Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 240l - parę pytań  (Przeczytany 7739 razy)
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 06, 2011, 12:49:56 »

Ad.1
Jakie będziesz miała rośliny zależy od tego ile będziesz miał watów na litr, jakie nawożenie, czy będzie to na bazie ziemi ogrodowej itd.

Ad.2
Akcesoria można kupić wszędzie o podobnej cenie, najtaniej na allegro. Rośliny zawsze kupowałem na www.holenderskie.nazwa.pl i nie narzekam.

Ad.3
Do takiego akwarium można mieć masę różnych rybek. Ja bym na pewno szedł w stronę apisto (pielęgniczek). Zrezygnowałbym z welonek na rzecz ciekawszych roślin. Glonojady mogą być, tylko pytanie o jakie Ci konkretnie chodzi? Otosek czy zbrojnik niebieski czy coś jeszcze innego? Kiryski ryby stadne ok. 10 sztuk. Świetnie nadają się tu ryby labiryntowe: gurami, bojownik syjamski, prętnik karłowaty.

Ad.4
Nie ma czegoś jak najlepszy filtr. Powiedz najpierw ile jesteś w stanie maksymalnie zabulić za filtr. Jest to urządzenie bardzo ważne i nie powinno się na nim oszczędzać. Najlepszy będzie kubełkowy np. FLUVAL 305. Ten filtr co Ty podałaś według mnie nie jest najlepszy (tania chińszczyzna). Lepiej iść w stronę czegoś firmowego, bo z takim co pokazałaś nigdy nie wiadomo jaka będzie żywotność. Wiadomo, zawsze można mieć szczęście, ale po co ryzykować.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 12:53:27 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 06, 2011, 13:13:02 »

Ok, a więc kiryski dokupię.

Nie mam dokładnie tego filtra - podobny, ale z lampą UV.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 06, 2011, 20:27:52 »

To będziesz miała akwarium roślinno-ogólne lub roślinno-towarzyskie zapewne bo w typowym roślinnym większy nacisk stawia się na rośliny.
Co do kubełka to będzie odpowiedni mam nadzieje, że posiada coś takiego jak deszczownię zwiększy ona lepsze rozprowadzenie przefiltrowanej wody po akwarium i zmniejszy efekt o, którym pisał mrs.
Jakie planujesz oświetlenie bo to też istotny szczegół jeżeli ma byc sporo roślin.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Luty 06, 2011, 22:14:35 »

Deszczownię ma, spokojnie. Czytałam komentarze, że dość krucha w budowie, ale jak się będę delikatni obchodziła to mam nadzieję, że nic nie zepsuję i nie połamię.

Co do oświetlenia - tak właściwie to planują rodzice i ja nie wiem dokładnie, jakie tam ma być oświetlenie. Akwarium jest używane, a więc wiem, że są dwie świetlówki dość mocne, a cała góra (od wewnętrznej strony) akwarium jest pokryta jakąś folią, która zapobiega...nie wiem czemu, szczerze mówiąc Cheesy
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 06, 2011, 22:29:30 »

Ta przyklejona folia raczej pomaga, a nie zapobiega. Pomaga w odbiciu światła tak aby było go więcej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2011, 16:51:20 »

Aha Smiley No więc jest ta folia Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: