Pavlo86
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 05, 2011, 14:44:03 » |
|
Po ostatniej podmianie wody zrobiła mi sie biała woda i jak sie jej przyjrzec to widac w niej pływające mały brązowy pyłek czy to moze być zakwit pierwotniakow  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2011, 18:26:25 » |
|
tak to pierwotniaki, ile zrobiłes tej podmiany?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavlo86
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2011, 00:30:07 » |
|
podmiany zrobiłem ok 40% całej wody. Powiedzcie jak sie tego pozbyc jak najszybciej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafał 999
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2011, 00:32:44 » |
|
tylko FMC
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavlo86
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2011, 10:30:52 » |
|
Gdzieś na necie wyczytałem ze dolanie bardzo małej ilości wody utlenionej do akwa pomaga w walce z tym świństwem. Prubował ktoś z was lub słyszał o tym, czy nie zaszkodzi to rybom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2011, 15:36:39 » |
|
nic nie dolewaj to samo przeminie, a pojawia sie od nagłego skoku organiki w wodzie sprawdz czy ryba ci jakas nie zdechła, przy okazji odmul dno i wyczysc filtry ( koniecznie w wodzie spuszczonej z akwarium) jeszcze druga mozliwosc powodów zmetnienia to wybicie bakterii po przemyciu wkładów filtra w wodzie kranowej lub stosowaniu jakis leków w tedy moze skoczyc amoniak/NO2 postaraj sie ryby karmic mniejszym porcjami pokarmu przez tydzien - dwa tygodnie jesli nie masz teraz przyduchy bez napowietrzania to go wyłacz bo szkodzi roslinom ( a zdrowe rosliny to brak glonów  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2011, 20:59:05 » |
|
Po ostatniej podmianie wody zrobiła mi sie biała woda i jak sie jej przyjrzec to widac w niej pływające mały brązowy pyłek czy to moze być zakwit pierwotniakow  Ile taki stan rzeczy się utrzymuje ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavlo86
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2011, 09:29:09 » |
|
juz od środy gdy zrobiłem podmiane. Dzisiaj jest juz minimalna poprawa ale nadal mleko. Czy dodatkowa podmianka nie pogorszy tego czy moge zrobic małą podmianę wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2011, 12:45:00 » |
|
Kwestia tego jakie masz parametry wody, tej w akwa i w kranie. Na twoim miejscu nie włączałbym światła i zasłoniłbym akwarium przez dwa dni. Oczywiście powyższy zabieg wykonałbym po sprawdzeniu parametrów wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2011, 13:38:03 » |
|
juz od środy gdy zrobiłem podmiane. Dzisiaj jest juz minimalna poprawa ale nadal mleko. Czy dodatkowa podmianka nie pogorszy tego czy moge zrobic małą podmianę wody?
Zastanawiam się czy czasami nie grzebałeś w filtrze, nie płukałeś wkładów... Jak długo "hula" akwarium? "Zakwit" pierwotniaków jest często spotykaną przypadłością w nowo zakładanych akwariach, do których zbyt szybko dodano zbyt wiele ryb. Bywa też skutkiem zbyt dużej podmiany wody (n.p. ponad 60%, co powoduje destabilizację zbiornika). Ze strony: http://mojeakwarium120.awardspace.com/met.htmlMoże zbyt dużą podmianę wykonałeś... Może robisz podmiany zbyt często... (co ile je robisz?)
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
Pavlo86
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2011, 14:03:07 » |
|
Akwarium zalane w połowe grudnia. Faktycznie płukalem gąbki z filtra ale w wodzie zlanej z akwa. Podmiany robie raz na tydzień około 30% ale wtedy zrobiłem wiekszą około 40-50%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 07, 2011, 16:13:01 » |
|
ludzie robią co tydzień duze podmiany ( 50%) i nie mają takich problemów, no chyba ze wlałes wode prosto z kranu nawet nie odstaną
zmetnienie przeminie jak zniknie powód, np brudy, odmul dno i spokojnie czekaj, jeszcze jedna podmiana nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2011, 18:28:22 » |
|
ludzie robią co tydzień duze podmiany ( 50%) i nie mają takich problemów
W ustabilizowanych i dojrzałych baniaczkach owszem. A my tu mamy: Akwarium zalane w połowe grudnia
a więc jeśzcze dość świeże i moim zdaniem ciągle nieustabilizowane. Podmiana 40-50% zaszkodziła. Ale jak napisał Pethro - wszystko powinno z czasem wrócić do normy. Byle nie grzebać niepotrzebnie i dać zbiornikowi czas dojrzeć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2011, 00:28:56 » |
|
Sirius przy żyznych podłożach trzeba robić ogromne podmiany od samego początku i jakoś to funkcjonuje, w końcu większość bakterii siedzi w podłożu i filtrze. Niektórzy mają lampy uv a nie widziałem by powodowało to jakieś wielkie szkody w zbiorniku.
Pavlo86 wlałeś wodę z kranu czy odczekałeś dobę by ulotnił się chlor??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 08, 2011, 08:41:26 » |
|
Wiadomo, że w toni wody unosi się sporo bakterii nitryfikacyjnych. Dużo dużo więcej jest ich w podłożu i filtrze. Jeśli dokonujemy tylko podmiany to usuwamy część bakterii z toni wodnej i tu nic złego dziać się nie powinno nawet przy 50-60% podmianie. Jeśli taką podmianę połączymy z odmulaniem, a więc usuniemy spore ilości bakterii z podłoża i nie daj Boże zalejemy zbiornik wodą nieodstaną (chlorowaną) - prosimy się o kłopoty, bo w pierwszej kolejności ubijemy sporo bakterii, które w zbiorniku pozostały (jak działa chlor- każdy chyba wie). Już sama duża podmiana połączona z odmulaniem destabilizuje zbiornik i moja trochę czasu zanim podłoże znowu zostanie zasiedlone. Problemu nie ma kiedy woda jest ozonowana. Lałem taką do swojego zbiornika przy podmianach 40% połączonych z odmulaniem i nic złego się nie działo. Ale raz w takiej wodzie przepłukałem dwa z trzech koszy filtra. Na drugi dzień miałem mleczną wodę. Co do żyznych podłoży - zauważ, że jeśli już się je odmula to delikatnie, tylko tyle aby zebrać zanieczyszczenia z górnej warstwy. Jeśli "wjedziesz" odmulaczem głębiej w podłoże, uwolni się dość sporo różnych substancji, które mogą zaszkodzić. Osobiście nie słyszałem aby ktoś odmulał podłoże z ziemią, podłoża ADA czy AS Aqua-Artu. Znam dwóch, którzy pod żwirem mają Biogrunt - oni zbierają wężem tylko to co leży na powierzchni podłoża, głębiej już nie grzebią. Jak to się robi z innymi substratami - nie wiem bo nigdy z nich nie korzystałem. Ale dla mnie jedno jest pewne - jak mam żyzne podłoże to lepiej za bardzo w nim nie grzebać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|