Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kationit  (Przeczytany 7319 razy)
kamillol112
Nowy
*

« : Sierpień 05, 2009, 11:30:33 »

witam wszystkich moje pytanie odnosi sie do kationitu ktory kupilem a nigdzie nie pisze czy to forma sodowa czy wodorowa

czy da sie jakos przejsc z formy sodowej do wodorowej i odwrotnie ?
jak tak to czym to mozna zrobic jak przebiga proces takiej przemiany
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2009, 11:45:51 »

Sprawdź pH wody po przepuszczeniu przez kationit, jeśli będzie niższe niż wody przed katiomitem to masz formę wodorową, jeśli sie nie zmieni to formę sodową.
Żeby zmienić formę sodową w wodorową wystarczy przez kationit przepuścić kilkakrotnie 5-8 % kwas solny (HCl). Dla reakcji odwrotnej przez kationit przepuszczamy około 10-20 % roztwór soli kuchennej (NaCl).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 11:47:49 wysłane przez Stiep » Zapisane

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2009, 13:10:06 »

hmm to po co ten podzial na wodorowy i sodowy jak w kazdej chwili mozna przerobic

wiec jesli bym chcial to ten kationit co mam dziele na pol  czesc przelewam roztworem soli kuchennej a pozostala roztworem hcl i moge zrobic 2 kolumny ??
jest jakas roznica przez ktora kolumne przepuszcze jako pierwsza ?
kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2009, 13:47:25 »

i ostatnie pytanie
jest jakas okreslona liczba regeneracji jesli kationit nie zostanie zniszczony zbyt wysokim stężeniem kwasu
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2009, 14:27:19 »

To zależy co chcesz osiągnąć. Kationit wodorowy obniża twardość ogólną i węglanową. Sodowy powinien tylko obniżyć ogólną nie ruszając węglanów. Tak więc ja decydował bym się albo na wodorowy albo na sodowy. Dodatkowo sodowy ma tą wadę że może spowodować nagromadzenie się kationów sodu w akwarium.
Nie widziałem jeszcze takiego układu kolumn, ale jeśli sie na to zdecydujesz do najpierw daj sodowy, potem wodorowy. W przeciwnym razie zakwaszona woda z wodorowego wymywała by jony wapnia i magnezu zaadsorbowane w sodowym.
Dwie kolumny stosuje się najczęściej do całkowitego "zdejonizowania wody". Do jednej daje się kationit, do drugiej anionit. Widziałem kiedyś układ z około 10-15 kolumnami, ale był on używany w laboratorium chemicznym.

Jeśli nie przesaadzisz ze stężeniem kwasu (5-8%) oraz czasem regeneracji (około 1 godzina) to można taki kationit regenerować wielokrotnie. Ile razy dokładnie jeszcze nie wiem, mój działa już ponad rok bez zauważalnego obniżenia zdolności jonowymiennej.

20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2009, 16:01:37 »

wiem ze temat kationitu byl poruszany wielokrotnie ale mysle ze ten pozwoli osoba nie pewnym co do formy swojego kationitu rozwiazac problem

zdecyduje sie jednak na wodorowy i pare gram zrobie sodowego
w innym temacie ktos pisal ze mozna stosowac kationity w rownych stosunkach

ostatnie chyba pytanie przychodzi mi do glowy to jak zrobie kolumne w plastikowej butelce to jak bede chcial przelac roztwor hcl to nie rozpusci butelki czy cos podobnego ?
kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2009, 16:04:25 »

no i tak po regeneracji konieczne jest pozbycie sie roztworu kwasu no i przelewamy wode ktora nastepnie wylewamy itd
pukanie ciagle nie ma sensu bo znowu prowadzimy do starzenia sie
wiec jest jakis sposob na sprawdzenie ze juz wypukany ?
jakie sa skutki dostania sie sladowych ilosci hcl do akwa
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2009, 21:21:17 »

Butelce od kwasu o takim stężeniu nic się nie stanie - sprawdzone.
Ja 500 ml kationitu po regeneracji przemywam około 5 litrami wody, wydaje mi się że wystarczy. Jeśli nie do końca wymyjesz kwas to najwyżej obniży ci sie pH w akwarium, zreszta woda po kationicie wodorowym i tak bedzie zakwaszona do poziomu 4-5.

Sposobem na sprawdzenie obecności kwasu solnego byłaby jakaś reakcje charakterystyczna na aniony chlorkowe, np. strącanie osadu chlorku srebra przy pomocy azotanu srebra, ale ponieważ w zwykłek wodzie kranowej też występują chlorki, więc trzeba by zrobiś reakcję ilościowo i porównać. Moim zdaniem gra nie warta zachodu.

kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 05, 2009, 23:20:40 »

nie no spoko myslalem o kakadu... a to nie jest rybka o wymaganiach palet co do czystosci wody powinno byc ok

jeszcze mam pytanie
to jakie sa roznice w sprzedawanym kationicie wodorowymi sodowym skoro mozna przerobic na jaki sie chce
kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 06, 2009, 08:38:20 »

ostatina rzecz przychodzi mi do glowy moze durna ale zapytam

przelewam tym roztworem hcl to to co przeleci mozna przelac jeszcze raz ?? czy do wylania
ile roztworu potrzeba do zregenerowania 1/2l kationitu
czy hcl koniecznie trzeba rozcienczyc destylowana ?

to chyba tyle z gory dziekuje za odp
jesli bede jeszcze cos potrzebowal to napisze
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 06, 2009, 10:32:50 »

Różnic właściwie nie ma , zazwyczaj to usieciowany sulfonowany polistyren, różnica jest właściwie tylko w formie.
Roztwór HCl jest wielokrotnego użytku, ja 1 litrem regeneruję już jakieś pół roku. Za każdym razem przelewam ten litr jakieś 5 razy.
Do rozcieńczenia lepsza jest oczywiście woda destylowana, ale jak przygotujesz na kranówce to tragedii ne będzie.

kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 06, 2009, 13:25:42 »

jak mam kwas o stezeniu 35% 1l to musze rozcienczyc 6 litrami wody i wyjdzie 5,...% ?
a jaka zawartosc soli na litr solatnki ??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 13:28:04 wysłane przez kamillol112 » Zapisane
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 06, 2009, 20:19:25 »

Jeśli rozcieńczysz dokładnie 1 kg (nie litr) tego kwasu 6 litrami wody to dostaniesz stężenie dokładnie 5%.
Z solanką nie miałem do czynienia więc pewny nie jestem, ale stawiam na stężenie około 10-15%.

kamillol112
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 06, 2009, 22:25:49 »

ja myslalem ze hcl mozna zakupic w plynie a nie w postaci stalej
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 07, 2009, 12:06:52 »

Oczywiście że w płynie, ale w stężeniach procentowych opierasz się na masie, nie na objętości roztworu. Jeśli chcesz objętość potrzebnego kwasu to musisz mase podzielić przez gęstość stężonego kwasu.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: