Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda  (Przeczytany 11802 razy)
justyna13
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2009, 21:38:03 »

Witam! Good !
Od jakiegoś miesiąca mam akwarium (to już moje trzecie w życiu),54litry - malutkie.Po kupieniu akwarium przepłukałam żwirek,kamienie, posadziłam rośliny, włączyłam grzałkę, uruchomiłam filtr. dodałam także uzdatniacza do wody "aqua save" oraz tabletkę powodującą powstanie "pożytecznych bakterii". po jakiś 5 dniach wpuściłam rybki.Wszystko było ok, ale po jakimś tygodniu woda zrobiła się żółta. Był to mój błąd bo nie wygotowałam kupionego korzenia. Uruchomiliśmy akwarium na nowo po raz drugi.I znowu wszystko było ok, ale po jakimś czasie okazało się, że rybki mają rybią ospę - udało mi się je wyleczyć, ale i tak trochę mi padło.  Po wyleczeniu rybek, w akwarium było bardzo brudno, więc spuściłam 3/4 wody i wyczyściłam filtr oraz dno. Niestety przez cały czas woda w akwarium jest mętna i wygląda jak mleko. Tak na prawdę to była czysta przez dosłownie 1 dzień. Jest tak mętna, że nie prawie nie widać ryb, widać na parę centymetrów. Nie chce po raz kolejny wymieniać wody, bo to chyba nie ma sensu. Wyjęłam korzeń, podejrzane kamienie (sądziłam że to one powodują zmętnienie wody), zastanawiam się czy to przypadkiem żwirek nie powoduję zmętnienia wody (kupiłam bardzo jasny - prawie biały, w sklepie z akwariami).Nie mam pojęcia co zrobić i powiem szczerze, że bardzo mnie drażni taka mętna woda. Człowiek się stara i bez efektów, a rybki tak pięknie wyglądają w czystej, przeźroczystej wodzie Sad(. Ostatnio wyczytałam na forum o pierwotniakach, więc od wczoraj nie palę światła w akwarium - ale nie wiem czy to coś da. Proszę o pomoc, bo aż się człowiekowi odechciewa akwarium jak się i nic to nie daje.

P.S. Po tej tabletce na pożyteczne bakterie woda był po prostu tragiczna i padały ryby, więc zaczęłam wszystko od nowa.
Moje rybki: para mieczyków, platek, molinezji, 4 gupiki, kirysek, glonojad, prętnik (1 padł), gurami (1 padło),1 hokejówka (3 padły) oraz 2 miedziki, padły też wszystkie neonki. Tak wiem, że trochę tego dużo:)).

Z góry dziękuje za rady i pomoc Cheesy
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2009, 21:46:14 »

Więc tak,

1. Twoe akwarium nie dojrzewało, wpuściłaś ryby przed szczytem azotowym (powinno stać 2-3 tyg). Wypuściłaś 3/4 wody i dojrzewanie zaczęło się od nowa. Czyli błąd na starcie. No ale mleko się rozlało. Ryby zdechły prawdopodobnie zatrute zwiążkami azotu a nie po bakteriach nitryfikacyjnych,.
2.Białe mleko to prawdopodobnie zakwit pierwotniaków, częste w dojrzewającym zbiorniku. To brunatne z korzenia to kwasy humusowe,.
Na zakwicie pierwotniaków się nie znam, ominęło mnie to na szczęśćie ale to co zrobiłabym:
a. zmierzyć poziom związków azotu, głownie no2 i \no3
b. ak płukałaś filtr? Nie płukać, tylko zaszczepić bakteriami nitryfikacyjnymi
c. nie wiem jakie masz stężenie azotanów, ale podmianka wody co 2-3 dni około 20% powinna je wyeliminować. Nie bój się lać bakterii nitryfikacynych,
Wrzuć na taflę wody rzęsę wodną a eszcze lepiej pistię (łatwiej się jej potem pozbyć)
Jak długo świecisz? Jak czyścisz filtr? Ile masz roślin?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2009, 21:49:29 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
justyna13
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2009, 11:42:43 »

No właśnie niestety wypłukałam filtr, teraz wiem, że nie powinnam płukać wodą z kranu.Mam 6 roślin (2 dość duże). Co do światła to świeci się w ciągu dnia, od 6.00 gdzieś do 21. Za długo? Wyłączam światło na noc, filtr i napowietrzanie działa cały czas.
Wyczytałam na forum, że można w filtr włożyć aktywny węgiel. Pomoże? Bo mam zwykły filtr z gąbką. Aha i jak wprowadzić wspomniane bakterie nitryfikacyjne?? ::)Aha a jamie powinno być stężenie azotanów??
Dziękuje za pomoc
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 11:44:23 wysłane przez justyna13 » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2009, 11:54:01 »

IHMO nie powinno sie swieci dluzej niz 12h. Ja swiece od 9 do 21. Filtr aktywny pochlania wszystkie zwiazki z wody, rozniez mineraly. Po kilku dniach nalezy go wyjac, zeby nie zwracal pochlonietych zwiazkow do wody. Nie wiem czy pomoze, na logike powinno.
Bakterie nitryfikacyjne pojawiaja sie same jesli zbiornik stoi miesiac i jest co rozlozyc. Istnieja syropki i pastylki z przetrwalnikami, ale osobiscie nie wierze w ich skutecznosc.
Stezenie NO2 koniecznie musi wynosic 0,0.
No3 jest nawet tolerowalne w stezeniu ponizej 40ppm. Podobno nawet przy tym rosliny lepiej rosna (glony tez).

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
justyna13
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2009, 21:44:12 »

Wymieniłam dziś 20% wody, wsadziłam do filtra aktywny węgiel i dalej nie świecę światła (te 2 dni bez światła pomogły woda wygląda lepiej). Mam nadzieje, że moje "zabiegi" nie przyniosą odwrotnego skutku. A jutro kupię testy.
P.S. Wsadziłam do akwarium korzeń, a w zasadzie połowę z niego.
Zobaczymy jutro pozdrawiam!!
justyna13
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 20:16:03 »

No i niestety wszystko na nic, ani nie pomogło zaciemnienie, ani wymiana 20% wody, woda znowu jak mleko!!! Co robić??
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: