Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « SPADEK WYDAJNOŚCI FILTRA TETRA TEC EX-700
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: SPADEK WYDAJNOŚCI FILTRA TETRA TEC EX-700  (Przeczytany 5327 razy)
radula
Stały użytkownik
***
Wiadomości: 223


« : Styczeń 27, 2011, 19:08:23 »

Witam jakiś czas temu zauważyłem choć może to tylko przewrażliwienie, że ciśnienie wody wypływającej z deszczownicy spadło, wyczyściłem filtr, przejrzałem wirnik i pomogło to na chwilę. Dzisiaj podczas podmiany wody w baniaczku woda z deszczownicy płynie sobie powoli prawie tak jak by chciała a nie mogła i tutaj rodzi się moje pytanie czy to może sugerować jakieś problemy z głowicą (również mam tutaj na myśli "cewkę")Huh a może problem jest w wirniku ???dodam że kubełek u mnie jest już z 4 lata i może już jego okres świetności przeminął.
Co sugerujecie bo może ktoś się już z takim problemem spotkał??
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Zapisane

Tal
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 450


"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."


« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2011, 20:19:19 »

heyka a węże masz czyste? w ex nieźle potrafią spowolnić przepływ media sądzę, że co jakiś czas płuczesz jeśli wszystko jest spełnione to myślę o wirniku może już stracił trochę właściwości magnetycznych po 4 latach gdzieś kiedyś czytałem ze ktoś "namagnesowywał" i pomogło.
Zapisane

lajtowygosc
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134


« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2011, 20:21:27 »

Witam mam to samo. Spadła wydajność ledwo się woda leje wymiana wirnika nic nie dała (kakadu 50 zł:(). Myślałem, że to może ceramika bo dołożyłem jeszcze na sam spód ale też nie to.
Jutro przy dobrych wiatrach znów rozbiorę wszystkie węże wyczyszczę ( wywaliłem już lampę uv i też nic to nie dało). Gdy wyłączę i włączę filtr na chwilkę przepływ jest ok. Może coś zatkane, jutro sprawdzę. Jak nie to pójdzie do mniejszego akwa (jeszcze nie powstało) a do swojej 112 założe hw 303 wygląda wizualnie na o wiele większy filtr hehe.
Zapisane
radula
Stały użytkownik
***
Wiadomości: 223


« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2011, 20:40:51 »

Daj znać jeśli sprawdzisz to wszystko
U siebie sprawdzałem już wszystko po kolei, przepływ nie jest niczym blokowany, dlatego postanowiłem założyć ten post.

Zapisane

lajtowygosc
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134


« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2011, 20:54:10 »

kolega "DFX" wysłał mi wiadomość, że może to deszczownica. Ja akurat jej nie używam a dokładniej jest założona ale bez tej zaślepki na końcu, jutro będę dłubał zobaczymy czy będą jakieś efekty. Jak go kupiłem i uruchomiłem ok 3 lata temu to musiałem ograniczyć trochę przepływ- wir w 112l.
Zapisane
badrass
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 730


Mówi sie trudno i płynie sie dalej...


« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2011, 21:30:58 »

kolega "DFX" wysłał mi wiadomość, że może to deszczownica. Ja akurat jej nie używam a dokładniej jest założona ale bez tej zaślepki na końcu, jutro będę dłubał zobaczymy czy będą jakieś efekty. Jak go kupiłem i uruchomiłem ok 3 lata temu to musiałem ograniczyć trochę przepływ- wir w 112l.
Już gdzieś to pisałem - wiem po sobie - Tetry EX-700 tak mają Wink, więc poszła w Allegro
Zapisane
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2011, 21:50:50 »

Być może magnes na wirniku stracił ważność?
Wyciągnij wirnik i połącz go na jakiś czas (powiedzmy ok. godz.) do jakiegoś magnesu. Najlepiej neodymowego, ew. do głośnika..
Zapisane
DFX
Nowy
*
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 19


« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2011, 21:55:11 »

u mnie jest po kolei : 1 ten bialy filtr + gabka ceramika zwykla, 2 te czarne kulki na kultury bakterii , 3 gabka +ceramika ale taka jakby chropowata-gliniana ,4  na koncu ostatnia komora to gabka + torf . radula pisal ze czyscil juz wszystko a wlot i wylot w kanalach glowicy ? U mnie tetra chodzi ze 3 lata w akwa 240l po moze 2 latach zrobilem generalne czyszczenie , (wyciagnolem wirnik) wpuscilem pod cisnieniem z kranu wode, w wylot i wlot glowicy filtra , wierzcie mi ze gluty lecialy. Ja kompletnie nie widze spadku cisnienia ani przeplywu wody w moim filtrze moze to zasluga porzadnego plukania kanalow glowicy? ( jak nie wyczyszcze otworkow z dzeszczowni co np 6miesiecy-to da sie zauwazyc spadek cisnienia) . g_stanislaw
Cytuj
Być może magnes na wirniku stracił ważność?
Wyciągnij wirnik i połącz go na jakiś czas (powiedzmy ok. godz.) do jakiegoś magnesu. Najlepiej neodymowego.
co to da??? nic Tongue pozatym lajtowygosc napisal ze wymienil wirnik na nowy i bez poprawy.
Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 2078



« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2011, 23:24:30 »

Mam też taką Tetrę i stwierdziłem, że czasami się zapowietrza i wtedy traci moc. Posprawdzaj szczenośc połączeń na kolanku, który zasyca wodę do filtra. Można by też co jakiś czas wymieniac te uszczelki w kolankach i rurkach wysuwanych.
Zapisane

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2011, 05:46:21 »

co to da??? nic Tongue pozatym lajtowygosc napisal ze wymienil wirnik na nowy i bez poprawy.
Skoro uważasz, że to nic nie da, to nie będę ciebie przekonywał, iż może być inaczej niż myślisz.
Ale proponuję trochę poczytać na ten temat.

Co z tego, że nowy?
Widzę, że mam do czynienia z kolejnym naiwnym konsumentem, który uważa, że nowe MUSI być w 100% sprawne.
Cóż...
Zapisane
lajtowygosc
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134


« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2011, 15:04:13 »

wirnik kupiłem ponieważ filtr zaczął głośno pracować było słychać "cykanie" po wymianie ustało. Spadek wydajności nastąpił ok miesiąca może dwóch po wymianie wirnika. baniakmaniak dobrze pisze może filtr się zapowietrza.
Zapisane
lajtowygosc
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134


« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2011, 21:10:11 »

Naprawione u mnie okazało się- zatkany wężyk na ssaniu. Nie wiem jak to się stało ponieważ czyściłem wężyki może przy pompowaniu wody do akwa poszedł jakiś syf i powoli powoli zatykał wężyk.
Na zdjęciu tam gdzie wężyk jest czysty znajduje się zaworek do filtra (ucięty na zdjęciu).http://img214.imageshack.us/i/20110128362.jpg/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 21:17:00 wysłane przez lajtowygosc » Zapisane
radula
Stały użytkownik
***
Wiadomości: 223


« Odpowiedz #12 : Luty 08, 2011, 18:59:09 »

Ja u siebie dzisiaj wymieniłam wirnik i delikatnie się poprawiło, ale nie jestem zadowolony z rezultatu:-(
Zapisane

lajtowygosc
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134


« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2011, 20:21:21 »

oglądnij dokładnie rurki czy czasami ssanie do filtra się nie przypowietrza, może za dużo gąbek??
Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 2078



« Odpowiedz #14 : Luty 08, 2011, 23:45:23 »

Dokadnie tak jak napisał poprzednik sprawdź rurki zobacz też czy nie są gdzieś pozaginane.
Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do: