Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 240l - parę pytań  (Przeczytany 7731 razy)
peyooo
Zainteresowany
**

« : Luty 05, 2011, 12:42:57 »

Zależy co chcesz trzymać w tym akwarium. Tak czy inaczej na tą pojemność, jeśli to ma być jeden filtr to myślę, że przepływ co najmniej 1200L/h i proponował bym zewnętrzny, aby nie szpecić akwarium filtrem. Za 80,00zł niestety odpowiedniego na tą pojemność nowego filtra się nie kupi. Najtańsze chińskie bez wkładów na allegro kosztują ok. 140,00zł,

np. http://allegro.pl/promocja-filtr-zewnetrzny-1400l-h-cena-jakosc-i1427988129.html

Często na opakowaniach producent podaje przedział litrażu do jakiego zbiornika dany filtr jest dedykowany, tym jednak bym się nie sugerował, ważniejsza jest pojemność filtra (jak największa) i przepływ na godzinę (tutaj 1200 - 1600L/h).
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2011, 13:38:58 »

A jakie rybki Ci się podobają?

Ps. Nie zakładaj wszędzie wątków, wystarczy jeden a i tak na pewno ktoś odpisze Tongue

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2011, 15:20:48 »

Jeśli ma to być baniak roślinny, wystarczy sam filtr wewnętrzny - ten eheim biopower 240 da radę.
Jeśli zbiornik biotopowy, będziesz potrzebował 2 filtrów.

Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2011, 17:09:56 »

Różne...na pewno welonki  Grin

P.S. Ok, ale gdzie mam taki wątek założyć? W jakim temacie?
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2011, 17:37:57 »

Dwóch filtrów?!
Chyba lekka przesada...nie zamierzam wydawać 800zł na filtry!
Mój wujek ma 1 filtr przy akwarium 300l i nic się nie dzieje. Ja chcę mieć rybki plus rośliny, rzecz jasna.
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2011, 17:43:08 »

Zakładałam osobne wątki, ale to chyba jest bez sensu.
Mam parę pytań co do akwarium o takiej pojemności i ogólnie o akwarystyce. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże Smiley
1. Jakie rośliny są odpowiednie dla takiego akwarium? Słodkowodne oczywiście Smiley Z filtrem zewnętrznym, dwie żarówki oświetleniowe.
2. Jaki jest najlepszy sklep internetowy, gdzie mogę kupić akcesoria oraz rośliny?
3. Jakie rybki są odpowiednie do takiego akwarium? Zamierzam mieć gupiki, molinezje, welonki, glonojady, kiryski...co jeszcze będzie dobre?
4. Opiszcie mi jaki filtr jest najlepszy i czy taki będzie dobry:
http://allegro.pl/promocja-filtr-zewnetrzny-1400l-h-cena-jakosc-i1427988129.html

Liczę na was  Good !
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2011, 23:02:54 »

Przede wszystkim w jednym. Grin
Jeśli chcesz mieć welonki to musisz wiedzieć, że hodując ich skazujesz się na niezbyt szerokie grono roślin, bo nie mogą to być żadne delikatne i wrażliwe. Jeśli chodzi o resztę obsady to pooglądaj sobie tutaj: www.superakwarium.pl
Moim zdaniem jest wiele ciekawszych ryb, ale to Twój podwodny świat.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2011, 10:53:31 »

Teoretycznie to podobają mi się wszystkie ryby. A jakie ty byś polecił? Jakie są według Ciebie najciekawsze?

Ja szczerze mówiąc nie wiem, nie znam się na tym tak dobrze, jak wy, a więc oczekuję porady.

A i jeszcze jedno - słyszałam, że niektóre gatunki ryb wymagają białego żwirku, a niektóre czarnego. Czy to prawda? Jakie ryby wymagają białego, a jakie czarnego?

P.S. Zamówiłam biało-czarny (kupuję przez internet).
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2011, 11:05:14 »

Różne...na pewno welonki  Grin

Jak chcesz trzymac welonki to nie będziesz mógła trzymac ryb, które lubią znacznie cieplejszą wodę od nich
A co do żwirku to jak zmiesza biały z czarnym wyjdzie ci kaszanka. Musisz się zdecydowac jasny czy ciemny. A co do tego, która ryba lubi jasny lub ciemny to najpierw musisz się zdecydowac na jakiś gatunek bo jest ich tysiące i nikt ci nie odpowie na takie pytanie bo przecież nie wie co ci się podoba i co chcesz trzymac w baniaku.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 11:27:27 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2011, 11:08:27 »

Mój wujek ma welonki, gupiki, molinezje, glonojady, sumiki, żabki, neonki i danio w jednym akwarium i nic się nie dzieje, a woda 24 stopnie C. To źle?
Jak już pisałam, podobają mi się wszystkie ryby...więc nie możecie zaproponować mi paru gatunków, które będą dobrze ze sobą współgrały? A jeśli nie, to jaka będzie najlepsza temp. wody dla gatunków wymienionych powyżej?
P.S. Jestem dziewczyną.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2011, 11:26:51 »

To optymalna temperatura dla tych gatunków mogła by też wynosi 22 i była by lepsza. Te żabki to pewnie karliki szponiaste i dla nich ten Twój baniak 240 l jest za wysoki.
Co do tego, że jesteś dziewczyną to nie zaznaczyłaś tego, a misiu12 kojarzyło mi się inaczej bo jakbys była misia12 to nie było by problemu. (wprowadziłem zmiany  Wink)
Jak chcesz trzymac dużo różnych rybek to zacznij od tych mniej wymagających jak wspomniane gupiki, neonki, molinezje ewentualnie mieczyki. Z sumików to kiryski spiżowe, pstre
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 11:30:37 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2011, 11:31:34 »

Dwóch filtrów?!
Chyba lekka przesada...nie zamierzam wydawać 800zł na filtry!
To zależy od specyfiki zbiornika.
W akwarium roślinnym moze być jeden filtr, nawet wewnętrzny. Nie powinno być z tym problemu.
W akwariach biotopowych w ktorych brak jest roślin, jeden filtr może mieć ciężko.
Dwa filtry w dużych akwariach to najczęściej zestawienie:
- kubeł (biolog) + wewnętrzny (mechanik),
- kubeł (biolog) + kubeł (mechanik),
- wewnetrzny (biolog) + wwnętrzny (mechanik),
Nie polecam zestawień kubeł + kubeł bo filtry zewnętrzne sa najczęściej złymi mechanikami, najlepsza filtracja mechaniczna to mimo wszystko filtr wewnętrzny z dużą powierzchnią filtracyjną (gąbką) tak by zbierające się zanieczyszczenia nie zapchały szybko filtra.
Zostawienie w Twoim akwarium tylko kubła może powodować niedostateczne zbieranie zanieczyszczeń mechanicznych - odchodów, resztek pokarmów, fragmentów roślin. Za ich rozkład odpowiada podłoże które, szczególnie na początku może mieć z tym kłopot.

Akwarium 240l przy 120cm długości to już jednak spore szkło, stosując tylko jeden filtr będziesz miał raczej strefy stojącej wody a jeśli nie to i tak w pewnych miejscach akwarium będzie słabiej filtrowane.
Nie każe Ci wydawać 800zł na filtry ale wg mnie stosowanie jednego filtra i to zewnętrznego to pomyłka. Z biegiem czasu złoże biologiczne w filtrze przestaje odgrywać tak znaczącą role jak na początku i ważniejsza staje się filtracja mechaniczna z którą jedna rura umieszczona w jednym roku akwarium radzi sobie raczej średnio. Po prostu po przeciwległej stronie zbiornika względem rury ssącej będą zbierac się zanieczyszczenia, stąd lepiej zastosować słabszy kubeł + mechanik zamiast jednego, super mocnego filtra.

Pamietaj by filtracje dobierać pod specyfikę zbiornika, poczytaj też o zbiornikach typu LT gdzie wydajna filtracja uważana jest wręcz za szkodliwą i w zbiorniku stosuje się tylko filtr mechaniczny lub sam cyrkulator by poruszać taflę wody.
Pooglądaj też większe zbiorniki w dziale nasze akwaria, większośc ludzi stosuje jednak połaczenie 2 filtrów.
Pomijając kwestie wymienione wyżej, pozostaje jeszcze bezpieczeństwo. Podczas awarii jednego filtra i Twojej nieobecności w domu/mieszkaniu, kłopot masz gotowy. Przy 2 filtrach zawsze to wszystko jakoś poleci.

Jeśli będziesz na kupnie filtra polecam kupić model słabszy od tych polecanych do baniaka (przepływ wody itp.) i dokupić jakiś filtr mechaniczny.
W 240l polecam zestawienie fluval 205 + eheim pickUP lub,
JBL e700/900 + eheim pickUP
celowo polecam eheima bo świetnie sprawdza się jako mechanik a jego czyszczenie jest dziecinnie proste, bez wyciągania całego filtra z baniaka.
Jak widzisz, 800zł to nie jest. Nie jest to nawet połowa tej kwoty.
Oczywiście, to tylko moje zdanie.
Zrobisz jak chcesz.

Pozdrawiam.

Mój wujek ma 1 filtr przy akwarium 300l i nic się nie dzieje.
To zależy od akwarium, z resztą już o tym pisałem.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2011, 11:40:14 »

Jak chesz miec jeden filtr to najlepiej kubełek, może działac jak napisał mrs jako biolog lub mechanik (można go wypchac samą gąbką). Jest lepszy bo nie zajmuje miesca w baniaku. Może byc taki jak napisałaś w pierwszym poście Eihem lub Tetra, może byc też inny ale wtedy musi byc spory o przepływie conajmniej 1000 litrów na godzinę.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 11:48:15 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 06, 2011, 12:21:49 »

Dzięki za porady Wink
Na pewno się dostosuję.

Co do mojej płci - napisałam w celu informacyjnym, nie naskakuję na ciebie z tego powodu Smiley Zaraz zmienię w profilu.
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 06, 2011, 12:29:36 »

No więc mój filtr ma przepływ 1400l/h i jak czytałam - jest przeznaczony na akwaria 300-600l. Mam (tzn. jeszcze nie mam, dzisiaj wieczorem dopiero zamówię)
http://allegro.pl/promocja-filtr-zewnetrzny-1400l-h-cena-jakosc-i1427988129.html
ten filtr, z tym, że nie zamawiam go na allegro tylko w sklepie akwarystycznym. Ale to chyba nie ma większej różnicy. Dodam jeszcze, że filtr ma w sobie lampę UV. Ja zamawiam więc bardzo podobny do tego, tyle, że z lapmą UV.

Jeśli chodzi o "rodzaj" mojego akwarium, to będzie to akwarium roślinno - zwierzęce (nie wiem, jak to się nazywa specjalistycznie, a więc pisze, żeby wszystko było zrozumiałe) - będą w nim i rośliny, i ryby.

Będzie odpowiedni?
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 12:31:57 wysłane przez Misiu12 » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: