kamil19975
Zainteresowany

|
 |
« : Październik 09, 2010, 18:29:48 » |
|
Cześć . Chcę jakoś urozmaicić moje akwa i mam pytanko jakie korzenie mogę do niego włożyć i co musze zrobić zanim go tam włożę ?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2010, 18:36:43 » |
|
Najlepsze korzenie są z drzew : dąb, olcha i wierzba. Przed włożeniem korzenia do akwarium usuń z niego korę i tak długo trzymaj w wodzie, aż nie będzie wypływał na powierzchnię. Następnie wygotowuj go przez kilka godzin w roztworze soli kuchennej (0,5 kg/10 l wody), zwracając uwagę, aby całe były zalane wodą. Po wygotowaniu płuczemy korzenie bieżącą wodą. Albo po prostu kupujesz z zoologicznego jeżeli masz kaskę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamil19975
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2010, 18:38:28 » |
|
a Ile takie kosztują. A jeśli nie mam w okolicy tych drzew to co??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2010, 18:45:51 » |
|
Poszukaj na portalach aukcyjnych. Jest tam pełno korzeni, pogląd na cenę będziesz miał. Jeżeli takie drzewa nie rosną w Twojej okolicy to pozostaje wyjazd poza okolice zamieszkania  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 09, 2010, 18:47:23 » |
|
Ceny są różne, np. jak patrzyłem w sklepie zoologicznym "Karina" to niektóre malutkie korzonki kosztowały po 20 zł, a w prywatnym sklepie kupiłem o wiele, wiele większy za tą samą cenę, może chodzi o jakość nie wiem, bo nie podali z jakiego drzewa pochodzi korzeń. Najlepiej nadające się korzenie to te co napisałem wyżej i niektóre drzewa owocowe, których niestety nie wymienię  Z tego co podają różne strony i użytkownicy to większość chwali sobie korzenie dębu, jako najwytrwalszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamil19975
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 09, 2010, 18:58:06 » |
|
ok dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2010, 20:41:03 » |
|
jak wygotujesz korzenie to szybciej Ci zatoną , brzoza " iva"bardzo dobrze nadaje się do aqwa ma kręcone gałązki..super efekt.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 20:44:49 wysłane przez koper112 »
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2010, 12:20:46 » |
|
Witam to mój pierwszy post na tym forum, więc po pierwsze witam wszystkich  Może temat od 6 dni nie był poruszany, ale mam w związku z nim małe pytanie, mianowicie : Czy ten korzeń (przykładowo dębu) ma być suchy ? Czy może mam się podkopać pod drzewo i wyciąć siekierą ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2010, 12:46:54 » |
|
Podstawowa rzecz - korzeń nie może być zaatakowany próchnicą. Jeśli do wody włożysz nadpróchniały korzeń, woda przyspieszy procesy gnilne, a korzeń, który miał być dekoracją stanie się problemem. Jeśli gdzieś koło Ciebie budują drogę, masz szanse znaleźć tam usunięte z ziemi korzenie po ściętych drzewach. Są martwe ale jeszcze nie spróchniałe. Trzeba mieć tylko pewność, że to nie korzeń żywicznego drzewa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2010, 12:56:49 » |
|
Oczywiście, że próchnica jest nie do przyjęcia, aż takim laikiem nie jestem  Czyli korzeń musi być suchy, żeby zacząć te wszystkie wygotowania w solance itd? Nie spróchniałe czyli bez próchnicy, czy czego ? Bo każdy może interpretować ten wyraz na swój sposób 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 25, 2010, 08:24:36 » |
|
Korzeń, jeśli nie jest wyjęty z jakiegoś stawu torfowiska itp. powinien być suchy moim zdaniem. Wówczas trzeba będzie go moczyć chyba nawet miesiącami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 25, 2010, 16:28:01 » |
|
A nie można pod suszyć jakąś mikrofalą albo piekarnikiem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Suchyy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 26, 2010, 11:22:26 » |
|
hehehe po co Ty chcesz pchac go do piekarnika ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 26, 2010, 13:54:45 » |
|
Żeby wysechł i żadne pasożyty w nim nie przeżyły ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|