tomaszgebala
Nowy

|
 |
« : Grudzień 22, 2003, 20:20:17 » |
|
w jaki sposób należy przygotować łupinę kokosa przed włożeniem jej do akwarium? Czy może ona powodować zaburzenia równowagi biologicznej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2003, 21:49:48 » |
|
Nie zaburza. Moje kokoski najpierw dokładnie pozbawiałam białej części baaardo dokładnie a potem albo sparzałam albo można pogotować. Do wyboru. Ostudzić i włożyć nie wypływa. P.S musze zrobić jeszcze pare bo sie meeki o jednego biją 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2003, 10:45:24 » |
|
Moje dwa kokosy są zajęte przez glonojady ale samiec ostatnio się przeżucił na gąbkę od filtra...
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2003, 23:08:57 » |
|
Jeśli kokos ma mieć mały otwór "wlotowy". To łatwiej pozbędziesz się białego miąższu jeśli pozostawisz orzech z nawierconym już otworem w ciepłym miejscu i poczekasz aż miąż wyschnie. Wtedy z łatwością odchodzi od łupiny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2003, 16:32:50 » |
|
Wyczyszczoną z białego miąszu skorupę powinieneś wyparzyć lub pogotowac tak jak pisał jeden z poprzedników. Bo po zwykłym kilkudniowym moczeniu (jak to gidześ wyczytałem) skorupa może potem w akwarium zacząć pleśnieć (tak miałem :/ ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leny
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2004, 20:34:15 » |
|
CZy kokos po wygotowaniu będzie barwił wodę ( JA TEGO CHCĘ !!! )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymoniaq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2004, 20:41:27 » |
|
Jedynie nieznacznie, z tego co wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2004, 21:05:02 » |
|
Nie kokos nie barwi wody oraz nie zmienia znacząco składu chemicznego wody. Można zamiast kokosa posłuzyć sie korzeniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2004, 22:03:28 » |
|
Do zabarwienia wody na herbatkę mozesz urzyć torfu, liści dębowych lub szyszek olchowych, ale to automatycznie zakwasza wodę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2004, 15:11:13 » |
|
Jeśli chcesz szybko i znacząco zmienić barwę wody to polecam szyszki olchowe. ja trochę przesadziłem bo oprócz korzeni, łupin i torfu wrzuciłem około 20 szyszek i mam kolor mocnej herbaty, ale kąsacze to podobno lubią. Zrobiłem również eksperyment, wrzucając jedną szyszkę do słoika litrowego i ...po tygodniu była mocna herbatka, więc uważaj. Olchy znajdziesz przy brzegach rzek lub na mokradłach. PH nie udało mi się jednak obniżyć obniżyć. Może macie pomysł jak obniżyć na stałe pH. Czy obiżenie twardości coś da, bo myślę o zakupie filtra do wody z kationitem???
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
@rti
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2005, 13:27:33 » |
|
Wiecie co jak ja ostatnio przygotowywałem kokosa to gotowałem go 6 razy i karzdy raz w nowej wodzie. kokos za karzdym razem puszczał okropne ilości tłuszczu. a jak go włożyłem go do baniaczka to po jednej nocy woda zmętniała i zrobiła się okrutnie "herbatkowa"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2005, 18:04:07 » |
|
a dobrze go "wydrenowałeś"? moze zostaly w srodku resztki miąższu. u mnie nawet bez gotowania kokos sprawuje sie bardzo dobrze. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@rti
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2005, 07:58:59 » |
|
Wyczyszczony był idealnie a i trochę czasu sechł sobie na kaloryferku (4 miesiące) tak więc nie wiem dlaczego tak się stało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 31, 2005, 16:55:55 » |
|
Moj kokos barwil wode ale tylko przed wygotowaniem go w soli. Ale tylko jeden. Drugi nie barwil nawet przy gotowaniu wiec moze to zalezy jaki to gatunek. (a jest ich wiele jak jablek...)
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
|