Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« : Luty 24, 2009, 11:50:06 » |
|
Witajcie, Zamierzam założyć akwarium około 72L i zastanawiam się mocno nad LT. Książki Diany jeszcze nie mam, natomiast na forach można znaleść mnóstwo często sprzecznych informacji.Poza tym jak coś pójdzie nie tak dostanę bana z mieszkania;) Dlatego mam kilka pytań, wiem,że kilka osób miało LT-echy. Myślałam o "LT" klasycznym i na razie podstawowa wersja tj ziemia przykryta żwirem. - jak to jest z tym zmętnieniem wody Czy rzeczywiście odbiega ono znacząco od "normy" i ociera się o brak estetyki? - zapach : jak to jest z tym nieprzyjemnym zapachem (siarkowym czy jaims tam) w praktyce? Mieszkam w kawalerce i nie mogę odizolować zbiornika od kuchni czy "sypialni". Z tego co wiem Emi wymieniała po roku podłoże i przeszła na substrat - dlaczego? Czyżby jednak ziemia się nei sprawdzała?Była zbyt uciążliwa? Rośliny nie rosły? - pokrywa : według zaleceń Diany rośliny powinny sobie wypływać na powiechrznię by czerpać azot. Czy pokrywa w jakims stopniu to utrudni? Jestem na etape dobierania zestawu więc mogę jeszcze spróbować z belą (tylko wtedy labiryntowce mi odpadają  ) - filtr: czy w LT lepszy jest wewnętrzny?Ponoć taki bardzeij symuluje ruch wody.. A może jednak kaskada? Zależy mi na filtrze nie cichym ale bezgłośnym Co znaczy w praktyce mało wy dajna filtracja ? Że nie ma sensu kupować porządnego filtra? Czy skręcać ten filtr czy kupić do mniejszego litrażu czy jak? - dno: jestem w stanie wyobrazić sobie nieodmulane dno ze stertami kompostu,nazwijmy to tak;) Czy to prawda że kiryski są niepolecane ze względu na rozwijanie owych stert? Czy ktoś z was miał w LT "trawnik"? Jeśli tak,jak to wygląda w praktyce? (na zdjęciach wszystkie akwaria są ładne:)) - ograniczona obsada: według mnie to rozsądna obsada, czy LT ma jakieś specjalne obostrzenia? Rozumiem że część ryb nie będzie mogła tam żyć (np. te wymagające miękkiej wody, ramiezki(możecie potwierdzić*zaprzeczyć) skalary?) Podkreślam że gdybym zdecydowała się na LT byłoby to klasyczne rozwiązanie czyli bez chemii, z rzadkimi podmianami wody itp. Pozdrawiam Atria C
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 00:41:04 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2009, 12:54:51 » |
|
Tak całkiem LT to nie miałem ale z ziemią w podłożu było więc : Najważniejsze moim zdaniem dobrać odpowiednią ziemię bez nawozów i innych domieszek tu trochę loteria ale jak dobrze trafisz to będzie spoko Zmętnienie jeśli dobrze przykryjesz ja miałem ok 5cm to mit nic takiego nie występuje nie widać żadnej różnicy w jakości wody Zapach ja nic nie czułem to pewnie też zależy jaką glebę trafisz lub kolejny mit Pokrywa trochę pewnie przeszkodzi wyrastać ze względu na swoją wysokość belka byłaby tu chyba lepsza ja nie miałem wyrastających tylko pływające . Filtrację Diana zaleca tylko minimalną czyli jakiś filtr wewnętrzny czy nawet samą głowicę ,też tego nie próbowałem jechałem na zewnętrznym ,wiem to z książki Dno też powierzchownie odmulałem więc nie wiem jak to by wyglądało ale kirysy z pewnością podniosą osad z dna . Nie wiem jak to będzie z tymi podmianami bo ja jednak robiłem je normalnie .Z obsadą to przeginać nie ma co jak w każdym akwa ,skoro woda będzie według zaleceń czyli PH 7,5 i wysoka twardość to trzymanie tam ryb z wód miękkich wydaj się mało sensowne Chociaż podobno skalary całkiem się już przystosowały do naszej wody . Z swoich krótkich obserwacji wiem że rośliny typu zwartki i żabienice bardzo lubią takie podłoże ,
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2009, 13:39:14 » |
|
Wszyscy powtarzaja w kółko "wysoka twardość" i "wysoka twardość". A czy ktoś sprawdził, jakie wartości Diana Walstad ma na myśli, uzywając tego określenia? Bo ja sprawdziłam - chodzi o twardość ogólną powyżej 8 stopni. Więc bez przesady.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2009, 14:25:02 » |
|
Witam! Ja mam swoje LT od wrzesnia 2008 i jak narazie nie narzekam. Ziemia ogrodowa 2-3cm , na to drobny zwirek 2-4mm, warstwa 3-4cm. Zmętnienie wody jest na początku. U mnie wew. filtr w 2 dni wyczyscił wszystko. Co do zapachu to ja takiego nie mam, niczym nie smierdzi, a powiedziałbym ze smierdzi mniej niz na zwyklym zwirze moje poprzednie akwarium  Mam pokrywe standardową i nie widze zeby rosliny miały kłopoty. Jesli mozesz pozwolic sobie na belke to oczywiscie mozesz kupic. Wg moich doswiadczen pokrywa jest ok  Filtr dla mnie wystarcza wewnetrzny, filtruje mocno, jednak ruch wyrzucanej wody mam ustawiony na słaby, tak zeby tylko tafla wody sie poruszała. U mnie dno wyglada całkiem dobrze, a nie odmulałem go od wrzesnia. Generalnie jak podmianiem wode, wezykiem zasysam jakies szczątki lisci itd i na dnie mam spokoj. To tyle takich moich doswiadczen z LT. pozdrawiam i zycze powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2009, 22:33:54 » |
|
A czy ktoś z Was przy LT używał deszczowni? Jaki w takim razie filtr polecacie? Z tego co czytałam na roślinyakwariowe.pl niewiele osób ma kaskadę.. Co do belek i tak jestem na etapie dobierania sprzętu więc tutaj nie ma problemu - bardziej martwię się o rezygnacje z labiryntowców;) Jeszcze takie pytanie: czy w takim akwarium mogą być świderki? Z jednej strony zapobiegają powstaniu stref beztlenowych ale czy z drugiej nie połączą ziemi ze żwirem? Jakie świetlówki stosujecie? Jest tak wiele opinii że trudno mi coś konkretnego ustalić..Uff.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2009, 22:50:27 » |
|
Ja używałam deszczowni, ale ponieważ krewetki namnożyły mi się na potęgę, to filtr przestał się wyrabiać i zmieniłam na kaskadę. Nie widzę przeciwwskazań ani do jednego ani do drugiego. Dalej - ja mam LT już prawie półtora roku, mam pokrywę, i wszystko funkcjonuje jak najlepiej. Rośliny wyrastające ponad taflę wody owszem, są wskazane, ale nie są niezbędne. Wystarczy trochę pływających. Świderki też mam i w sumie nie wiem, czy tam w podłożu czegoś nie namieszały, w każdym razie nic takiego nie widać, ziemia się nie uzewnętrznia  Mam jedną świetlówkę zwykłą białą Philipsa i jedną 'after glow blue' czy jakoś tak, tez Philipsa. W sumie 0,5W/l. Teoretycznie, bo w praktyce pływajaca wąkrotka trochę zasłania światło. Wszystkie rośliny bardzo dobrze rosną bez żadnych nawozów, bez CO2, podmiany robię co kilka tygodni, glonów w zasadzie brak, chociaz to może akurat zasługa krewetek. Nie wyszło mi tylko z roślinkami trawnikowymi typu mały heniek, ale to raczej z powodu silnego bąblowania podłoża, które wypychało drobne roślinki do góry. Co do zmętnienia wody... szczerze mówiąc nie pamiętam, jak to było po zalaniu, ale chyba nie gorzej niż po zalaniu samego wypłukanego żwirku w innych akwariach. Natomiast zdarzały mi się czasem zmętnienia wody po czyszczeniu filtra, ale udało mi się to opanować. Nie wiem, czy to jest reguła, czy tylko u mnie tak jest, ale okazało się, że woda mętniała po zbyt dokładnym płukaniu gąbki. Teraz zanurzam ją w misce i odciskam 2, najwyżej 3 razy i zmętnienia ustały.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 22:52:05 wysłane przez matka siedzi z tyłu »
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2009, 23:46:15 » |
|
O.K dziękuję. Jak często czyścisz filtr? ("Tylko wrazie absolutnej potrzeby " czy np.raz na miesiąc? Jakie masz wkłady? Czy taki filtr wewnętrzny z deszczownią bardzo słychać?  Chciałam też zapytać jak to jest ze świetlówkami - czy to prawda,że przy LT powinny miec jakieś specjalne widmo? Pisała o tym gdzieś ala (tzn, napomknęła w wątku o akwarium tusi) i nie bardzo wiem o co chodzi.  Jeśli coś mi się jeszcze nasunie,zapytam Atria C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 25, 2009, 08:42:46 » |
|
Czyszczę dosyć często, ale to dlatego, że mam bardzo dużo krewetek, które bardzo brudzą i filtr się zapycha, ale to nie ma związku z typem akwarium. Ogólnie we wszystkich akwariach stosuję zasadę "tylko w razie absolutnej potrzeby". Co do świetlówek, to w tej chwili nie pamiętam, muszę sprawdzić w książce, o ile nie zapomnę  Coś tam było o zimym świetle na pewno, ale szczegółów nie pamiętam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2009, 09:11:34 » |
|
Witam, ja też przymierzam się(powoli  ) do takiego akwarium, czy warstwa ziemi powinna być oddzielona jakąś siatką od żwiru, czy nie jest to potrzebne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2009, 09:51:58 » |
|
Wiele osób pisze, że jest to potrzebne, natomiast ja żadnej siatki nie mam i też jest dobrze. Ważne, żeby żwiru nad ziemią było sporo, minimum 4 cm, i żeby był drobny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 25, 2009, 10:23:47 » |
|
Jak to jest z tymi rybami? Podobno wpuszcza się je od razu po zalaniu zbiornika. Jak to się ma do początkowych użych podmian?(ponad 50%)? Ja jestem cierpliwa i mogę czekać ale..czy jeśli znów nie wpuszczę tych ryb to czy rośliny nie będą miału składników odżywczych czy jal? Nie podoba mi się męczenie ryb przez dwa miesiące tak dużymi podmianami co tydzień...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekf
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 25, 2009, 12:31:03 » |
|
Witam! Filtr wewnetrzny czyszcze tak co 3 tygodnie, choc nie jest to scisły czas, jak zobacze ze jest juz zabrudzony, zapchany to wtedy czyszcze. Nie mam deszczowni i nie widze powodów zebym miał ja miec, moj sprawdzony filterek działa dobrze  Co do swiderków to nie mam pojecia, nigdy ich nie mialem wiec nie wiem jak beda sie zachowywac w LT. Ja u siebie tez nie mam siatki miedzy ziemią a zwirkiem i nie narzekam. Wszystko jest ok. Jesli chodzi o swietlówki, to napewno unikaj tych o barwie 4000K i mniej - na roslinyakwariowe.pl doradzili mi ze taka temperatura barwowa stymuluje rozwoj glonów, dlatego ja u siebie mam 6500K czyli zimne białe swiatło. Oczywiscie mam dołozoną sylvania gro lux zeby podkreslać czerwony kolor, ale to jako dodatek. Bo gdy widze ze roslinki mają kłopoty, częstuje je dodatkowym 2 x 14W o barwie 6500K  A z rybami to Diana w książce pisała ze wpuszczała je od razu , bądź w ciagu 24h. Gdy zakładałem akwarium nie mogłem sie przełamać zeby tak od razu je wpuscic, dlatego zachowałem sobie wode ze starego zbiornika, i nowy zbiornik zalałem w proporcji more or less.. 40L stara woda + 30L destylka + 30L kranowit. I ryby wpusciłem tego samego dnia. Wszystko było z nimi ok. Choć mogłem jeszcze poczekac pare godzin zeby woda była jeszcze bardziej klarowna. To bym własnie ci doradzał. Zaopatrzec się w wiadra, banki i starej wody nie wylewac, tylko zatrzymać do nowego. pozdrawiam Piotr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 25, 2009, 12:39:16 » |
|
Jak to się ma do początkowych użych podmian?(ponad 50%)? O makto z córką! Gdzie to wyczytałaś??? Pierwszy raz słyszę o czymś takim... Ja zalałam akwarium w poniedziałek wieczorem, a w środę wpuściłam krewetki (wcześniej ich po prostu nie miałam) i było wszystko w porządku. Nie robiłam żadnych częstych podmian ani na początku, ani później. Aha, jeszcze jedna ważna rzecz - wodę odparowaną oczywiście trzeba uzupełniac demineralizowaną, inaczej twardość wzrasta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal4101
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 25, 2009, 13:45:03 » |
|
Mam małe pytanie : A co z mieszanką ziemi,keramzytu,torfu i węgla aktywnego itp. na podłoże pod żwir o którym pisali np.Turysta i Marzena? Bo czytam książkę DW  i nic takiego tam nie umiem znaleźć,pytam ponieważ już zakupiłem wszystkie składniki na tę "mieszankę glebową" a książka DW doszła mi później a tam jest mowa tylko o samej ziemi z ewentualnym dodatkiem gliny ale tylko w razie potrzeby. I teraz już nie wiem a wszystko mam gotowe. Posłużyłem się danymi Turysty ponieważ z tego co widzę jest uważany za doświadczonego w tym temacie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2009, 13:47:01 wysłane przez michal4101 »
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 25, 2009, 14:30:25 » |
|
Tamten temat dotyczył w ogóle zbiorników z ziemią w podłożu, niekoniecznie typu LT.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|