

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Marzec 06, 2009, 23:36:54 »

no nie da sie ukryć że kaskady do najcichszych nie należą. jak tylko trochę wody odparuje z powierzchni chlupot spływającego strumyczka na taflę jest niestety słyszalny.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #38 : Marzec 06, 2009, 23:38:36 »

dokładnie to samo tyczy się gąbkowego

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Marzec 06, 2009, 23:41:10 »

Nie do końca tak jest. Może mówiąc "gąbkowy" nieprecyzyjnie się wyraziłam. Nie mam na myśli filtrów gąbkowych za 5 zł, ale takie oparte na profesjonalnej głowicy (awua e, aqua szut) z regulacją przepływu a nie na brzęczyku. Do takiej głowicy dokłada się jako wkład filtrujący gąbkę z włókna. Są naprawdę ciche. Oczywiście jeśli działają bez napowietrzacza Wink Jeśli znajdę gdzieś zdzjęcia to wkleję.

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #40 : Marzec 06, 2009, 23:43:22 »

wiem że to głupie pytanie, ale nie chce "zanieczyszczać" forum tworząc nowy wątek a nie wiem poprostu.. Co to jest to całe Low tech?

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #41 : Marzec 06, 2009, 23:53:47 »

Jest to akwarium typu Low-Technology ( nisko zaawansowane technologiczne (?)) czyli takie, które opiera się na naturalnych procesach zachodzących w akwarium. Istotą LT jest stworzenie takich warunków, dzięki których ingerencja akwarysty w zbiornik będzie minimalna a parametry do życia roślin i zwierząt -optymalne.
Dlatego w LT nie dodaje się nawozów, nie dozuje CO2, światło może być słoneczne, niezbyt duże ( o, 2 -0,5 W na litr, tak książkowo) w LT rzadko podmienia się wodę oraz odmula. ZBardzo często są to akwaria na bazie ziemi ogrodowej/doniczkowej. Osobą która "rozsławiła" ten trend w akwarystyce oraz szczegółowo opisała procesy chemiczne zachodzące w akwarium jest Diana Wastwald.

Przeciwieństwem jest HT - high technology, np. akwaria holenderskie : tam dodaje się do toni makro i mikroelementy, charakterysytczna jest duża ilość światła itp. Generalnie akwarysta cały czas powinien pilnować odpowiednich parametrów, robić częste podmiany, odmulać

Jeszcze jakieś pytania? Chętnie odpowiem. Wink

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #42 : Marzec 07, 2009, 00:04:26 »

Dzięki Atria_C, nie mam więcej pytań.
Pozdro

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #43 : Marzec 07, 2009, 12:18:02 »

Nie do końca tak jest. Może mówiąc "gąbkowy" nieprecyzyjnie się wyraziłam. Nie mam na myśli filtrów gąbkowych za 5 zł, ale takie oparte na profesjonalnej głowicy (awua e, aqua szut) z regulacją przepływu a nie na brzęczyku. Do takiej głowicy dokłada się jako wkład filtrujący gąbkę z włókna. Są naprawdę ciche. Oczywiście jeśli działają bez napowietrzacza Wink Jeśli znajdę gdzieś zdzjęcia to wkleję.
AAA to o to chodzi Smiley No fakt ja mówiąc o gąbkowym miałam na myśli taki za 5 z pod brzęczyk... to o czym ty mówisz - znaczy głowica =pompa wody i do tego gąbka będzie owszem cichsze i nie będzie tak napowietrzać wody (ale dla mnie to poprostu filtr wewnętrzny jest)

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Marzec 11, 2009, 22:55:15 »

No i stało się.
Akwarium 72L leży na szafce, sprzęt kupiony, korzeń się moczy, żwir jest, ziemia jest... przedłużacz jest , programator jest..
Ale zaczynają się pierwsze problemy: czy wasze świetlówki T8 w pokrywach buczą? Toż mnie facet z domu wyrzuci! Undecided
Na razie jestem na etapie dobierania roślin, zastanawiam się czy takowe  mogą być do LT

Eleocharis Vivipara ,    
Ludwigia repens
Rotala (indica)?
Pogostemon helferi
Narrow Leaf
Zwartki
plus ewentualnie jakiś mech dla krewet.

Światło,cóż.. mam nadzieje ze sie uporam ze standardową świetłowką. Jak sądzicie to jest wina świetlowki czy statecznika?

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: