Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań o Low Tech  (Przeczytany 15008 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Luty 26, 2009, 08:22:50 »

Tamten temat dotyczył w ogóle zbiorników z ziemią w podłożu, niekoniecznie typu LT.
A Lt nie musi mieć koniecznie ziemi w podłożu a jesli ma to nie musi być to ''sama ziemia'' czy ziemia z gliną w podłożu Roll Eyes w podłoże jest własciwie dowolne - ofc. zbiorniki LT zwykle sa na ziemi ale można mieć LT na substracie czy na samym żwirku i to tez będzie LT. - bo Low Tech to zbiornik w którym technika jest ograniczona do minimum! Dlatego m.s.z.t. akwarium o którym piszesz delikatnie odbiega od Low - ''0,5w/L'' a Low to raczej do 0,25w/L i ewentualne światło słoneczne.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Luty 26, 2009, 12:16:52 »

matka siedzi z tyłu: nie wiem gdzie to czytałam, jak wykopię link z historii to dam znać;)
ala: z tego co  czytałam LT spokojnie od 0,2W nawet do 0,5W. Oczywiście zależy co kto ma na myśli przez klasyczny "LT" - w sumie można powiedzieć że 30 lat temu mój wujek takie miał a o Dianie nikt nie słyszal;)
Możesz mi ala powiedzieć jak to jest z tymi świetlówkami?Pisalaś coś o barwie światła,,,
Piotrekf - dzięki!

Ja jednak na początek założyłabym na ziemi - teraz siętylko zastanawiam czy połazić po sklepach i kupić czy wieść 80km pociagiem ziemie z łąki mojego dziadka;)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 26, 2009, 12:55:12 »

m.s.z.t. akwarium o którym piszesz delikatnie odbiega od Low
z tego co  czytałam LT spokojnie od 0,2W nawet do 0,5W

Też tak czytałam. Zreszta, bądźmy szczerzy, 0,5 to jest przeciętne oświetlenie, nie jakieś specjalnie mocne. Poza tym mam dużo roslin pływających, które ograniczają dostęp światła.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #18 : Luty 26, 2009, 15:02:41 »

No właśnie, jak to jest z tym światłem słonecznym? Jeżeli postawię baniak blisko dużego okna, to co z glonami? I czy po zalaniu zbiornika ograniczać światło do kilku godzin, jak to jest zalecane, czy akurat w tego typu akwa ma być inaczej?

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Luty 26, 2009, 22:07:52 »

Doczytałam się informacji o filtrach,moze komuś się przyda. źródło roślinyakwariowe.pl/forum 90cio stronnicowy wątek;)
Otóż - kaskada podobno nie jest polecana bo wybija CO2 z wody (Roll Eyes ) Część osób stosuje filtry wewnętrzne a także gąbkowe ( takie jak dawniej były, za parę złotych - b.tanie), niektórzy nie stosują filtra wogóle ( ponoć rośliny zapewniaja równowagę biologiczną)
Ja póki co siedzę w domu, o ile tylko odpiszą mi łaskawie nt,. pokrywy na zamówienie to kupuje akwarium i próbuję;)
Najgorzej będzie z roślinami bo jestem antytalentem jeśli chodzi o łacińskie nazwy.
Czy rzeczywiście można wpuszczać ryby po założeniu akwarium?
Ja wolałabym jednak nie... czym jednak wtedy będa mi się "żywić" rośliny?
Czy do LT dolewa się batkerii nitryfikacyjnych?

BTW może macie namiary na jakąś instytucje robiącą pokrywy na zamówienie?
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2009, 22:10:21 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Luty 26, 2009, 22:46:53 »

Od poczatku zalania akwarium, swiecic 4-5h dziennie i co tydzien podnosic o godzine. Ja tak zaczynalem i nie bylo glonów. Choc jak wiadomo w kazdym innym akwarium moze byc inaczej. Mowią tez "ziemiowcy" ze mozna swiecic powiedzmy dluzej tylko jedną swietlówką, albo krocej a wiekszą mocą. Ja jednak wybralem pierwszą forme.
O wpuszczaniu ryb od razu, juz pisalem. Co do bakterii to oczywiscie mozna, niczego to nie zepsuje, ale to ma byc LT - rządzić ma ziemia Wink A co do roslin to na forum roslinyakwariowe.pl w wątku założonym przez Beate masz wykaz roslin jakie rosną ludziom w LT i ich opinie co lepiej a co gorzej sie nadaje. Pozdrawiam

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Luty 26, 2009, 22:53:22 »

piotrekf- wiem,że pisałeś. Jednak to jest moje pierwsze akwarium w tym mieszkaniu ( tam gdzie studiuję) i nie mam możliwości zrobienia miękkiego restartu ani w ogóle restatu. Wszystko zaczynam od nowa:)

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Luty 26, 2009, 23:37:37 »

Rozumie, nie wiedzialem ze nie masz mozliwosci miekkiego restartu. W takim razie, wydaje mi sie ze powinnas przygotowac sobie kranowitu wczesniej, zeby byl odstany juz. Mozesz uzyc tez demineralki, zalezy jaką masz wode w rurach, zeby nie przedobrzyć Wink Na twoim miejscu odczekałbym przed wpuszczeniem ryb.. te 24-48h , choc musisz sama zdecydowac, bo to Twoje akwarium Smiley 

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Luty 28, 2009, 13:21:38 »

Chciałam zapytać: jakie macie doświadczenia z mchami w LT?
Wiem,że jes to idealne akwarium dla roślin o dużym systemie korzeniowym.. mi osobiście podoba się bardziej minimalistyczny styl aranżacji niż "bujna łąka". Więc - jak jest z tymi mchami?

BTW, czy zwykłe filtry gąbkowe są głosne?Wink

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Luty 28, 2009, 13:41:30 »

U mnie mchy na korzeniu i skorupkach kokosa rosną, chociaż dość powoli. Natomiast ściana z mchu okazała się kompletną klęską.
Generalnie jednak w LT powinno być sporo roślin korzeniowych, bo to dla nich jest ziemia w podłożu i dzięki nim cały interes funkcjonuje jak należy.

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Marzec 01, 2009, 13:27:27 »

U mnie mchy jakos nie chciały rosnąc, moze swiatła mam za mało. Mialem pelie na korzeniu to rozłaziła sie i generalnie szlag ją trafił Wink A filtry gąbkowe nie są głośne Wink pozdrawiam

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Marzec 03, 2009, 15:33:56 »

Cześć

Przeszłam się dziś do sklepu roslinyakwariowe.pl w Krakowie ( fachowa obsługa, polecam!) I oto co mi poradzili (choć odnosili się sceptycznie do braku CO2 dodatkowego)

- filtr : glowica aqua szut (chyba turbo 3W, ale nie jestem pewna) z wkładem gąbkowym (wiecie,taka zwykła gąbka ciemna jak dawniej było w akwariac) Paskudnie toto wygląda ale jest ciche i wydajne.
Czy można taki filtr zasłonić jakąś roślina? Czy razej powinien mieć miejsce do filtrowania?
-podłoże : oprócz ziemi (której jeszcze nie mam, floran Ma drobną granulację (myśle ze ze 2-3 mm) i neutralny,brązowy kolor.I jest tam tani: 4 zł/L:Smiley
- akwarium, no cóż, proponowali zrobienie na zamówienie, ale ponad 100zł a 70 L wydaje mi ię dosć sporo, choć może solidne? Myślicie że jest różnica pomiędzy tym a takim zestawem:
http://www.allegro.pl/item561878471_akwarium_72_l_proste_pokrywa_gratisy.html ?
Czy w takich pokrywach są wyjścia na kabelki ?( wiem, lamerskie pytanie) Czy do takiej standardowej pokrywy mogę zamontować świetlówkę T5?
- świetłowki, zaproponowali mi dwie opcje : zimne białe światło + 4500K ( taki ciepły pomarańcz) albo zimne białe + silvania gro-lux (chyba tak się pisze, taki lekko różowawy odcień,zimne) Mi się bardziej podobało to ciepłe, czy ta barwa może negatywnie wpłynąć na rośliny?
- pokrywę przerobię sobie sama za radami Grajewiaka. :-) Tyle że przymocuję silikonem akwarystycznym coby nie babrać się w wiercenie w niej dziur...

To na razie tyle moich wynurzeń, pozdrawiam

ps. aha, zaproponowali mi abym włożyła tam dwie świetlówki (jedna 15 W a drugą 24)..Czy to dalej będzie LT? ( 0,54 W oscyluje na granicy) Miał ktoś z Was problemy z tak mocnym oświetleniem?
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 15:36:45 wysłane przez Atria_C » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 04, 2009, 09:26:04 »

Ja przez jakiś czas miałam podobną moc światła (40W/72l) i problemów żadnych nie było.

Nie wiem, jak to tam z tym floranem, czy on przypadkiem nie jest lekki? Bo w takim razie obawiałabym się, że ziemia może jednak spod niego się wydostawać. No chyba, że ją przykryjesz jakąś moskitierą. Druga sprawa, to, jak czytałam, ponoć w filtusie bardzo się namnażają bakterie nitryfikacyjne i usuwają z wody azotany, zakładam, że skoro się o tym pisze, to zjawisko to występuje w większym natężeniu niż w zwykłym żwirku, a to nie jest w LT pożądane.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Marzec 04, 2009, 10:42:08 »

Jeśli ktoś chce robić LT wg sposobu D.W. to proponuję używać samej, niczym nie wzbogacanej ziemi, bez dodatku torfu, keramzytu, węgla itp. dodatków. Moje poprzednie akwarium było LT tylko na ziemi bez żadnych dodatków i było ok. Światełko to 2x18W (0,3W/litr). Zbiornik nie wymagał nawożenia i podawania CO2 (CO2 powstawało z podłożu).
A na kilka dni przed likwidacją (w związku z przeprowadzką) wyglądało tak:

Z mchami, lileopsisem nie miałem problemów. Nawet ponikło rosło. Jedyne co mi sprawiało problemy to moczarka, która nawet w obecnym zbiorniku na AS II nie chciała rosnąć.
Zbiornik ponadto był oświetlany przez około 3 godziny przez światło słoneczne od tyłu - z tyłu za tło robił szary papier pakowy. A to po to aby 100% światła słonecznego nie padało do zbiornika. Z glonami problemów nie miałem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 10:43:45 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Marzec 04, 2009, 22:44:15 »

Cześć!
Floran nie byłby dodatkiem do ziemi ale z"warstwą żwirową", tak więc akwarium nadal LT. W sklepie powiedzieli że jest cieższy i nie będzie mi wypływał. Jest podobno neutralny, tak jak żwir i nie ma rzadnych dodaktowych substratów w sobie.
Co do filtra gąbkowego - tam także rozwijają się bakterie nitryfikacyjne, ale mogę ewentualnie dać mniejszy wkład gąbkowy (ewentualnie w razie potrzegby z niego zrezygować tak jak Diana)

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: