Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzenie  (Przeczytany 4631 razy)
kamil19975
Zainteresowany
**

« : Październik 09, 2010, 18:29:48 »

Cześć . Chcę jakoś urozmaicić moje akwa i mam pytanko jakie korzenie mogę do niego włożyć i co musze zrobić zanim go tam włożę ??   Wink
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2010, 18:36:43 »

Najlepsze korzenie są z drzew : dąb, olcha i wierzba. Przed włożeniem korzenia do akwarium usuń z niego korę i tak długo trzymaj w wodzie, aż nie będzie wypływał na powierzchnię. Następnie wygotowuj go przez kilka godzin w roztworze soli kuchennej (0,5 kg/10 l wody), zwracając uwagę, aby całe były zalane wodą. Po wygotowaniu płuczemy korzenie bieżącą wodą.

Albo po prostu kupujesz z zoologicznego jeżeli masz kaskę Smiley .
kamil19975
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2010, 18:38:28 »

a Ile takie kosztują. A jeśli nie mam w okolicy tych drzew to co??
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2010, 18:45:51 »

Poszukaj na portalach aukcyjnych. Jest tam pełno korzeni, pogląd na cenę będziesz miał.
Jeżeli takie drzewa nie rosną w Twojej okolicy to pozostaje wyjazd poza okolice zamieszkania Wink

Pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 09, 2010, 18:47:23 »

Ceny są różne, np. jak patrzyłem w sklepie zoologicznym "Karina" to niektóre malutkie korzonki kosztowały po 20 zł, a w prywatnym sklepie kupiłem o wiele, wiele większy za tą samą cenę, może chodzi o jakość nie wiem, bo nie podali z jakiego drzewa pochodzi korzeń. Najlepiej nadające się korzenie to te co napisałem wyżej i niektóre drzewa owocowe, których niestety nie wymienię Sad  Z tego co podają różne strony i użytkownicy to większość chwali sobie korzenie dębu, jako najwytrwalszy.
kamil19975
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 09, 2010, 18:58:06 »

ok dzięki
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2010, 22:44:35 »

Za 20zł możesz już mieć fajny korzeń. Też mam zamiar kupować i chyba będą kupował z tego sklepu:
http://holenderskie.nazwa.pl/index.php?d=katalog&k_id=23&tryb=1

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2010, 20:41:03 »

jak wygotujesz korzenie to szybciej Ci zatoną , brzoza " iva"bardzo dobrze nadaje się do aqwa ma kręcone gałązki..super efekt.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 20:44:49 wysłane przez koper112 » Zapisane

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2010, 12:20:46 »

Witam to mój pierwszy post na tym forum, więc po pierwsze witam wszystkich Smiley
Może temat od 6 dni nie był poruszany, ale mam w związku z nim małe pytanie, mianowicie :
Czy ten korzeń (przykładowo dębu) ma być suchy ? Czy może mam się podkopać pod drzewo i wyciąć siekierą ?  Grin
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2010, 12:46:54 »

Podstawowa rzecz - korzeń nie może być zaatakowany próchnicą. Jeśli do wody włożysz nadpróchniały korzeń, woda przyspieszy procesy gnilne, a korzeń, który miał być dekoracją stanie się problemem.
Jeśli gdzieś koło Ciebie budują drogę, masz szanse znaleźć tam usunięte z ziemi korzenie po ściętych drzewach. Są martwe ale jeszcze nie spróchniałe. Trzeba mieć tylko pewność, że to nie korzeń żywicznego drzewa.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2010, 12:56:49 »

Oczywiście, że próchnica jest nie do przyjęcia, aż takim laikiem nie jestem Smiley
Czyli korzeń musi być suchy, żeby zacząć te wszystkie wygotowania w solance itd?
Nie spróchniałe czyli bez próchnicy, czy czego ? Bo każdy może interpretować ten wyraz na swój sposób  Grin
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 25, 2010, 08:24:36 »

Korzeń, jeśli nie jest wyjęty z jakiegoś stawu torfowiska itp. powinien być suchy moim zdaniem. Wówczas trzeba będzie go moczyć chyba nawet miesiącami.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #12 : Październik 25, 2010, 16:28:01 »

A nie można pod suszyć jakąś mikrofalą albo piekarnikiem?
Suchyy
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 26, 2010, 11:22:26 »

hehehe po co Ty chcesz pchac go do piekarnika ?
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #14 : Październik 26, 2010, 13:54:45 »

Żeby wysechł i żadne pasożyty w nim nie przeżyły ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: