Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « kwaśniejąca woda i czarny nalot
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kwaśniejąca woda i czarny nalot  (Przeczytany 3128 razy)
noir^_^
Zainteresowany
**

« : Grudzień 20, 2010, 21:01:32 »

Mam akwarium 63l, amazonia (przynajmniej kiedyś tak było bo woda przestała być herbaciana).
Ostatnio zauważyłam że zaczęła kwaśnieć mi woda, pH jest poniżej skali testów (poniżej 6,2) ma szczęście rybom wydaje się to nie przeszkadzać. Zauważyłam, że od jakiegoś czasu ryby mają problem ze zjedzeniem płatków jakby były za twarde (Supervit Tropicala) na dnie pojawiają się ogromne ilości mułu. Staram się mniej karmić ryby, podmieniam wodę ale to nic nie daje. Ostatnio zauważyłam też czarny nalot na korzeniu i jednej z roślin, wygląda jak smoła - taki czarny glut, bez problemu można to zdjąć ręką.

Co zrobić z pH? Już myślałam o dodaniu KOH.
I co to za dziwne czarne "gluty"?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2010, 21:54:12 »

te gluty jak to określiłeś to pewnie jakieś cyjanobakterie, jeśli masz muł to dlaczego go nie odmulasz?
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2010, 22:08:15 »

Odmulam ale on rośnie w zastraszającym tempie :/ właśnie go zebrałam, żeby to zrobić musiałam odciągnąć 20l wody. Dolałam trochę nowej z RO a reszta się sączy i wróci do zbiornika. Wcześniej dolałam też kranówkę to pH podskoczyło do 6,7. Zastanawia mnie czy możliwe jest że z jakiegoś powodu wyginęły mi bakterie nitryfikacyjne i dla tego tak równowaga się posuła?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2010, 22:13:06 »

te glony pojawiają sie dlatego ze masz muł, bakterie nitryfikacyjne i denitryfikacyjne nie przerobią tak szybko tego mułu jak cyjanobakterie Wink musisz sie go pozbywać na bierząco mechanicznie
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2010, 20:44:15 »

Tak jak przedmówca.
A kwaśnienie to pewno kumulacja azotanów. One też mają wpływ na plagę cyjano.
Za dużo azotanów lub też ich brak (w twoim przypadku to pierwsze) wpływa na nie pobudzająco.

Akwarium i hydroponika
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2010, 21:25:34 »

Tak trudno poszukać?
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=26908 masz tam o cyjanach.
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2010, 21:54:44 »

Za rzadko i za mało podmieniana woda i wcześniej wymienione, nie wlewaj przesączonej z powrotem, stara woda zawsze kwaśnieje.
Inna sprawa że jeśli to amazonia i czarne wody - podłoże powinno zawierać torf, a woda może mieć pH5,0 a nawet mniej zależnie od rodzaju rybek.
U mnie długo było pH 5,0 teraz podwyższyłem do około 6. Korzeń bym wyjął i ponownie wypreparował. Odmulaj, czyść i podmieniaj wodę.

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: