Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak zbic fe w akwarium  (Przeczytany 4968 razy)
skiro
Nowy
*

« : Lipiec 24, 2010, 11:55:29 »

witam wszystkich,mam prozbe,czy ktos wie jak zbic fe w akwarium mam go az fe-1.0 wg testu jbl wogole z no2-0.2 tez cos nie tak,a po4 po tescie sery pokazuje 0.5do0.7,mam tez w podlozu troche nawozu dla roslin tez sery,ph7dozowane komputerem akwariowym,kh10,no310,akwarium po calkowitej kwaranntanie z powodu inwazji slimakow jest okolo 3misiecy,od zalozenia,moze wie ktos jak to zbic czy zostaje wymiana wody Sad,z gory,bardzo dziekuje
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2010, 12:52:32 »

Najlepszym sposobem na zbicie Fe i pozostałych parametrów będzie częsta podmiana wody. Czemu Kh takie duże? Chyba rzadko wodę podmieniasz. Woda w akwarium to kranovit? Stosowałeś jakąś chemie?

A na ślimaki bocja wspaniała i żadnej kwarantanny. Tylko nie każdy może sobie na nią pozwolić ze względu na wielkość akwarium.

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
skiro
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2010, 13:13:44 »

bocje to jam mam 4 wtym 2 10cm,a co do chemi to tylko na to zeby zbic po4,i chemie na glony,a co do slimakow to nie bylo wyjscia,bo dno mi sie ruszalo,przestalem nad tym panowac wode podmieniam co 2 tygodnie,ale to jest woda odstana z pompy ktora ciagnie wode z ziemi,i po4 bylo ok w tej wodzie wszytko zmienia sie w akwarium
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2010, 13:25:09 »

A jaka obsada ? Może akwarium przerybione dlatego tak PO4 skacze. A co do podmian, to raz w tygodniu 20% wystarczy, bo co 2 tygodnie to za mało.

skiro
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2010, 15:15:08 »

odsada to 3 wieksze paletki,3 mniejsze,okolo 20 neonkow ,4 bocje,2bocje lamparcie,5slimakow helena,3labeo,roslinki rozne kabomby,moczarki,hygrofilie kryptokoryny,paprocie,itp,napewno to oswietltnie mam za slabe bo tylko 200w na 700l brutto,ale czy to mialo by jakies znaczenie poza tym po wymianie wody kamienie robia mi  sie jakby zoltawe,a byly biale,temperature utrzymuje 28.5,2 filtry einhaim 1600l I DRUGI 1000l na godz
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2010, 15:50:09 »

Zwiększ oświetlenie tak około 200W jeszcze i rób częstsze podmiany to wszystko się unormuje. No jak na tyle litrów to obsada słaba  Grin ja bym się pokusił o same paletki Cheesy

skiro
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2010, 16:11:07 »

wlasnie daze do tego zeby byly paletki ,ale najperw woda
i tak ,zrobie zwieksze swatlo ,popodmieniam wode i zobacze,dzieki wszystkim za rady
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2010, 23:26:37 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2010, 17:18:35 »

dzieki wszystkim za rady

Ok spoko. Ale tylko ja ci doradzałem  Grin

pozdrawiam

krisssssss
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2010, 01:03:28 »

No a co w koncu z tym Fe juz dwie godziny siedze przy kopie i nigdzie nie moge znalesc jak go zbic.Mam go 2 mg/Lto jest mega w tescie skala mi sie skonczyla. Nie uzywam zadnych nawozow i tak dalej a Fe od miesiecy na maxa. Nigdzie w necie nic o tym nie slychac czy to znaczy ze ja i moje rybki jestesmy INNI.
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 15, 2010, 19:18:40 »

Najlepszym sposobem na zbicie Fe i pozostałych parametrów będzie częsta podmiana wody.

niewątpliwie jesteś inny...
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2010, 19:18:19 »

Najlepszym sposobem na zbicie Fe i pozostałych parametrów będzie częsta podmiana wody. Czemu Kh takie duże? Chyba rzadko wodę podmieniasz. Woda w akwarium to kranovit? Stosowałeś jakąś chemie?

pawelo18, co ma kh do częstości podmian wody?
krisssssss
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2010, 16:38:38 »

pawelo18, co ma kh do częstości podmian wody?
krisssssss
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2010, 16:53:07 »

No a co w koncu z tym Fe juz dwie godziny siedze przy kopie i nigdzie nie moge znalesc jak go zbic.Mam go 2 mg/Lto jest mega w tescie skala mi sie skonczyla. Nie uzywam zadnych nawozow i tak dalej a Fe od miesiecy na maxa. Nigdzie w necie nic o tym nie slychac czy to znaczy ze ja i moje rybki jestesmy INNI.
W ciagu tygodnia wymienilem trzy razy min.50% wody i kompletnie nic dalej ponat 2 mg/L tego zlomu. Jestem zly bo zdechla mi ryba a dwie inne cierpia dalej. Ich problem to prawie zanik wszystkich  pletw i bialy nalot na tylniej czesci ryby. W koncu calkowicie wymienilem wode ale teraz podskoczylo mi NO2 mam go 5mg/L. Mieszkam w Tuluzie i wsumie woda w kranie jest O.K co z tym NO2 ?
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2010, 18:33:41 »

A sprawdź jakie stężenie Fe masz w "kronovicie"
Może stare zardzewiałe rury i dlatego nawet po podmianach masz wysokie stężenie.
Może filtr do wody RO pomoże ?

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #14 : Sierpień 23, 2010, 07:47:53 »

Skoro Fe nie zmalało po podmianie, znaczy, że takie masz w kranie. Idź do Kauflandu i kup wodę destylowaną i podmieniaj. Wątpię, abyś coś żelazianego miał w akwarium.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: