Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy odmulac dno?  (Przeczytany 5212 razy)
Lucky
Bywalec

« : Listopad 01, 2009, 21:34:25 »

Witam, mam w swoim aqwa 70x20x20  - 1 bojownika, 1 glonojada i kilka krewetek - chyba 4... 3 tiger  i 1 red chery

Zastanawiam sie czy sam filter (aqua micro cos tam)  jest w stanie oczyscic wode z calego syfu i moge to wszystko tak zostawic, czy tez wypadaloby jednak zbierac syf z dna co tydzien, dwa..... no wlasnie - co ile - i ile takiego syfu w postaci odchodow moze byc w aqwa - zeby nie wytwarzal az tak duzych chemikaliow ktorych nie zneutralizuja zachodzace w aqwa procesy....?
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2009, 21:41:34 »

Zwykle do odmulania jak sama nazwa mówi służy odmulacz ,ja Ci jednak powiem w sekrecie że jakoś ostatnio olałem odmulanie dna .
Powód
a) lenistwo
b) zasysanie z dna krewetek
c) brak miejsca do odmulania

Młode ampularie oddam
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2009, 21:43:32 »

Nie odmulam, bo mam trawniczek i zyje, ale to pewnie dlatego ze rosliny wszystko trawia.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2009, 21:48:21 »

Ja  bym nie odmulał, bo przy małej obsadzie jest przerób na bieżąco, ale ten "glonojad" mógłby pójść gdzie indziej, bo to tylko 28 l.
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 19, 2009, 16:14:21 »

Też mam niezbyt duże akwarium, hodowałam gupiki i z moich obserwacji wynika że konieczność odmulania zależy od filtra (jak mocno miesza wodę) i rodzaju rybek. Gupiki mają szybką przemianę materii więc raz w tygodniu musiałam ręką poruszyć wierzchnią warstwę żwirku żeby filtr wciągnął większość odpadów z dna. Czytałam też że krewetki bardzo brudzą wodę i że są wrażliwe na te zanieczyszczenia więc chyba lepiej posprzątać. Musisz też wziąć pod uwagę że w 28l bardzo trudno mówić o równowadze. Najdrobniejsza zmiana (długość oświetlania, zmiana temp w pomieszczeniu, zalegające odpady) może ją zaburzyć. No i oczywiście walory estetyczne. Zamulone akwarium nie wygląda najpiękniej.

Sądzę, że jeżeli muł wyraźnie zalega w akwarium to lepiej go usunąć. Chociaż sama nigdy nie używałam odmulacza.
vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2009, 10:39:27 »

ja nie tyle odmulam
co przy podmianie wody zasysam odmulaczem wode z dna
dokladnie to najpierw to dno wzruszam i  zeskrobuje glony z szyb
i to co osiadzie potem staram sie zebrac
mam zwykly reczny odmulacz
i ssie on wode na tyle powoli ze mi tam nic niepotrzebnego nie wpadnie
nawet piachu do gory za bardzo nie unosi
nawet jak nie bedziesz odmulac
wzrusz dno przynajmniej raz na tydzien
zlikwidujesz strefy beztlenowe i moze cos sam filtr wciagnie

dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2009, 15:29:51 »

A ja w 14 i 30 litrowych akwariach nie odmulam bo zanim to człowiek zrobi straci całą wodę z akwa.Jedynie przy podmiance staram się troszkę odkurzyć dno.Jednak gdy  tego całego gnoju jest zbyt wiele robię restart.W 14l mogę go robić średnio co 2-3 miesiące bo to żłobek i często bywa pusty.A w 30l mam tylko bojownika,kilka redek  i żabki więc mało brudzą.Restart wypada tam raz na 1,5-2 lat : )

zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2009, 09:41:33 »

Zależy w jaki stopób: 1. typowy odmulacz z allegro odradzam bo się azotamy z dna podnoszą, jedyna opcja to przewodem przy podmianie przejechać po dnie ;]

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: