Dwóch filtrów?!
Chyba lekka przesada...nie zamierzam wydawać 800zł na filtry!
To zależy od specyfiki zbiornika.
W akwarium roślinnym moze być jeden filtr, nawet wewnętrzny. Nie powinno być z tym problemu.
W akwariach biotopowych w ktorych brak jest roślin, jeden filtr może mieć ciężko.
Dwa filtry w dużych akwariach to najczęściej zestawienie:
- kubeł (biolog) + wewnętrzny (mechanik),
- kubeł (biolog) + kubeł (mechanik),
- wewnetrzny (biolog) + wwnętrzny (mechanik),
Nie polecam zestawień kubeł + kubeł bo filtry zewnętrzne sa najczęściej złymi mechanikami, najlepsza filtracja mechaniczna to mimo wszystko filtr wewnętrzny z dużą powierzchnią filtracyjną (gąbką) tak by zbierające się zanieczyszczenia nie zapchały szybko filtra.
Zostawienie w Twoim akwarium tylko kubła może powodować niedostateczne zbieranie zanieczyszczeń mechanicznych - odchodów, resztek pokarmów, fragmentów roślin. Za ich rozkład odpowiada podłoże które, szczególnie na początku może mieć z tym kłopot.
Akwarium 240l przy 120cm długości to już jednak spore szkło, stosując tylko jeden filtr będziesz miał raczej strefy stojącej wody a jeśli nie to i tak w pewnych miejscach akwarium będzie słabiej filtrowane.
Nie każe Ci wydawać 800zł na filtry ale wg mnie stosowanie jednego filtra i to zewnętrznego to pomyłka. Z biegiem czasu złoże biologiczne w filtrze przestaje odgrywać tak znaczącą role jak na początku i ważniejsza staje się filtracja mechaniczna z którą jedna rura umieszczona w jednym roku akwarium radzi sobie raczej średnio. Po prostu po przeciwległej stronie zbiornika względem rury ssącej będą zbierac się zanieczyszczenia, stąd lepiej zastosować słabszy kubeł + mechanik zamiast jednego, super mocnego filtra.
Pamietaj by filtracje dobierać pod specyfikę zbiornika, poczytaj też o zbiornikach typu LT gdzie wydajna filtracja uważana jest wręcz za szkodliwą i w zbiorniku stosuje się tylko filtr mechaniczny lub sam cyrkulator by poruszać taflę wody.
Pooglądaj też większe zbiorniki w dziale nasze akwaria, większośc ludzi stosuje jednak połaczenie 2 filtrów.
Pomijając kwestie wymienione wyżej, pozostaje jeszcze bezpieczeństwo. Podczas awarii jednego filtra i Twojej nieobecności w domu/mieszkaniu, kłopot masz gotowy. Przy 2 filtrach zawsze to wszystko jakoś poleci.
Jeśli będziesz na kupnie filtra polecam kupić model słabszy od tych polecanych do baniaka (przepływ wody itp.) i dokupić jakiś filtr mechaniczny.
W 240l polecam zestawienie fluval 205 + eheim pickUP lub,
JBL e700/900 + eheim pickUP
celowo polecam eheima bo świetnie sprawdza się jako mechanik a jego czyszczenie jest dziecinnie proste, bez wyciągania całego filtra z baniaka.
Jak widzisz, 800zł to nie jest. Nie jest to nawet połowa tej kwoty.
Oczywiście, to tylko moje zdanie.
Zrobisz jak chcesz.
Pozdrawiam.
Mój wujek ma 1 filtr przy akwarium 300l i nic się nie dzieje.
To zależy od akwarium, z resztą już o tym pisałem.